Διάλυση της σύμβασης ζήτησε η κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης

Dec 18th, 2014

Καθημερινή, 17.12.2014

Του Γιώργου Λιαλιου

Τη διάλυση της σύμβασης ζήτησε σήμερα ο εργολάβος του Μετρό Θεσσαλονίκης, με αίτημα που κατέθεσε στην Αττικό Μετρό. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ραγδαίες εξελίξεις, καθώς ανοίγει πλήθος θεμάτων: αν η κοινοπραξία δικαιούται αποζημίωση, αν πρέπει η Αττικό Μετρό να διεκδικήσει αποζημίωση, πώς και πότε θα γίνει η επαναπροκήρυξη του έργου, τι θα γίνει με την επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά, η οποία κανονικά έπρεπε να έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Και το κυριότερο σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το ναυάγιο του έργου, οκτώ χρόνια μετά την έναρξη κατασκευής του.

 Το περιεχόμενο της επιστολής της κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ, Ansaldo, Ansalsobreda, Impregilo, Seli) δεν είχε ακόμα γίνει γνωστό. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι ο εργολάβος βασίζει την αίτησή του στην πρόσφατη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, η οποία άφησε το έργο χωρίς εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της Αττικό Μετρό συνεδρίασε εκτάκτως, και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 "Η Ανάδοχος Κοινοπραξία του Έργου Μελέτη, Κατασκευή και Θέση σε Λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης επέλεξε σήμερα, μετά την έκδοση σχετικής Απόφασης του αρμοδίου Διαιτητικού Δικαστηρίου για το θέμα της οριακής προθεσμίας του Έργου, να υποβάλλει Αίτηση Διάλυσης της Σύμβασης.

Η Αττικό Μετρό μετά από έλεγχο της αίτησης, θα προβεί, εντός του προβλεπομένου από τη νομοθεσία 15νθημέρου, στις νόμιμες ενέργειες με γνώμονα, όπως πάντα, τη διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος".
 

No comments yet.