Σηκώνει τα μανίκια για τα έργα στη Θεσσαλονίκη

Jan 8th, 2016

Efsyn.gr, 30.12.2015

Του Νίκου Φωτόπουλου

Ο Χρ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου το «παγωμένο» από καιρό μετρό, καθώς και ο διάδρομος προσαπογειώσεων του αεροδρομίου, ενώ προσπαθεί να βάλει τάξη στον κρατικοδίαιτο πλην ιδιωτικό ΟΑΣΘ
Οδοστρωτήρας Σπίρτζη στη Θεσσαλονίκη για μετρό, διάδρομο προσαπογειώσεων αεροδρομίου «Μακεδονία» και τάξη στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης.

O υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανακοίνωσε ότι βάζει σε τροχιά υλοποίησης το «παγωμένο» από καιρό μετρό της Θεσσαλονίκης.

Το πολύπαθο έργο, που έχει ταλαιπωρήσει επί χρόνια τους πολίτες και την εμπορική δραστηριότητα της συμπρωτεύουσας, φαίνεται ότι βγαίνει από το τέλμα.

Η ανακοίνωση έγινε σε ανοιχτή σύσκεψη με τις τοπικές αρχές, τους παραγωγικούς φορείς και τα σωματεία εργαζομένων για την άμεση επανεκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών στο βασικό έργο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2016, ενώ μίλησε και για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.

«Δεν μπορούσαμε να αυτενεργήσουμε. Ημασταν δεμένοι με λεόντειες συμβάσεις παραχώρησης, τα περίφημα “έργα Σουφλιά”. Καταφέραμε, όμως, μέσα από αυτή τη συμφωνία να φέρουμε τους εργολάβους προ των ευθυνών τους, πετυχαίνοντας την επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των έργου, με διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Οι ρήτρες

Σε διαφορετική περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα πλήρωνε εκατομμύρια σε ρήτρες και θα επαναλαμβανόταν το φιάσκο της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο για την επανεκκίνηση και την ολοκλήρωση του μετρό περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

1. Αμεση επανέναρξη εργασιών στο βασικό έργο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2016 και συνέχισή τους με εντατικό ρυθμό, βάσει του ήδη υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος.

Το εν λόγω χρονοδιάγραμμα ενσωματώνεται στο νέο οριστικό χρονοδιάγραμμα του έργου, που προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης φάσης τον Μάρτιο 2017 και παράδοση του συνόλου του έργου το πρώτο εξάμηνο του 2020.

2. Εναρξη των αρχαιολογικών εργασιών με την υπογραφή σχετικής Συμπληρωματικής Σύμβασης (25 εκατ. ευρώ) μέσα στον Ιανουάριο 2016.

3. Τίθεται προθεσμία μέχρι τον Απρίλιο 2016, μέσα στην οποία:

● Πρόκειται να επιλυθούν όσες διαφορές εκκρεμούν ακόμη ενώπιον των διαιτητικών δικαστηρίων, μεταξύ της κοινοπραξίας και του Δημοσίου.

● Θα συμφωνηθούν όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση του έργου, μεταξύ των οποίων και το οριστικό χρονοδιάγραμμα εργασιών για τη δεύτερη φάση και την τελική ολοκλήρωση του έργου το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Κατόπιν τούτου, το αίτημα του αναδόχου για διάλυση της εργολαβίας καθίσταται άνευ αντικειμένου και, κατά συνέπεια, θα ανακληθεί με την πάροδο της προθεσμίας αυτής.

Οσον αφορά τον σταθμό Βενιζέλου, η κατασκευή του δεν ακυρώνεται αλλά μετατίθεται χρονικά, μέχρι την οριστική διευθέτηση της ανάδειξης και προστασίας των αρχαιοτήτων μετά από διάλογο και συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού.

Μέχρι τότε, η κατασκευή του έργου θα προχωρήσει με όλες τις πρόνοιες για την ομαλή λειτουργία του συνόλου της βασικής γραμμής.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για «μια εξαιρετικά καλή κατάληξη αυτής της ιστορίας που είχε περιπέτειες», ενώ συμπλήρωσε πως «η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με τον σταθμό της Βενιζέλου είναι απόλυτα εφικτή».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του έργου, Σταύρος Στέτσικας, τόνισε:

«Είναι μία ευχάριστη εξέλιξη για την πόλη μας, την περιμέναμε εδώ και πάρα πολύ καιρό με τόσα προβλήματα που περάσαμε» και εξέφρασε την ελπίδα πως «μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, όλος ο κόσμος που έχει απολυθεί θα αρχίσει να επιστρέφει στις θέσεις του».
Αεροδρόμιο και ΟΑΣΘ

Δύο άλλα θέματα τα οποία απασχόλησαν τον υπουργό κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη και για τα οποία έκανε δηλώσεις ήταν ο διάδρομος προσαπογειώσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία» και η λειτουργία του κρατικοδίαιτου πλην ιδιωτικού ΟΑΣΘ. «Το πάρτι έχει τελειώσει» για τον ΟΑΣΘ, τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Μπαίνουν θέματα για την τήρηση από την πλευρά του ΟΑΣΘ της σύμβασης που υπάρχει. Δεν είναι θέματα που τα διαπιστώσαμε τώρα εμείς, είναι θέματα που διαχρονικά δεν τηρεί ο ΟΑΣΘ. Επομένως, αν δεν λυθούν αυτά τα θέματα, θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την επιδότηση του ΟΑΣΘ», σημείωσε.

«Ενα από τα θέματα που υπάρχουν διαχρονικά είναι ότι ο ΟΑΣΘ δεν δίνει στοιχεία που του ζητούνται, όπως και να εγκαταστήσει ηλεκτρονικό σύστημα στο ΣΑΣΘ για να υπάρχει μια επίβλεψη στο συγκοινωνιακό έργο, στα εισιτήρια, σε όλα αυτά που οφείλουν ο ΣΑΣΘ και οι δημόσιες υπηρεσίες να ελέγχουν τον ΟΑΣΘ», είπε και ξεκαθάρισε:

«Οφειλαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια να εγκαταστήσουν ηλεκτρονικό σύστημα και να υπάρχει μια διαφάνεια στη λειτουργία του ΟΑΣΘ από τη στιγμή που χρηματοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο».

Για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» είπε ότι τα προβλήματα που είχαν τα έργα επιλύθηκαν και είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ υποσχέθηκε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για να ολοκληρωθούν ώς τον Μάρτιο του 2017.

No comments yet.