Όσο πιο γρήγορα απεμπλακούμε, τόσο περισσότερα ΔΕΝ θα πληρώσουμε…

Dec 2nd, 2014

Καρφίτσα, 02.12.2014

Toυ Χρήστου Μάτη*

“Έχει διπλασιαστεί το κόστος χωρίς την επέκταση προς Καλαμαριά αλλά τα μέχρι σήμερα επιπλέον 700 εκ. (τα 500 από τα οποία στον εργολάβο) δεν προβλέπεται να έλθουν από πουθενά. Το κόστος ανεβαίνει από την κωλυσιεργία του δημόσιου τομέα. (Από τους σταθμούς που ακόμη δεν έχουν παραδοθεί μέχρι το φιάσκο του Δήμου στο σταθμό της Βενιζέλου).”

Αυτό σημειώναμε στο άρθρο για το  μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο η karfitsa φιλοξένησε στις 22 Νοεμβρίου. Κι όπως φαίνεται υπολογίζαμε λάθος. Διότι η χθεσινή απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, με την οποία  αναγνωρίστηκε στον ανάδοχο του μετρό της Θεσσαλονίκης το δικαίωμα να εγκαταλείψει το έργο καθώς κρίθηκε ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αντισυμβατικά άλλαξε την ημερομηνία παράδοσης του έργου, αλλάζει δραματικά το κόστος του έργου και κάνει τα 500 εκ να φαίνονται ένας “λογικός” προϋπολογισμός. Διότι τα δικαιώματα που αποκτά πλέον ο εργολάβος αναφέρονται στο σύνολο της συμβατικής υποχρέωσης του δημοσίου απέναντι του, δηλαδή και στα 900 εκ. της προκήρυξης του έργου. Και  πολλά άλλα. Η απόφαση είναι δραματική. Αλλά μάλλον δεν είναι καθοριστική για την αλλαγή της νοοτροπίας λαμβάνοντας υπ” όψη τη δήλωση που αμέσως μετά έκανε ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Χρήστος Τσίτουρας.

Η νοοτροπία δεν αλλάζει

«Η άποψή μου είναι ότι ο εργολάβος πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται, ειδικά στα θέματα κατασκευής της σήραγγας και των αρχαιολογικών ανασκαφών και να αναμείνει τις αποφάσεις των διαιτητών επί των οικονομικών του αιτημάτων, ώστε να μη χαθεί χρόνος. Εάν όμως εξασκήσει το δικαίωμά του να καταθέσει αίτημα διάλυσης της σύμβασης, δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του υπολοίπου του έργου». Δηλαδή ο κ.Τσίτουρας καλεί τον εργολάβο, μετά την απόφαση, να συνεχίσει να κάνει δύο πράγματα:

    να κατασκευάζει τη σήραγγα
    να προχωρά τις αρχαιολογικές ανασκαφές

Ας τα δούμε ένα – ένα:

    Σε ότι αφορά στη σήραγγα, είναι παρανοϊκό αλλά ο μετροπόντικας ο οποίος έφτασε μέχρι την Ανάληψη έπρεπε να αποσυναρμολογηθεί για να πάει στο σταθμό της Νέας Ελβετίας, να συναρμολογηθεί εκ νέου και να ξεκινήσει αντίστροφα τη διάνοιξη της σήραγγας. Διότι για διάφορους λόγους δεν μπορούσε να συνεχίσει την πορεία του και το υπόλοιπο τμήμα της σήραγγας έπρεπε να κατασκευαστεί με αντίστροφη πορεία.Αυτό επιβάρυνε το κόστος του έργου κατά 30 εκ. ευρώ.
    Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν σταματήσει. Κι έχουν σταματήσει γιατί δεν υπάρχουν λεφτα. Και δεν υπάρχουν λεφτά γιατί δεν έχουν ψηφιστεί τα σχετικά κονδύλια. Και δεν έχουν ψηφιστεί τα σχετικά κονδύλια, διότι δεν υπάρχουν λεφτά. Κι όπως ειπώθηκε όταν εγκρίθηκαν τα τελευταία 42 εκ. είναι τα τελευταία. Αλλά δεν φτάνουν. Μόλις πριν απο δέκα ημέρες, στις Νοεμβρίου, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αποφάσισε να διαθέσει 25 εκ. για τις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Είναι προφανές ότι ο κ.Τσίτουρας προσπαθεί να εκθέσει τον εργολάβο στα μάτια της κοινής γνώμης. Και καλά κάνει, αλλά αυτό δεν αφορά στο έργο. Είναι πολιτική.

