Σε αναμονή απάντησης από την κοινοπραξία

Dec 11th, 2014

Μακεδονία, 11.12.2014

Σε κατάσταση αβεβαιότητας για το μέλλον τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας την ολοκλήρωση του έργου χωρίς να θιγούν οι θέσεις εργασίας τους. Συμπαράσταση στον αγώνα τους δηλώνουν και οι εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό τομέα του έργου, οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε δεινή θέση.

Στο μετρό Θεσσαλονίκης για ακόμη μια φορά είμαστε αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα. Κανείς δεν θέλει να εγγυηθεί το μέλλον ούτε του έργου ούτε των εργαζομένων. Κανείς δεν θέλει να εγγυηθεί τη σύντομη αποπεράτωση του έργου, το οποίο μπορεί να δώσει μία βαθιά ανάσα στη μαστιζόμενη από την ανεργία κοινωνία της Βόρειας Ελλάδας, έμμεσα κι άμεσα», αναφέρει σε ανακοίνωση του το σωματείο εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα.

Σημειώνεται ότι το δ.σ. του σωματείου συναντήθηκε με στέλεχος της αναδόχου κοινοπραξίας, το οποίο τους διεμήνυσε ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσουν ομαδικές απολύσεις.
Το έτερο σωματείο στο μετρό που έχει εγγεγραμμένα μέλη εργαζόμενους στον αρχαιολογικό τομέα αναφέρει ότι «με αφορμή την προσωρινή άρνηση της κοινοπραξίας να υπογράψει τη 2η συμπληρωματική σύμβαση για τις αρχαιολογικές εργασίες, η οποία ενισχύει τις φήμες, τα δημοσιεύματα για τη διαφαινόμενη πρόθεση της ΑΕΓΕΚ να αποχωρήσει από το έργο, αλλά και τη μέχρι τώρα στάση των υπευθύνων του έργου, απευθύνουμε μία τελευταία έκκληση να επικρατήσει η σύνεση, η ωριμότητα και η λογική.

Δεν είναι δυνατόν το μοναδικό μεγάλο έργο της χώρας, το οποίο έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του στο σύνολο της, να βρίσκεται σε τέτοια δεινή θέση». Οι εργαζόμενοι του αρχαιολογικού τμήματος δηλώνουν ότι «παράλληλα, περιμένουμε και απαιτούμε πλέον από όλους τους πολιτικούς φορείς της πόλης να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τις ενέργειες που θα αναλάμβαναν προκειμένου να ξεμπλοκάρουν το πολύπαθο έργο.

Τέλος, δηλώνουμε, σε περίπτωση που δεν πρυτανεύσει η λογική, πως είμαστε έτοιμοι, όπως και στο παρελθόν, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, εκθέτοντας τους υπευθύνους στην κοινή γνώμη, εξασφαλίζοντας το νομικό πλαίσιο για τη συνέχιση των εργασιών και δείχνοντας έτσι το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες της πόλης, η οποία μαστίζεται από ένα έργο που αντί για πνοή έχει γίνει πληγή».

Το έργο παραμένει στον αέρα καθώς η ανάδοχος κοινοπραξία (ΑΕΓΕΚ, Ansaldo, Ansaldobreda, Seli, Impregilo), δεν ξεκαθάρισε τι προτίθεται να κάνει, μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, που της επιτρέπει να αποχωρήσει από το έργο χωρίς συνέπειες.

Ο εργολάβος αρνήθηκε να υπογράψει τη δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση για τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών στο έργο, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία υποστήριξε ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2014 και εφεξής δεν υφίσταται νόμιμο χρονοδιάγραμμα για το σύνολο του έργου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι νόμιμη μια σύμβαση που θα υπογραφεί εκτός της συμβατικής προθεσμίας περάτωσης του έργου. Επιφυλάχτηκε να γνωστοποιήσει εγκαίρως τις προθέσεις του ως προς το συνολικό χρονοδιάγραμμα του έργου.

ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Αττικό Μετρό Α.Ε., έπειτα από αυτά, ζήτησε από την κοινοπραξία να ξεκαθαρίσει άμεσα αν θα παραμείνει στο έργο ή αν θα ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης. Τόνισε μάλιστα, ότι μόνο εάν ρυθμιστεί το θέμα του χρονοδιαγράμματος του έργου θα είναι δυνατή η καταβολή αποζημίωσης των εργασιών που εκτελούνται μετά την οριακή προθεσμία. Η εταιρεία επισημαίνει ότι η πάροδος της οριακής προθεσμίας του έργου και μόνο δεν επιφέρει αυτοδικαίως τη λύση της σύμβασης που υπογράφηκε στις 7 Απριλίου 2006 μεταξύ του δημοσίου (Αττικό Μετρό) και του εργολάβου. Η απάντηση της αναδόχου κοινοπραξίας θα δοθεί έπειτα από συμφωνία μεταξύ των εταιρειών που την απαρτίζουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιταλική εταιρεία που συμμετέχει στην κοινοπραξία δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από το έργο, ενώ η επικεφαλής ΑΕΓΕΚ θεωρεί ασύμφορη την παραμονή. Η ιταλική εταιρεία έχει αναλάβει το ηλεκτρομηχανολογικό κομμάτι του έργου, το οποίο δεν έχει προχωρήσει ακόμη και σε περίπτωση αποχώρησης θα χάσει το σύνολο των εργασιών και φυσικά την αμοιβή που επρόκειτο να πάρει.

Η Αττικό Μετρό Α.Ε., πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιδιώκει συμφωνία με τον εργολάβο τουλάχιστον ως προς την εκτέλεση των υπολειπόμενων αρχαιολογικών εργασιών και τη συνέχιση των εργασιών διάνοιξης των σηράγγων.

Σε περίπτωση που ο εργολάβος δεχτεί να συνεχίσει μόνο αυτές τις εργασίες και να εγκαταλείψει τα υπόλοιπα εργοτάξια, η Αττικό Μετρό θα επαναδημοπρατήσει μόνο το υπολειπόμενο έργο.

Radio1d.gr

No comments yet.