Γιορταστικός μποναμάς για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Dec 4th, 2015

Voria.gr, 04.12.2015

Της Άννης Καρολίδου

Εορταστικός μποναμάς θα είναι για τη Θεσσαλονίκη η συμφωνία επανεκκίνησης της βασικής γραμμής του Μετρό, δήλωσε στη Voria.gr o πρόεδρος της «ΑΚΤΩΡ», Δημήτρης Κούτρας, επιβεβαιώνοντας έτσι τη πρόσφατη δέσμευση του υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζη ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ αναδόχου και υπουργείου κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Ο κ. Κούτρας, από το σταθμό «Νέα Κρήνη» της επέκτασης προς Καλαμαριά, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας που γιορτάζουν οι εργαζόμενοι στα υπόγεια έργα, επέλεξε να δώσει ένα αισιόδοξο αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα για το Μετρό, καθώς «δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια» (σ.σ η χρηματοδότηση έχει παραταθεί μέχρι την άνοιξη του 2020).

Ο επικεφαλής της ΆΚΤΩΡ και πλέον τεχνικός σύμβουλος των τραπεζών για την ΑΕΓΕΚ(μέλος της κοινοπραξίας του έργου της βασικής γραμμής) υποστήριξε ότι δεν αποτελούν εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας, οι διαιτητικές διαδικασίες που μένουν να γίνουν και από τις οποίες θα κριθούν οι απαιτήσεις του εργολάβου για 670 εκατ ευρώ πλέον της σύμβασης.

«Έχει εκδικασθεί περίπου το 50% των αιτημάτων και από τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μπορεί να συναχθεί το ποσό που τελικά θα επιδικασθεί. Μπορεί να κλείσει η συμφωνία, στην οποία θα προβλέπεται ότι θα γίνουν σε σεβαστες οι αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων. Πρέπει να προχωρήσουμε γιατί δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για το έργο», είπε ο πρόεδρος του ΑΚΤΩΡΑ.

Ο κ. Κούτρας δήλωσε ότι οι πρόσθετες απαιτήσεις του αναδόχου, μπορεί να φαίνονται, στους μη γνωρίζοντες, μεγάλες (σ.σ συμβατικός προϋπολογισμός στα 900 εκατ ευρώ) αλλά το έργο είχε υποεκτιμηθεί και ξεκίνησε με πολλά προβλήματα. Το κόστος της βασικής γραμμής είναι τουλάχιστον 1,5 δισ και εκτιμάται ότι τα δικαστήρια θα ικανοποιήσουν περίπου το 30%-35% της συνολικής οικονομικής διεκδίκησης.

Σε ό,τι αφορά στο σταθμό «Βενιζέλου», που ως γνωστόν έχει κολλήσει στο θέμα των αρχαιοτήτων, ο κ. Κούτρας είπε ότι το Μετρό δεν μπορεί να περιμένει τη «Βενιζέλου». Όσο για το αν μπορεί να κατασκευαστεί ο σταθμός με τις αρχαιότητες in situ, δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι η τεχνική λύση θα έχει μεγάλο κόστος γιατί «πρέπει να γίνει κέντημα», για να στηριχθούν τα αρχαία.

Η τεχνική λύση για τον σταθμό «Βενιζέλου» θα έχει μεγάλο κόστος γιατί «πρέπει να γίνει κέντημα», για να στηριχθούν τα αρχαία, τόνισε στη Voria.gr ο κ. Κούτρας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκ των υστέρων κατασκευή του σταθμού «Βενιζέλου», θα απαιτήσει το κλείσιμο του μετρό από το σταθμό «Συντριβάνι» και ανατολικά προς ΝΣΣ, για διάστημα από 6 έως και 18 μήνες, όπως εκτιμούν μηχανικοί της Αττικό Μετρό Α.Ε αλλά και του αναδόχου.

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Κούτρας για την τύχη των εργαζομένων στο βασικό έργο, είπε ότι από τη στιγμή που θα αναλάβει υπεργολάβος η ΑΚΤΩΡ, θα ενταχθούν στο δυναμικό της.

Δεκέμβριο του 2018 έτοιμο το Μετρό στην Καλαμαριά
Σήμερα λοιπόν, το Μετρό γιόρτασε στη Καλαμαριά, ελπίζοντας σε άμεση επίλυση του προβλήματος της βασικής γραμμής. Μάλιστα η γιορτή έγινε στο σταθμό «Νέα Κρήνη», που βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα εργασιών, όπως τόνισε ο διευθυντής Μετρό Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο οποίος έκανε μία γρήγορη περιγραφή της εξέλιξης του έργου, τώρα που ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις και έχουν ανοίξει όλα τα εργοτάξια. Το έργο της Καλαμαριάς έχει συμβατικό προϋπολογισμό 400 εκατ.ευρώ και θα περαιωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2018.

Σε ότι αφορά στο σταθμό «Νέα Κρήνη», που βρίσκονται στη συμβολή της Βρυούλων με το αδιάνοικτο τμήμα της Πόντου, η υπεύθυνη του έργου από πλευράς εργολάβου, η κ. Σπ. Πετροπούλου, ενημέρωσε ότι ο σταθμός βρίσκεται στη φάση κατασκευής του σκυροδέματος. Έχει γίνει η πλάκα θεμελίωσης, κατασκευάζεται η πλάκα στο επίπεδο «-1» και μένει η κατασκευή ενός ακόμη επιπέδου. Η κατασκευή σκυροδέματος θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του καλοκαιριού του 2016 και θα ακολουθήσουν τα αρχιτεκτονικά του σταθμού.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος ευχήθηκε το έργο της επέκτασης να λειτουργήσει ως μοχλός για την επανεκκίνηση και κατασκευή του έργου της βασικής γραμμής.

Στη σύντομη τελετή ιερούργησε ο νέος μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος.

No comments yet.