Διευκρινίσεις του Γιάννη Μαγκριώτη

Περίπου την ίδια ώρα χθες το απόγευμα, ο πρώην υφυπουργός Δημοσίων Έργων και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μαγκριώτης, μου έκανε την τιμή να σχολιάσει το άρθρο στην karfitsa και στο www.karfitsa.gr :

Αγαπητέ Χρήστο , στο άρθρο που αναδημοσιεύεις, διατυπώνεις πολλές αλήθειες. Έξυπνος και ο τρόπος παρουσίασης. Όμως για να «τρέξει «στην ανάγνωση , είτε από ελλειπή ενημέρωση, είτε «ποιητική αδεία» συμπεριέλαβες και το όνομα μου. Οφείλω δυο διευκρινίσεις α) Την αρμοδιότητα της Αττικό Μετρό Α. Ε. , την είχε και νομίζω πάντα την είχε ο εκάστοτε Υπουργός. Β ) Οι πόροι για την κατασκευή ,τόσο της κεντρικής γραμμής, όσο και της επέκτασης στην Καλαμαριά ήταν διασφαλισμένοι. Της κεντρικής γραμμής με την ένταξη στο Τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το 2005 και με την υπογραφή δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η επέκταση προς την Καλαμαριά εντάχθηκε στο Τομεακό πρόγραμμα του Υπεκα το 2011 και η χρηματοδότηση του συμπληρώνεται με ανάλογο δάνειο από την Ε. Τ Ε. Το Καλοκαίρι του 2013 η επέκταση προς την Καλαμαριά μεταφέρθηκε για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας. Απορρόφησε τα 40 εκ ευρώ της προκαταβολής και πάλι μεταφέρθηκε στα Τομεακά προγράμματα. Ο κ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ τα εμφάνισε προεκλογικά ως δικές του απορροφήσεις και η κυβέρνηση έδωσε τα χρήματα του Τομεακού προγράμματος μαζί με πολλά άλλα στους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες, ως αποζημιώσεις για τους αυτοκινητοδρόμους. Σήμερα παρ” ότι υπάρχει προγραμματισμός, να ενταχθεί στο ΣΕΣ ακόμη δεν έχει γίνει.

Ανεξάρτητα από τα λάθη που έγιναν το Μετρό είναι αναγκαίο για την πόλη. Εάν τώρα ακυρωθεί το κόστος θα πληρωθεί και Μετρό δεν θα έχει η πόλη. Τα προβλήματα προέκυψαν κυρίως από την έλλειψη ολοκληρωμένων μελετών κατά την δημοπράτηση του 2006. Λάθη έγιναν και στην πορεία. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι εργολάβοι και οι τοπικοί φορείς. Πρέπει όμως να στηρίξουμε την Αττικό Μετρό Α. Ε. για να εκπροσωπήσει με το καλύτερο τρόπο στην κρίσιμη περίοδο το δημόσιο συμφέρον και την Θεσσαλονίκη.

Για τις επεκτάσεις δυτικά δυστυχώς δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη και η ευθύνη είναι της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2012.

Αναλυτικότερα τις απόψεις μου τις έχω πολλές φορές διατυπώσει δημόσια. Αν θέλεις Χρήστο μπορείς να τις δεις στο site μου.»

 Ακολουθεί η απάντηση μου στον κ.Μαγκριώτη:

Γιάννη, σ” ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που έκανες να διαβάσεις το άρθρο και να απαντήσεις. Γνωρίζεις ότι ποτέ δεν αμφισβήτησα την ειλικρινή αγωνία σου να γίνει το έργο. Ούτε κανενός άλλου. Όμως η απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι γιατί το έργο δεν γίνεται. Αυτήν την απάντηση προσπάθησα να δώσω. Προφανώς δεν είναι ζήτημα προθέσεων. Διότι το κόστος του έργου σήμερα αγγίζει με όσο έργο έγινε, τις αποζημιώσεις, τις απαλλοτριώσεις και τα αρχαιολογικά το 1,3 δισ. ευρώ. Δεν μπορεί να είναι απλώς θέμα ικανότητας το ότι το έργο συσσωρεύει διαρκώς οφειλές αλλά δεν μπορεί να γίνει. Ας δούμε την αλήθεια κατάματα και όσο γίνεται πιο έγκαιρα. Διότι εγώ πιστεύω ότι ο κ.Μαγκριώτης ήταν ειλικρινής όταν στις 10 Νομεβρίου 2009 έλεγε αφου παρακολούθησε την άφιξη του μετροπόντικα στο σταθμό του Συντριβανίου

