Ευχολόγιο για το μετρό

Dec 5th, 2014

Μακεδονία, 05.12.2014

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Σε παιχνίδι τακτικής μεταξύ της Αττικό Μετρό Α.Ε. και της αναδόχου κοινοπραξίας εξελίσσεται η πορεία του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, που επιτρέπει την αποχώρηση του εργολάβου.

Η πρώτη, κύριος του έργου, επιδεικνύει αισιοδοξία για τις εξελίξεις, διαβεβαιώνει ότι, σε κάθε περίπτωση, έχει λύσεις για τη συνέχιση του έργου, ωστόσο καλεί τον εργολάβο να παραμείνει στα εργοτάξια και οι όποιες διαφορές τους να λυθούν στην διαιτησία. Ο ανάδοχος τηρεί σιγήν ιχθύος και περιμένει την ικανοποίηση των επιπλέον οικονομικών απαιτήσεών του στις επόμενες αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου, αφήνοντας την απειλή της αποχώρησης να αιωρείται και οι εργασίες γίνονται κανονικά. Οι επόμενες κινήσεις, της μίας ή της άλλης πλευράς, φαίνεται να είναι καθοριστικές για την τύχη του πολύπαθου έργου.
Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστος Τσίτουρας επανέλαβε χθες από τη Θεσσαλονίκη ότι η εταιρεία θέλει να συνεχιστεί το έργο, στο πλαίσιο της νομιμότητας. «Η οριακή προθεσμία που ακούγεται, το αν μπορεί ή όχι να φύγει ο εργολάβος, είναι δευτερεύον ή τριτεύον ζήτημα και για μας και για την κοινοπραξία. Το θέμα είναι κάποιες οικονομικές διαφορές που υπάρχουν σε συγκεκριμένους όρους της σύμβασης. Αποφασίσαμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές στη διαδικασία της διαιτησίας, προχωρήσαμε με γοργούς ρυθμούς και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αποφάσεις για όλες τις διαφορές. Εμείς δηλώνουμε ότι θα σεβαστούμε τις αποφάσεις, με γνώμονα τη συνέχιση του έργου, απρόσκοπτα, με νομιμότητα. Εκπροσωπούμε το δημόσιο, διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση», δήλωσε ο κ. Τσίτουρας στη διάρκεια εκδήλωσης στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό (Ν.Σ.Σ.) Θεσσαλονίκης.

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Η Αττικό Μετρό Α.Ε. γιόρτασε στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό χθες την Αγία Βαρβάρα, προστάτιδα των εργαζομένων στα υπόγεια έργα, με θρησκευτική τελετή και αγιασμό, χοροστατούντος του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. «Παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες με αγωνία τα τεκταινόμενα και νομίζω ότι με ψυχραιμία, ενότητα, αγάπη για τον τόπο και την πόλη τα προβλήματα θα ξεπεραστούν», εκτίμησε ο κ. Βαρνάβας, τονίζοντας ωστόσο ότι «το έργο έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ. Θα σκεφτόταν κανείς ότι ίσως έπρεπε να θεωρηθεί επέκταση του μετρό Αθηνών, για να λειτουργήσει αυτό το έργο, που καρκινοβατεί τόσα χρόνια». Ο μητροπολίτης κ. Βαρνάβας εξέφρασε «την πικρία και το παράπονο των δυτικών συνοικιών, που είναι το πολυπληθέστερο και ασθενέστερο κομμάτι της πόλης, το οποίο αγνοήθηκε. Οι άνθρωποι θα περιμένουν με αγωνία τις επεκτάσεις του μετρό, όπως και οι φοιτητές του ΤΕΙ, που μετακινούνται καθημερινά».
Διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της οριακής προθεσμίας που προέκυψε στο έργο, έδωσε ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, που ήταν παρών στη χθεσινή τελετή. «Παραλάβαμε πριν δυόμισι χρόνια ένα έργο πολύπαθο, το οποίο ήταν σταματημένο. Όπως όλοι βλέπουμε, σήμερα είναι ένα έργο το οποίο εκτελείται βέβαια όχι με τις ταχύτητες με τις οποίες θα επιθυμούσαμε εμείς και κυρίως οι Θεσσαλονικείς. Λύνουμε τα προβλήματα συνεχώς. Θα λύσουμε και το πρόβλημα που έχει προκύψει με την οριακή προθεσμία. Δεν συμφέρει ούτε την πόλη αλλά ούτε και την ανάδοχο κοινοπραξία να σταματήσει το έργο. Πιστεύουμε ότι το έργο θα συνεχίσει να εκτελείται και βέβαια με ταχύτερους ρυθμούς», δήλωσε ο κ. Σιμόπουλος.

ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η ποιότητα του υπό κατασκευή σταθμού, στον οποίο έγινε χθες η τελετή, είναι άριστη σύμφωνα με τον κ. Τσίτουρα, που υπογράμμισε ότι «πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, είναι τεχνικά άριστα και ασφαλή έργα». Ο ίδιος εξήγησε επίσης ότι κύριες αιτίες των καθυστερήσεων στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης είναι οι αρχαιολογικές ανασκαφές και η επιλογή της μεθόδου της μελετοκατασκευής.
«Η αρχαιολογία έχει ακόμη δύο χρόνια εργασία, αν κρίνουμε από τις περιπτώσεις των σταθμών Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας. Όταν έχουμε ένα έργο που ξεκίνησε το 2006 και μέχρι το 2016, για δέκα χρόνια, έχει αρχαιολογικές εργασίες, πώς ήταν δυνατόν να τελειώσει το 2012;. Η σύμβαση, βέβαια, προέβλεπε αυτήν την ημερομηνία για ολοκλήρωση του έργου, αλλά οι συμβάσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις αντιξοότητες των αρχαιολογικών ανασκαφών που προστατεύονται από το σύνταγμα», υποστήριξε ο κ. Τσίτουρας. «Ένας δεύτερος παράγοντας», είπε ο κ. Τσίτουρας, «είναι ότι το συγκεκριμένο έργο διαφέρει από τα άλλα έργα στον τρόπο δημοπράτησης. Είναι μελετοκατασκευή, που σημαίνει μελετάω και κατασκευάζω ταυτόχρονα. Ένα αντίστοιχο έργο στην Αθήνα μελετήθηκε για 5,5 χρόνια και έχει χρόνο υλοποίησης 7 χρόνια, δηλαδή μια ίση γραμμή έχει χρόνο μελέτης και κατασκευής 12,5 χρόνια. Αυτοί είναι οι χρόνοι που έχουν τα έργα. Εδώ έγινε κάτι ανορθόδοξο. Ξεκίνησε η μελέτη του έργου μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής».

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Ο σταθμός του μετρό στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό έμεινε ανοικτός χθες μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι για επισκέψεις του κοινού. Ο σταθμός έχει δύο επίπεδα. Σήμερα Παρασκευή θα ανοίξει για το κοινό ο σταθμός «Σιντριβάνι» από τις 2 μ.μ. μέχρι τις 5 το απόγευμα. Ο σταθμός έχει τρία επίπεδα, γίνονται οι εργασίες καθαρισμού του δαπέδου για τις πλατφόρμες των επιβατών και η κατασκευή των εισόδων. Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτός ο σταθμός «Ανάληψη», από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι. Εκεί διαμορφώνεται η τελική στάθμη θεμελίωσης, για να εδράσουν οι αποβάθρες.

No comments yet.