Μια ημέρα την εβδομάδα θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι

May 15th, 2015

Voria.gr, 15.05.2015

Της Άννης Καρολίδου

Βαραίνουν τα σύννεφα πάνω από το έργο του Μετρό. Η Αττικό Μετρό έδωσε εντολή στον ανάδοχο να σφραγίσει το εργοτάξιο στο Συντριβάνι

Κατήφεια και προβληματισμός στους εργαζομένους στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης αφού μόλις πριν λίγο όσοι δουλεύουν στα σκάμματα της αρχαιολογίας, ενημερώθηκαν από εκπρόσωπο της κοινοπραξίας ότι από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα δουλεύουν μία ημέρα την εβδομάδα περνώντας έτσι σε εκ περιτροπής απασχόληση.

Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ακόμη δυσάρεστο νέο, αν και αναμενόμενο, αφού ο ανάδοχος είχε προειδοποιήσει ότι «τα χρήματα για τα αρχαιολογικά φτάνουν μέχρι τις 15 Μαΐου». Τελικά δεν ανακοινώθηκαν σήμερα απολύσεις επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο ανάδοχος θέλει να δώσει κάποιο χρονικό περιθώριο στις κινήσεις που αναμένεται να γίνουν από πλευράς αρμοδίου υπουργείου και Αττικό Μετρό Α.Ε., για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο, που έχει βάλει στο έργο στη βαθιά κατάψυξη.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίσθηκε η σύνθεση μίας τριμερούς επιτροπής αποτελούμενης από επτά μέλη, επικεφαλής της οποίας είναι ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες. Η επιτροπή θα έχει σαν αντικείμενο να φέρει τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι συζητήσεων με σκοπό την εξεύρεση λύσης προκειμένου να μην αποχωρήσει τελικώς ο ανάδοχος από το έργο και να ξαναμπούνε μπροστά οι εργασίες.

Ωστόσο, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το αν θα σημειωθεί κάποια πρόοδος αφού ούτε τα μέλη που θα συμμετάσχουν στην επιτροπή έχουν οριστεί, ούτε έχει καταρτισθεί το πλαίσιο και η ατζέντα των προς συζήτηση θεμμάτων.

Οι εργαζόμενοι, που προς στιγμήν είχαν κάπως αισιοδοξήσει με την είδηση για την τριμερή επιτροπή, σήμερα είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι και όχι μόνο επειδή τίθενται σε εκ περιτροπής εργασία.

Οπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Χάρης Κυπριανίδης, η Αττικό Μετρό, έδωσε εντολή στον ανάδοχο να σφραγίσει το εργοτάξιο στο Συντριβάνι- ένα εργοτάξιο στο οποίο συνεχίζονταν η ανασκαφή- καλύπτοντας το χώρο με μεταλλική σχάρα.

Επίσης, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανίδης, σε σχετική επιστολή που έλαβε χθες ο ανάδοχος από την Αττικό Μετρό, γίνεται μεν επίκληση υπογραφής της συμπληρωματικής σύμβασης των 25 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για τα αρχαιολογικά, αλλά επίσης « του δίνεται το ελεύθερο» να διαχειριστεί το προσωπικό με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει, ενώ η μόνη απαίτηση είναι, να καλύπτει έως το τέλος Αυγούστου, τη φύλαξη των εργοταξίων και τις δαπάνες για τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και ενοικίασης των χώρων.

 

No comments yet.