Στον αέρα το μετρό

Dec 19th, 2014

Μακεδονία, 18.12.2014

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Στον αέρα βρίσκεται πλέον το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, μετά τη χθεσινή κίνηση της αναδόχου κοινοπραξίας να καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης. Ο εργολάβος έκανε χρήση του δικαιώματος αποχώρησης, το οποίο διασφάλισε με την τελευταία απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για την οριακή προθεσμία του έργου (1 Δεκεμβρίου 2014).

Η απόφαση του εργολάβου έγινε γνωστή χθες το βράδυ από την Αττικό Μετρό με την εξής ανακοίνωση: “Η ανάδοχος κοινοπραξία του έργου μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης επέλεξε σήμερα, μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του αρμοδίου διαιτητικού δικαστηρίου για το θέμα της οριακής προθεσμίας του έργου, να υποβάλλει αίτηση διάλυσης της σύμβασης. Η Αττικό Μετρό μετά από έλεγχο της αίτησης θα προβεί, εντός του προβλεπομένου από τη νομοθεσία 15ημέρου, στις νόμιμες ενέργειες με γνώμονα όπως πάντα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος”.

Έπειτα απ’ αυτή την εξέλιξη, η Αττικό Μετρό έχει τρεις επιλογές. Πρώτη, να αρνηθεί την αίτηση και να οδηγηθεί η υπόθεση στο διαιτητικό δικαστήριο, όπου είναι πιθανό να δικαιωθεί ο ανάδοχος, με βάση το δεδικασμένο της οριακής προθεσμίας. Δεύτερη επιλογή είναι να κάνει δεκτή την αίτηση διάλυσης και στη συνέχεια να συμφωνήσει με τον εργολάβο για τη ματαίωση της διάλυσης. Η ματαίωση της διάλυσης προβλέπεται από τον νόμο και ορίζει ότι παραμένει ο εργολάβος στο έργο και παίρνει αποζημίωση θετικών ζημιών, δηλαδή τις δαπάνες που έχει καταβάλει όσον καιρό τα έργα ήταν σε τέλμα. Η τρίτη επιλογή που έχει η Αττικό Μετρό είναι να δεχτεί την αίτηση, να αποχωρήσει ο εργολάβος και να επαναδημοπρατήσει το υπόλοιπο του έργου. Δεν αποκλείεται ωστόσο η Αττικό Μετρό να συμφωνήσει τη συνέχιση συγκεκριμένων εργασιών από τον ανάδοχο, όπως είναι η αρχαιολογική ανασκαφή και η διάνοιξη των σηράγγων, και τη δημοπράτηση των υπόλοιπων εργασιών.
Η Αττικό Μετρό έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δημοπρατήσει το έργο και να γίνουν σύντομα οι διαδικασίες. Σε κάθε εξέλιξη πάντως, όπως φαίνεται, το δημόσιο θα πρέπει να επιβαρυνθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί το υπόλοιπο του έργου. Εκτός της οικονομικής επιβάρυνσης, η δημοπράτηση του υπόλοιπου του έργου θα σημάνει καθυστέρηση από μερικούς μήνες μέχρι δύο και πλέον έτη. Θα πρέπει πρώτα να γίνουν επιμετρήσεις όλων των εργασιών που έγιναν στο έργο, να συσταθεί επιτροπή για την οριστική παραλαβή του έργου που έγινε μέχρι σήμερα, να γίνει ο προϋπολογισμός του νέου, υπό δημοπράτηση έργου, να βρεθούν πόροι για την εκτέλεσή του και να δημοπρατηθεί. Έπειτα απ’ αυτή τη διαδικασία, είναι πιθανό να κατατεθούν ενστάσεις από συμμετέχουσες τεχνικές εταιρείες, οπότε θα μεσολαβήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο και ενδεχομένως η αντιπαράθεση να φθάσει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Άλλη μία συνέπεια της επαναδημοπράτησης του έργου, σύμφωνα με μηχανικούς, θα είναι και η ανάγκη εκπόνησης νέων μελετών σε υπάρχοντα καθώς και σε νέα τμήματα, καθώς, εξαιτίας της μεθόδου που ακολουθεί το έργο (μελετοκατασκευή), σε διάφορα σημεία δεν υπάρχει μελετητική ωριμότητα.
Εν τω μεταξύ, η ανάδοχος κοινοπραξία AIASA (ΑΕΓΕΚ- Impregilo – Ansaldo – Seli – Ansaldobreda) θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της στα διαιτητικά δικαστήρια. Η AIASA έχει καταθέσει συνολικά 77 ενστάσεις, εκ των οποίων οι 56 οδηγήθηκαν στο διαιτητικό δικαστήριο και εξετάζονται ομαδοποιημένα σε έξι ενότητες. Οι επιπλέον οικονομικές απαιτήσεις ανέρχονται σε 560 εκατ. ευρώ, και συγκεκριμένα: 215 εκατ. για αποζημίωση λόγω επέκτασης του χρονοδιαγράμματος (η οποία κρίθηκε μονομερής), 300 εκατ. για αλλαγές του τεχνικού αντικειμένου και περίπου 50 εκατ. ευρώ για θέματα ερμηνείας του νόμου. Η απόφαση για την αποζημίωση των 215 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία δικαιώθηκε την 1η Δεκεμβρίου από το διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η Αττικό Μετρό παρέτεινε μονομερώς την οριακή προθεσμία του έργου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2016. Βάσει της σύμβασης μεταξύ δημοσίου και αναδόχου η βασική γραμμή του μετρό έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 2 Οκτωβρίου 2012, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του εργολάβου, την οποία αποδέχθηκε το δικαστήριο, η υποχρέωσή του να παραμείνει στο έργο ήταν ως το πέρας της λεγόμενης οριακής προθεσμίας, δηλαδή ως την 1η Δεκεμβρίου 2014. Έπειτα απ’ αυτή την ημερομηνία, όπως υποστήριξε και δικαιώθηκε, μπορεί να φύγει από το έργο χωρίς να χάσει τις εγγυητικές επιστολές.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ
Ενώ ο εργολάβος κατέθετε την αίτηση διάλυσης, Αττικό Μετρό και δήμος Θεσσαλονίκης με κοινή ανακοίνωση γνωστοποιούσαν ότι εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. Η μελέτη, που αποτελεί κοινή πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης και της Αττικό Μετρό ΑΕ, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αργά το βράδυ της Τρίτης, ανοίγοντας τον δρόμο για εργασίες στη Βενιζέλου, οι οποίες έχουν διακοπεί από τον Ιανουάριο του 2013. Το ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει αυτές τις εργασίες. Ο δήμαρχος πάντως, που ήταν παρών στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε ότι ο δήμος δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την προσφυγή που έχει καταθέσει στο ΣτΕ μέχρι να δει πώς θα χειριστούν το θέμα η πολιτεία και η Αττικό Μετρό. Η μελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ προέκυψε από τον συγκερασμό δύο λύσεων που είχαν παρουσιαστεί και οι οποίες είχαν εκπονηθεί από το ΑΠΘ (καθηγητές Α. Αλεξοπούλου και Γ. Παπακώστα) και την Αρχαιολογική Υπηρεσία (σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό). Προβλέπει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στην ίδια θέση, σε ποσοστό που διατηρεί την ενότητα και σε πολύ μεγάλο βαθμό (85%) το σύνολο των ευρημάτων.

 

No comments yet.