Γιατί καθυστερεί η πολιτική παρέμβαση

Mar 16th, 2015

Voria.gr, 16.03.2015

Της Άννης Καρολίδου

Παραδοξότητες φορτώνουν το ήδη ταλαιπωρημένο έργο, την πόλη και τους πολίτες, με νέες καθυστερήσεις

Πολιτική πρόθεση για κυβερνητική παρέμβαση στην εμπλοκή που έχει προκύψει και απειλεί το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, υπάρχει, αλλά ….παρέμβαση δε γίνεται αφού ο αρμόδιος υφυπουργός, δηλαδή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, δεν έχει ακόμη ορκιστεί. Και δεν έχει ορκιστεί γιατί ακόμη δεν κατατεθεί νομοσχέδιο στο οποίο να συμπεριληφθεί τροπολογία, που θα «ανοίγει» τον αριθμό των αναπληρωτών υπουργών ανά υπουργείο!

Ενόσω όμως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή από τη μια πλευρά η Αττικό Μετρό ΑΕ που είναι ο κύριος του έργου και, από την άλλη η ανάδοχος κοινοπραξία, περιμένουν την ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, το έργο, που μοιάζει «παγωμένο», κατά κάποιο ….διακριτικό τρόπο συνεχίζεται, ενώ ο εργολάβος, που δεν δουλεύει κανονικά, εκτελεί κάποιες εργασίες, με το ένα πόδι στο έργο και το άλλο στην έξοδο από τη σύμβαση. Πρόκειται για παραδοξότητες, που φορτώνουν το ήδη ταλαιπωρημένο έργο, την πόλη και τους πολίτες, με νέες καθυστερήσεις των οποίων τον χρονικό ορίζοντα κανείς δε μπορεί, υπό αυτές τις συνθήκες, να προσδιορίσει.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 13/3 πληρώθηκαν οι μισθοί Δεκεμβρίου 2014 και Ιανουαρίου 2015 στους εργαζομένους στο τομέα των αρχαιολογικών, μόλις μία ημέρα μετά τις πιστοποιήσεις και την έγκριση των λογαριασμών που είχε υποβάλει ο εργολάβος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όπως αποδεικνύεται, μπορεί ο ανάδοχος να συνεχίσει με την εκτέλεση των προσωρινών εργασιών καθώς, η Αττικό Μετρό Α.Ε., αφού η σύμβαση είναι ακόμη σε ισχύ, θα πληρώνει κανονικά τις πιστοποιημένες εργασίες.

Θα είναι σημαντικό για την επόμενη ημέρα του έργου της βασικής γραμμής, να προχωρήσει η εκτέλεση των πολλών εργασιών που περιλαμβάνονται στο προσωρινό πρόγραμμα που έχει υποβάλλει η Αττικό Μετρό/ Διεύθυνση Μετρό Θεσσαλονίκης, στον ανάδοχο και το οποίο έχει επανειλημμένως ζητήσει να υλοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι αποφεύχθηκαν, τον προηγούμενο μήνα, ομαδικές απολύσεις τόσο στον αρχαιολογικό, όσο και στο κατασκευαστικό τομέα του έργου. Ωστόσο, αυτός ο χρόνος που κερδήθηκε δεν συνεπάγεται συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στο έργο, αν δε βρεθεί λύση στην εμπλοκή που υπάρχει.

 

No comments yet.