“Πόλεμος” για το μετρό Θεσσαλονίκης

Capital.gr, 21.11.2014

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε (για μία ακόμη φορά) για το πολύπαθο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης με την Αττικό Μετρό να διαμηνύει σήμερα ότι «δεν τρομοκρατείται ούτε εκβιάζεται». Αφορμή υπήρξαν οι χθεσινές τοποθετήσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, κατά τη συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης, περί «φιάσκου και τραγωδία» με επιπτώσεις στην πόλη, τους καταστηματάρχες, τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο μετρό.

Χθες, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «εάν σε ενάμιση μήνα από σήμερα δεν έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για τα έργα του μετρό, θα μεταβώ στον εισαγγελέα και το θέμα θα το αναλάβει η δικαιοσύνη». Εξαπέλυσε δε μύδρους κατά της διοίκησης της «Αττικό Μετρό» και του πρόεδρου της Χ. Τσίτουρας, κάνοντας λόγο για «τραγικό μάνατζμεντ».

Το «θερμό» αυτό επεισόδιο λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες πριν το Διαιτητικό Δικαστήριο εκδώσει απόφαση για την οριακή προθεσμία του έργου, με την ανάδοχο κοινοπραξία του έργου να διεκδικεί 500 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της Αττικό Μετρό

«Εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί η απροκάλυπτη επίθεση που εξαπολύθηκε στην Αττικό Μετρό, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του δημοσίου, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έκδοση της Απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την Οριακή Προθεσμία του έργου.

Η Αττικό Μετρό, διασφαλίζοντας πλήρως το Δημόσιο συμφέρον, είναι υποχρεωμένη να απαντήσει σε όλες τις ανακρίβειες και την υποβολιμαία κριτική που ασκήθηκε χθες στην ειδική συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα στους ισχυρισμούς ότι: «η Διοίκηση της Αττικό Μετρό είναι ίδια από την πρώτη μέρα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης» Λάθος. Η παρούσα Διοίκηση της Αττικό Μετρό ανέλαβε στα μέσα του 2010, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου.

«Επί θητείας της υφισταμένης Διοίκησης, το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει αμέτρητα προβλήματα». λάθος.

Η σημερινή Διοίκηση της Αττικό Μετρό παρέλαβε ένα έργο ουσιαστικά σταματημένο, με σωρεία άλυτων τεχνικών και συμβατικών προβλημάτων και κατόρθωσε να επιλύσει σχεδόν όλες τις πολύπλοκες τεχνικές δυσκολίες του μετρό.

«Επί θητείας της σημερινής Διοίκησης έχουν υποβληθεί 77 ενστάσεις του Αναδόχου». Λάθος.
 Από τότε που ανέλαβε η σημερινή Διοίκηση έχουν κατατεθεί μόλις 23 ενστάσεις, οι οποίες μάλιστα είτε είναι επαναλαμβανόμενες παλαιοτέρων ενστάσεων, είτε αφορούν ενέργειες που έγιναν σε προγενέστερο χρόνο, είτε αφορούν πράξεις της Πολιτείας, είτε είναι δευτερευούσης σημασίας.

«Επί της θητείας της σημερινής Διοίκησης ο ανάδοχος διεκδικεί 560 εκατομμύρια ευρώ». Λάθος. Οικονομικές διεκδικήσεις του αναδόχου, ύψους περίπου 500 εκ. ευρώ προϋπήρχαν της υφιστάμενης Διοίκησης της Αττικό Μετρό.

«Ποια είναι η τεχνογνωσία της Αττικό Μετρό αφού τα στελέχη της έχουν φύγει στον ιδιωτικό τομέα;» Λάθος. Η Αττικό Μετρό διαθέτει σήμερα υψηλόβαθμα, έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη με άριστη επιστημονική κατάρτιση και ειδική τεχνογνωσία έργων Μετρό, που ουδείς άλλος φορέας της χώρας διαθέτει.

