Δικαίωση του εργολάβου στη Διαιτησία!

Voria.gr, 01.12.2014

Απόφαση-βόμβα που δίνει τη δυνατότητα στην κοινοπραξία να αποχωρήσει αμέσως από το έργο. Στα χέρια του εργολάβου οι τύχες του μετρό

Από μία κλωστή κρέμεται πλέον η ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο δικαίωσε, με ψήφους 2-1, την ανάδοχο κοινοπραξία, κρίνοντας ότι έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει αμέσως το πολύπαθο έργο.

Ουσιαστικά, η διαιτησία έκρινε ότι η Αττικό Μετρό κακώς επέκτεινε μονομερώς το χρονοδιάγραμμα παραμονής του εργολάβου μέχρι το 2016, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αποχωρήσει από το έργο, χωρίς να εκπέσουν οι εγγυητικές του.

Έτσι, η επόμενη μέρα του μετρό εξαρτάται από τις διαθέσεις της κοινοπραξίας, η οποία, εάν αποχωρήσει των απαιτήσεών της, το υπολειπόμενο αντικείμενο του έργου αναγκαστικά θα επαναδημοπρατηθεί, κάτι που σημαίνει νέες καθυστερήσεις. Βέβαια, ο εργολάβος μπορεί να παραμείνει στο έργο και με ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί την θετική πρώτη απόφαση της διαιτησίας, να ζητήσει τη διαπραγμάτευση με το ελληνικό δημόσιο μίας συμβιβαστικής λύσης-πακέτο, που θα περιλαμβάνει ένα μέρος

Με δηλώσεις του στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας τόνισε ότι επιθυμία της εποπτεύουσας αρχής είναι ο εργολάβος να παραμείνει στο έργο για να το ολοκληρώσει, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο απευθείας διαπραγμάτευσης με τον εργολάβο για τις οικονομικές απαιτήσεις του.

«Η κατασκευάστρια κοινοπραξία πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να μείνει ή να αποχωρήσει από το έργο. Εάν φύγει, μόνη λύση είναι η επαναδημοπράτηση, η οποία θα γίνει με τέτοιους όρους και διαδικασίες, ώστε οι καθυστερήσεις να ελαχιστοποιηθούν. Εάν μείνει, μόνο αποδεκτό πεδίο για τις διεκδικήσεις του είναι η επιτροπή διαιτησίας, στην οποία έχει προσφύγει», τονίζει ο κ.Τσίτουρας.

 

Share/Bookmark
Leave a Comment