Με αργούς ρυθμούς οι εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης

Mar 8th, 2016

Καθημερινή, 08.03.2016

Του Γιώργου Λαλιού

Σε αναμονή της τελικής συμφωνίας ανάμεσα στο Δημόσιο και στους εργολάβους, η οποία έχει μετατεθεί για τον Απρίλιο, εξακολουθεί να βρίσκεται το μετρό της Θεσσαλονίκης. Τα εργοτάξια σταδιακά πληθαίνουν, ωστόσο κατά κοινή ομολογία το έργο δεν μπορεί να «τρέξει» με τους απαραίτητους ταχείς ρυθμούς προτού κλείσουν οι βασικές εκκρεμότητες. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί και η παράταση της επέκτασης προς Καλαμαριά, ώστε όλο το έργο να παραδοθεί ταυτόχρονα το 2020. Εχουν περάσει δύο μήνες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επανέναρξη των έργων στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Ο εργολάβος (η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, που υποκατέστησε την ΑΕΓΕΚ στο κατασκευαστικό κομμάτι) έχει προσλάβει περί τα 160 άτομα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε και τις πρώτες προσλήψεις αρχαιολόγων και λοιπού προσωπικού για τις ανασκαφικές εργασίες (μετά την υπογραφή 2ης συμπληρωματικής σύμβασης για τις αρχαιολογικές εργασίες). Ωστόσο, κατά κοινή ομολογία, οι ρυθμοί, αν και σταδιακά αυξανόμενοι, είναι ακόμα χαμηλοί. Αιτία, η μετατιθέμενη συνεχώς –από μήνα σε μήνα– υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, με την οποία θα λύνονται οι οικονομικές διαφορές.
Πού βρίσκεται σήμερα το έργο; Τα βασικά εργοτάξια είναι τέσσερα:

• Αμαξοστάσιο. Στο τέλος της βασικής γραμμής θα κατασκευαστούν τρία κτίρια. Ενα (μεταλλικό) κτίριο συνεργείων, ένα κτίριο στάθμευσης και γραφείων και το κέντρο ελέγχου. Σήμερα έχει ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου και οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το τρίτο.

• «Ανοικτή» σήραγγα. Τα πρώτα 1,3 χλμ. της σήραγγας δεν θα κατασκευαστούν από μετροπόντικα, αλλά με τη μέθοδο cut and cover. Εχει ξεκινήσει η τοποθέτηση στη γη των πασσάλων που θα αποτελέσουν το πλαϊνό τοίχωμα της σήραγγας και η εκσκαφή (με παράλληλη ενίσχυση).

• Σταθμός Βούλγαρη. Εχει ξεκινήσει η προετοιμασία, ώστε την επόμενη εβδομάδα να αρχίσει η τοποθέτηση των διαφραγματικών τοίχων.

• Σταθμός Πατρικίου. Εχει ξεκινήσει η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων.

Παράλληλα, ο εργολάβος ξεκίνησε προκαταρκτικές εργασίες σε ακόμα τέσσερα μέτωπα, στους σταθμούς Παπάφη, Συντριβάνι, Αγία Σοφία και Δημοκρατίας.

Επίσης, κλείνουν κάποιες από τις εκκρεμότητες. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί και τυπικά η 2η παράταση στην κατασκευή της επέκτασης του μετρό προς Καλαμαριά. Η παράταση είναι απαραίτητη, προκειμένου η βασική γραμμή και η επέκταση να ολοκληρωθούν σχεδόν ταυτόχρονα (αλλά και γιατί η διάνοιξη της βασικής γραμμής θα γίνει με τους μετροπόντικες της επέκτασης, έργο που δεν γινόταν να καθυστερήσει, καθώς χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ). Τέλος, δόθηκε λύση για τα χωματουργικά υλικά από την επέκταση, τα οποία θα σταλούν στο ΧΥΤΑ Ταγαράδων και σε δύο υπό ανάπλαση λατομεία στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο θέμα στη βασική γραμμή «κόστισε» στο Δημόσιο επιπλέον 5 εκατ. ευρώ, οπότε θα πρέπει να αναμένεται επιβάρυνση και στην επέκταση.

No comments yet.