«Η Διοίκηση της Αττικό Μετρό θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Εργολάβο» Λάθος. Ούτε η Σύμβαση, ούτε η ελληνική και ευρωπαϊκή Νομοθεσία προβλέπει κανενός είδους διαπραγμάτευση με τον Εργολάβο. Η μοναδική νόμιμη διαδικασία είναι αυτή του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

«Το έργο είναι σήμερα δυο χρόνια μετά τη συμβατική ημερομηνία λειτουργίας του»

Με ποιο τρόπο θα μπορούσε ποτέ να ολοκληρωθεί το μετρό το 2012 όταν ακόμα μέχρι σήμερα έχουμε σε πολλά μέτωπα του έργου μακροχρόνιες αρχαιολογικές ανασκαφές, (για τις οποίες ουδεμία αναφορά έγινε); Ακόμα δε, πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σταθμός Βενιζέλου, όπου παρά τη θέληση της Αττικό Μετρό, τα έργα είναι για δυο χρόνια σταματημένα μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όμως, περισσότερα ερωτηματικά και απορίες δημιουργούνται από την παντελή έλλειψη κριτικής στον Εργολάβο, ο οποίος κατά το Νόμο και τη Σύμβαση έχει την ευθύνη υλοποίησης του έργου. Ουδεμία αναφορά έγινε στις πέντε εταιρείες της κοινοπραξίας, ενώ τα «πυρά» εστιάστηκαν μόνον στο φορέα που κάνει την επίβλεψη του έργου, δηλαδή την Αττικό Μετρό.

Ξαφνικά δηλαδή, πραγματοποιείται μια πρωτοφανής επίθεση υποβολιμαίας κριτικής στην κρατική εταιρεία Αττικό Μετρό, η οποία προασπίζεται το Δημόσιο συμφέρον, τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων, μέσα από συγκεκριμένα άρθρα της σύμβασης του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί όταν στην επίθεση αυτή συμμετέχει υπεύθυνος φορέας, του οποίου ο εκπρόσωπος παράλληλα εξυπηρετεί προσωπικά του συμφέροντα ως συνεργάτης του Εργολάβου.

Αλήθεια, τι μπορεί να υποθέσει ο Έλληνας πολίτης όταν ακούει υπεύθυνους φορείς της πόλης να αναμασούν δημόσια καταγεγραμμένες θέσεις της αναδόχου κοινοπραξίας, όπου με βάση αυτές διεκδικεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η Αττικό Μετρό ούτε τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται.

Με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα για τα έργα της, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε κατά το παρελθόν αντίστοιχα οικονομικά αιτήματα εργολάβων, θα συνεχίσει να διασφαλίζει το Δημόσιο συμφέρον, με τελικό στόχο να αποδοθεί στη Θεσσαλονίκη ένα σπουδαίο Μετρό για το οποίο όλοι μας θα είμαστε περήφανοι το συντομότερο δυνατό, αλλά με νόμιμη και διάφανη διαχείριση.

Οι «απαραίτητες ενέργειες» που ζητήθηκε να γίνουν εντός 45 ημερών, επισημαίνουμε ότι είναι υπόθεση αποκλειστικά και μόνο των Διαιτητικών Δικαστηρίων, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Τέλος, η Αττικό Μετρό δηλώνει κατηγορηματικά ότι πάντα έχει ως οδηγό και γνώμονα των ενεργειών της τη νομιμότητα, και πάντα επίσης δέχεται την καλόπιστη κριτική από όπου και αν προέρχεται. Όμως, η χθεσινή επίθεση που δέχθηκε η Αττικό Μετρό ξεπερνά κάθε όριο καλόπιστης κριτικής, αφού σαφέστατα εμπίπτει στα όρια της πίεσης ώστε να υποκύψει στις αδηφάγες απαιτήσεις των εργολάβων, όπως κάποιοι μάλλον επιδιώκουν».

 

Share/Bookmark
Leave a Comment