Άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις για το μετρό

Dec 19th, 2014

Μακεδονία, 19.12.2014

Των Φώτη Κουτσαμπάρη και Φωτεινής Σοβιτσλή

Ευθύνες στον Γιάννη Μπουτάρη για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το μετρό επιρρίπτει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος ζήτησε να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις μετά την αίτηση διάλυσης της σύμβασης που κατέθεσε προχθές η ανάδοχος κοινοπραξία. Ρεαλιστικές λύσεις για τη συνέχιση του έργου ζητά και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
“Το έργο αυτό έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από χρόνια -το 2012 συγκεκριμένα και φτάσαμε στο 2015. Προφανώς η αποχώρηση του αναδόχου δεν βοηθά. Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα του αναδόχου συναινετικά”, ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι “έγιναν λάθη, που δεν διορθώνονται, από την ‘Αττικό Μετρό’, τον ανάδοχο και άλλους παράγοντες, που προκαλούσαν συνεχώς προβλήματα, με αποτέλεσμα ένα έργο, που τόση ανάγκη έχει η πόλη, να έχει τελματώσει”. Δίνοντας πρόσθετες εξηγήσεις είπε ότι “ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει κάνει εγκλήματα σε αυτό το κομμάτι, με το να μην αφήσει να προχωρήσει το έργο στο σταθμό Βενιζέλου”.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει: “Δυστυχώς τα χειρότερα σενάρια για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνονται. Στον ορίζοντα υπάρχουν πολύμηνες έως πολύχρονες καθυστερήσεις ενός έργου που σχεδιάστηκε, για να αναβαθμίσει τη λειτουργικότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά εξελίσσεται σε εφιάλτη”. “Ήδη οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι το μετρό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το 2018, όταν η αρχική ημερομηνία ήταν το 2012. Επίσης δεδομένη θεωρείται η οικονομική επιβάρυνση του έργου με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να πληρώσει το δημόσιο, που τα τελευταία χρόνια έχει άδεια ταμεία. Η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί άφωνη αυτό το ρεσιτάλ σπατάλης και ανευθυνότητας, που είναι πιθανό να ενταθεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων, και δηλώνει ότι δεν θα μείνει άπραγη”, επισημαίνει το ΕΕΘ και προσθέτει: “Τα τελευταία χρόνια -από το 2006 που άρχισαν οι εργασίες του μετρό- οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι άνθρωποι της αγοράς του κέντρου πληρώνουν βαρύ τίμημα. Είναι αδιανόητο αυτές οι θυσίες να πάνε χαμένες. Οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν ρεαλιστικές λύσεις. Όσοι δεν μπορούν να απομακρυνθούν”.
Την πεποίθησή του ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα που προέκυψε εξέφρασε από την πλευρά του ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι “το θέμα μπορεί να λυθεί στο πλαίσιο των νόμων περί δημοσίων έργων και το έργο να προχωρήσει άμεσα. Πιστεύω ότι η πολιτεία και η κοινοπραξία θα πράξουν το καθήκον τους, ώστε το έργο να αρχίσει ξανά με τις ταχύτητες που απαιτούνται. Είναι κάτι που το θέλουν οι Θεσσαλονικείς και πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα πράξουν το καθήκον τους”.

ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ
Μετά την αίτηση διάλυσης της σύμβασης που κατέθεσε ο εργολάβος αναμένεται εντός δεκαπέντε ημερών η απάντηση της “Αττικό Μετρό Α.Ε.”, η οποία, όπως έγραψε η “Μ” στο χθεσινό φύλλο, έχει τρεις επιλογές: 1. Να αρνηθεί την αίτηση και να οδηγηθεί η υπόθεση στο διαιτητικό δικαστήριο, όπου είναι πιθανό να δικαιωθεί ο ανάδοχος με βάση το δεδικασμένο της οριακής προθεσμίας. 2. Να κάνει δεκτή την αίτηση διάλυσης και στη συνέχεια να συμφωνήσει με τον εργολάβο για τη ματαίωση της διάλυσης. Η ματαίωση της διάλυσης προβλέπεται από το νόμο και ορίζει ότι παραμένει ο εργολάβος στο έργο και παίρνει αποζημίωση θετικών ζημιών, δηλαδή τις δαπάνες που έχει καταβάλει, όσο καιρό τα έργα βρίσκονταν σε τέλμα. 3. Να δεχτεί την αίτηση, να αποχωρήσει ο εργολάβος και να επαναδημοπρατήσει το υπόλοιπο του έργου.

ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ  “Δεν νομιμοποιείται κανείς να μπλοκάρει το έργο”
ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
Τη δέσμευσή του ότι η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει τον αγώνα για να μην παραταθεί η ταλαιπωρία της πόλης και των πολιτών, και να μη χάσει κανένας εργαζόμενος στο μετρό τη δουλειά του επανέλαβε χθες ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Κατασκευαστικού Τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ.).
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι μετά και τη χθεσινή εξέλιξη αναμένει πλέον άμεσα την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις της Αττικό Μετρό Α.Ε. στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο ίδιος στο υπουργείο Υποδομών. “Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει σταθερή στη θέση της ότι δεν θα δεχθεί άλλες καθυστερήσεις στο έργο ούτε σε επιμέρους τμήματα αυτού. Κανείς δεν νομιμοποιείται να μπλοκάρει τη διαδικασία. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Η πόλη πρέπει να ανασάνει και να συνεχιστεί το μετρό” υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τους εργαζομένους στο μετρό, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να μη διακοπούν οι εργασίες ούτε μια μέρα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνει το έργο στον αέρα, ο περιφερειάρχης τόνισε πως ήδη έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να μη γίνουν αποδεκτές οποιεσδήποτε ομαδικές απολύσεις. “Ως περιφερειάρχης δεν πρόκειται να υπογράψω κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, θα ασκήσω πίεση σε κάθε κατεύθυνση για να αποκλειστεί κάθε ανάλογο ενδεχόμενο. Στόχος μας είναι να ξεμπλοκάρει επιτέλους το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης και να προχωρήσει” δήλωσε ο ίδιος.
Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε επίσης στους εκπροσώπους των εργαζομένων τις πέντε δεσμεύσεις που απέσπασε σχετικά με το μετρό Θεσσαλονίκης στην πρόσφατη συνάντησή του στην Αθήνα με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

No comments yet.