Παραμένει στον πάγο το Μετρό Θεσσαλονίκης, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι

Mar 5th, 2015

Voria.gr, 04.03.2015

Της Άννης Καρολίδου

Περιμένουν την παρέμβαση Σπίρτζη για να «ξεκολλήσει» το έργο, απολύσεις στο παρασκευαστήριο σκυροδέματος

 
Στην παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, για τη συνέχιση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, ελπίζουν οι εργαζόμενοι καθώς όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κατασκευαστικού Τομέα, Σταύρος Στέτσικας, οι εργασίες που εκτελούνται από τον ανάδοχο σε ορισμένα εργοτάξια,  αφορούν αποκλειστικά θέματα ασφαλείας και δε συνεπάγονται κάποια θετική εξέλιξη στο έργο.
 
Ο κ. Στέτσικας μάλιστα υπογράμμισε ότι επειδή δεν υπάρχει αντικείμενο στη βασική γραμμή, η εταιρεία Λαρσινός, υπεργολάβος που εφοδίαζε με σκυρόδεμα τον ανάδοχο, σήμερα ανακοίνωσε την απόλυση εννέα εργαζομένων που απασχολούσε στο παρασκευαστήριο της Πυλαίας.
 
Η Voria.gr  επικοινώνησε με τον υπεύθυνο παραγωγής της εταιρείας Λαρσινός, Π. Μιχαλόπουλο (η έδρα της εταιρείας στη Κόρινθο), ο οποίος υποστήριξε ότι η επιχείρηση δεν μπορούσε να συνεχίσει να απασχολεί προσωπικό στη Θεσσαλονίκη, όταν «έχουμε να δουλέψουμε τρεις μήνες».  Μετά τις απολύσεις, στη μονάδα έμεινε μόνο ένας υπεύθυνος.
 
Να σημειωθεί ότι το έργο του μετρό εξυπηρετείται από τη μονάδα της Πυλαίας ( ανήκει στον Άκτωρα), που σταματά πλέον να λειτουργεί παρότι οι εργασίες συνεχίζονται στην επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά.  Όπως είπε ο κ. Στέτσικας, υπάρχει συνεννόηση ώστε οι ανάγκες του έργου να καλύπτονται προσωρινά από την Interbeton.
 
Oι εκπρόσωποι των εργαζομένων, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της Voria.gr, που στηρίχθηκε σε πηγές της Αττικό Μετρό Α.Ε., επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη μέχρι του παρόντος και πως οι όποιες εργασίες εκτελούνται, είναι για να υπάρξουν ζητήματα ασφαλείας στα εργοτάξια.
 
«Το προσωρινό χρονοδιάγραμμα έργων που έχει αποστείλει η Αττικό Μετρό ΑΕ στον ανάδοχο, έχει μεγάλες απαιτήσεις σε εργασίες και αν ο εργολάβος αρχίσει να το υλοποιεί, θα πρέπει να προχωρήσει σε προσλήψεις και όχι σε απολύσεις, όπως σχεδίαζε», τόνισε ο κ. Στέτσικας ο οποίος έκανε λόγο για προβλήματα ρευστότητας του αναδόχου, εκτιμώντας ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση κεντρικά, από την κυβέρνηση, το έργο δεν θα απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
 
Υπενθυμίζεται ότι η ανάδοχος κοινοπραξία έχει ζητήσει τη λύση της σύμβασης με την Αττικό Μετρό Α.Ε. , για τη βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης.

No comments yet.