«Είναι μια πολύ καλή στιγμή για τη πόλη μας και ο καθένας που έχει την ευκαιρία να τη ζήσει μόνο χαρά και συγκίνηση μπορεί να νιώσει. Το ΜΕΤΡΟ είναι η πιο μεγάλη συγκοινωνιακή, περιβαλλοντική, αναπτυξιακή υποδομή για τη Θεσσαλονίκη και το ξέραμε χρόνια. Αγωνιστήκαμε όλοι γι’ αυτό.

Θέλω λοιπόν αυτή τη σημαντική στιγμή για την πόλη, να πω πως πρέπει να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που μας δίχασαν, που μας στεναχώρησαν και δημιούργησαν και τις μεγάλες καθυστερήσεις για το ΜΕΤΡΟ, πάνω από 15 χρόνια τώρα.

Το ΜΕΤΡΟ μας ενώνει όλους. Κι έτσι πρέπει, να το αγκαλιάσουμε και να το υποστηρίξουμε, για την ολοκλήρωσή του. θα δουλέψουμε για να ξεπεράσουμε τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί.
Θα διασφαλίσουμε γρήγορα τις λύσεις των προβλημάτων, τις αναγκαίες μελέτες που χρειάζονται και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, για την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής, των 9,6 χιλ.
Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όσους δούλεψαν για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο και για την συνέχεια.
Θέλω να ευχαριστήσω και την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, για να είμαστε σήμερα σ’ αυτό το σημείο. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις έχουν την σημασία και το νόημά τους. Η σημερινή μέρα όμως μας ενώνει όλους, για να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, για να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα, γιατί η πόλη και οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από το ΜΕΤΡΟ.
Ενότητα λοιπόν είναι το μήνυμα και η υποστήριξη που στέλνει εδώ η Θεσσαλονίκη από αυτήν τη σημαντική στιγμή για το ΜΕΤΡΟ.

Θα συνεχίσουμε  με γρήγορους και εντατικούς ρυθμούς».

(http://www.ametro.gr/page/default.asp?la=1&id=38&pl=4953&pk=141&ap=261)

Απεμπλοκή τώρα!

Διότι σήμερα 26 μήνες μετά από το συμβατικό χρόνο παράδοσης του έργου, έχει κατασκευαστεί μόνο το 55% των έργων του πολιτικού μηχανικού. Με δεδομένο ότι ο χρόνος έναρξης του έργου ήταν τον Απρίλιο του 2006 και ο χρόνος παράδοσης του έργου ήταν τον Οκτώβριο του 2012, βρισκόμαστε κάπου στο επίπεδο που θα έπρεπε να ειμαστε το 2009. Δηλαδή το έργο χρειάστηκε εννέα χρόνια για να κάνει κάτι που προβλεπόταν να γίνει στα 3-4.

Δηλαδή ο χρόνος είναι 300% επάνω και τα χρήματα, χωρίς την επέκταση προς Καλαμαριά, έχουν διπλασιαστεί.

Για όλα αυτά, κάποιος φταίει! Αν φταίει ο εργολάβος, γιατί δεν του κάνει μία αγωγή, ο κύριος του έργου, δηλαδή το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Αν όμως φταίει το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και κατ” επέκταση οι υπουργοί που ο κ.Μαγκριώτης επισημαίνει ότι είχαν την ευθύνη του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, δεν πρέπει να λογοδοτήσουν για τη βλάβη που προκάλεσαν στην πόλη;

Όσο πιο γρήγορα απεμπλακούμε απο το έργο, τόσο περισσότερα ΔΕΝ θα πληρώσουμε…

*O κ Μάτης είναι δημοσιογράφος και πρώην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης…

No comments yet.