Ο ανάδοχος του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν υπέγραψε για τα αρχαιολογικά

Dec 10th, 2014

Voria.gr, 10.12.2014

Της Άννης Καρολίδου

Η κόντρα συνεχίζεται στο Μετρό Θεσσαλονίκης, δεν υπογράφηκε η συμπληρωματική σύμβαση για τα 25 εκατ.ευρώ που αφορούν τη συνέχιση της αρχαιολογικής ανασκαφής

Η χθεσινή ημέρα, η 9η Δεκεμβρίου, πέρασε χωρίς να υπογράψει ο ανάδοχος του Μετρό Θεσσαλονίκης, τη συμπληρωματική σύμβαση των 25 εκατ ευρώ για τη συνέχιση της αρχαιολογικής ανασκαφής. Η μη υπογραφή της σύμβασης, σύμφωνα τουλάχιστον με εργαζομένους, δείχνει ότι ο ανάδοχος που έχει δηλώσει έτοιμος να αποχωρήσει από το έργο, σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Αττικό Μετρό Α.Ε.

Όπως έχει γράψει η Voria.gr τις προηγούμενες ημέρες, η διαπραγματευτική θέση της αναδόχου κοινοπραξίας ενισχύθηκε μετά την απόφαση της Διαιτησίας, σύμφωνα με την οποία μπορεί, κάνοντας χρήση της οριακής προθεσμίας της σύμβασης, να αποχωρήσει από το έργο χωρίς να καταπέσουν οι εγγυητικές του επιταγές.

Αλλά, κανείς δε πιστεύει ότι η κοινοπραξία θα αποχωρήσει χωρίς να διαπραγματευτεί την ικανοποίηση των οικονομικών της απαιτήσεων όπως και ενός νέου, ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος.

Το όλο θέμα όμως είναι πλέον πολύ περιπλεγμένο. Από τη μια, μετά την 1η Δεκεμβρίου και την πάροδο της οριακής προθεσμίας, το έργο είναι στον αέρα και, από την άλλη,  Αττικό Μετρό και ανάδοχος, περιμένουν τις υπόλοιπες αποφάσεις των διαιτητών για τα οικονομικά θέματα.

Τι θα γίνει όμως με τα αρχαιoλογικά, τώρα που τα 25 εκατομμύρια εγκρίθηκαν και περιμένουν για τη συνέχιση των εργασιών;

Η αρχαιολογική έρευνα στα σκάμματα του Μετρό, πρέπει να συνεχιστεί και να τελειώνει το ταχύτερο, γιατί ήδη οι καθυστερήσεις εξαιτίας της αρχικής υποεκτίμησης του συγκεκριμένου αντικειμένου, είναι τεράστιες.

Η Αττικό Μετρό Α.Ε., θα ήθελε, ακόμη και αν ο ανάδοχος αποφασίσει να προχωρήσει στη διάλυση της σύμβασης, να εκτελέσει τα αρχαιολογικά.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, εάν τα αρχαιολογικά θεωρηθούν εργασίες σε εξέλιξη, τότε θα πρέπει ο ανάδοχος να συνεχίσει την υλοποίησή τους, όπως άλλωστε όλες εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μία άλλη επιλογή θα ήταν η διενέργεια διαγωνισμού, ειδικά και μόνο για την εκτέλεση και ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας.

Μία τρίτη επιλογή θα ήταν η υπογραφή σύμβασης μεταξύ ΥΠΥΜΕΔΙ και ΥΠΠΟ, έτσι ώστε τα έργα να αναλάβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, μία λύση που εφόσον επιλεγεί θεωρείται ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο αφού οι εργασίες θα γίνουν πιθανότατα με τους συνήθεις, πιο αργούς, ρυθμούς των υπηρεσιών.

 

No comments yet.