Άνω κάτω η κυκλοφορία στα ανατολικά

Μακεδονία, 16.02.2015

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Με γοργούς ρυθμούς εκτελείται το έργο της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά, την ώρα που η κατασκευή της βασικής γραμμής έχει κολλήσει εδώ και δυόμισι μήνες.
 

Έτσι, δημιουργούνται νέα εργοτάξια που εκτός των άλλων αλλάζουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα της κίνησης των οχημάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της κατασκευής των σταθμών «Νομαρχία» και «Καλαμαριά», κλείνει -πιθανότατα από αύριο- η οδός Πόντου σε ένα μεγάλο τμήμα της και από τις αρχές του επόμενου μήνα διακόπτεται η κυκλοφορία στη Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου. Την ίδια ώρα κατασκευάζονται δύο νέοι δρόμοι για να εξυπηρετήσουν τους οδηγούς που κινούνται σ’ αυτές τις οδούς.
Η αρχή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα γίνει από την οδό Πόντου, όπου ξεκινούν εργασίες μετατόπισης δικτύων οργανισμών κοινής ωφελείας και θα διαρκέσουν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Βάσει του σχεδιασμού θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο ρεύμα πορείας προς Μίκρα, από τη συμβολή της Πόντου με την οδό Ριζούντος έως την οδό Σουμελά, με ταυτόχρονη κατάληψη του πεζοδρομίου από το ύψος της οδού Παπανικόλα έως το ύψος της οδού Μεταμορφώσεως. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από το ελεύθερο ρεύμα πορείας της οδού (ρεύμα προς δυτικά) με αμφιδρόμησή του. Επίσης, διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Μεταμορφώσεως από τη συμβολή της με την οδό Πόντου έως τη συμβολή της με την οδό Αμισού, με ταυτόχρονη κατάληψη τμημάτων των αρχικών της πεζοδρομίων. Η κυκλοφορία των οχημάτων με κατεύθυνση από Πόντου προς Μεταμορφώσεως και από Αιγαίου προς Μεταμορφώσεως θα διεξάγεται μέσω της διαδρομής: οδός Πόντου – στροφή στην οδό Ριζούντος – αριστερά στην οδό Αμισού και δεξιά στην οδό Μεταμορφώσεως.
Στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προβλέπεται και η αντιστροφή της φοράς κίνησης της οδού Επανομής, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πόντου και Αδριανουπόλεως, και η μονοδρόμησή της με φορά κίνησης προς την οδό Πόντου. Η κυκλοφορία των οχημάτων από Αδριανουπόλεως προς Μεταμορφώσεως θα διεξάγεται μέσω της διαδρομής: οδός Αδριανουπόλεως – δεξιά στην οδό Επανομής – ευθεία στην οδό Ριζούντος – αριστερά στην οδό Αμισού και δεξιά στην οδό Μεταμορφώσεως. Ακόμη, μετατρέπεται σε αδιέξοδο το τμήμα της οδού Παπανικόλα από τη συμβολή της με την οδό Αμισού έως και τη συμβολή της με την οδό Πόντου.
Εκτός από τις ρυθμίσεις της κυκλοφορίας, θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε συγκεκριμένα σημεία γύρω από τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό Καλαμαριά. Συγκεκριμένα, η στάση και στάθμευση θα απαγορευτεί: Στο ρεύμα πορείας προς ανατολικά της οδού Πόντου, μεταξύ των οδών Χρυσουλίδου και Μ. Παρανίκα. Στο ρεύμα πορείας προς δυτικά της οδού Πόντου, μεταξύ των οδών Ιασωνίδου και Παπακυρίτση. Σε τμήμα της οδού Επανομής, πριν από τη συμβολή της με την οδό Πόντου. Στο τμήμα της οδού Ριζούντος, μεταξύ των οδών Πόντου και Αμισού. Στο τμήμα της οδού Αμισού, μεταξύ των οδών Ριζούντος και Μεταμορφώσεως. Στο τμήμα της οδού Αιγαίου, μεταξύ των οδών Πόντου και Χαλδίας.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
Στην περιοχή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πρώην στρατόπεδο «Φαρμάκη», κατασκευάζονται δύο νέοι δρόμοι. Ο πρώτος έχει πλάτος 15 μέτρων, μήκος 300 μέτρων, θα είναι διπλής κατεύθυνσης και θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά ρεύμα, όπως επίσης και πεζοδρόμια, και είναι σχεδόν παράλληλος στην οδό Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου. Ο δεύτερος δρόμος είναι μικρότερου μεγέθους, μήκους περίπου 100 μέτρων, αλλά επίσης διπλής κατεύθυνσης, τέμνει κάθετα τον μεγάλο νέο δρόμο και τον συνδέει με την οδό Ιφιγένειας. Οι δρόμοι αυτοί θα δώσουν διέξοδο στους οδηγούς, καθώς για τις ανάγκες κατασκευής του πρώτου από τους πέντε σταθμούς της επέκτασης («Νομαρχία») θα εφαρμοστούν ρυθμίσεις που θα αναστατώσουν την κυκλοφορία. Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να κλείσει η οδός Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου, σε όλο της το πλάτος και σε δύο τμήματα, από τη συμβολή της με την οδό Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι την Πάτμου και από το ύψος της οδού Ιφιγένειας μέχρι τη Βασιλίσσης Όλγας. Θα παραμείνει ανοιχτό ένα μικρό τμήμα του δρόμου, μεταξύ των οδών Πάτμου και Ιφιγένειας. Μετά την κατασκευή των δύο νέων δρόμων, του μεγάλου και του μικρού, θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα της επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά ξεκινάει από τον σταθμό Πατρικίου της κεντρικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης και φθάνει μέχρι τον σταθμό Μίκρας στην Καλαμαριά, έχει μήκος 4,78 χλμ. και πέντε σταθμούς: 1) Σταθμός Νομαρχίας (στη συμβολή της οδού Μητροπολίτου Κυδωνιών με τη λεωφόρο Βασ. Όλγας), 2) Σταθμός Καλαμαριάς (στη συμβολή των οδών Πόντου και Αιγαίου), 3) Σταθμός Αρετσούς (στη συμβολή των οδών Πόντου και Αγίου Νικολάου), 4) Σταθμός Νέας Κρήνης (Βρυούλων) και 5) Σταθμός Μίκρας, ο οποίος θα είναι και ο τερματικός σταθμός της γραμμής του μετρό προς Καλαμαριά. Η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, που είναι η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, έχει υπογραφεί στις 26 Ιουνίου 2013. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 518 εκατ. ευρώ και ο ανάδοχος προσέφερε έκπτωση που μείωσε το κόστος στα 315 εκατ. ευρώ για τα έργα πολιτικού μηχανικού. Υπολογίζεται ότι η επέκταση θα είναι έτοιμη το 2018.

 

Share/Bookmark
Leave a Comment