Το Δεκέμβριο του 2018 έτοιμη η επέκταση προς Καλαμαριά

Feb 28th, 2015

Voria.gr, 19.02.2015

Της Άννης Καρολίδου

Απαλλοτριώσεις της Πόντου για να προχωρήσει και ο σταθμός «Αρετσού», ο μόνος από τους πέντε σταθμούς της επέκτασης στον οποίο ακόμη δεν άρχισαν εργασίες

Η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τη Καλαμαριά, είναι απαλλαγμένη από τα προβλήματα της βασικής γραμμής. Όλα βαίνουν καλώς και θα βαίνουν λίαν καλώς, όταν προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις στο αδιάνοικτο τμήμα της οδού Πόντου και ανοίξει το εργοτάξιο του σταθμού «Αρετσού», τον μόνο από τους πέντε σταθμούς της επέκτασης στον οποίο ακόμη δεν άρχισαν εργασίες.

Το έργο της επέκτασης έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και για …σχεδόν όλα τα εργοτάξια είναι εξασφαλισμένη η γη, ενώ οι εργασίες δεν αναμένεται να σκοντάψουν σε αρχαιολογικά ευρήματα.

Ωστόσο το άσχημο προηγούμενο της βασικής γραμμής, με τις καθυστερήσεις και το «πάγωμα» των εργασιών, έχει δημιουργήσει στους Καλαμαριώτες πολλές αμφισβητήσεις για την ομαλή πορεία της επέκτασης, που σε παρουσίαση που έγινε εχθές στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», μετά από πρόσκληση του Δήμου, προσπάθησε να διαλύσει ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Το κλίμα δεν ήταν πάντα ήρεμο απο πλευράς καταστηματαρχών και πολιτών καθώς, μάλλον κάποιοι δε θέλουν να αντιληφθούν ότι ένα μεγάλο έργο δε μπορεί να γίνει ως δια μαγείας, χωρίς να κλείσουν δρόμοι, χωρίς να ακυρωθούν προσωρινά χώροι στάθμευσης, χωρίς κόκκο σκόνης, αθόρυβα, χωρίς κομπρεσέρ και εκσκαφείς. Το κακό προηγούμενο της βασικής γραμμής έχει οπωσδήποτε επηρεάσει αρνητικά, γι΄αυτό και εκφράσθηκαν ξανά και ξανά φόβοι για το αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου, ενώ πολλές ερωτήσεις αφορούσαν την είσπραξη αποζημιώσεων σε περίπτωση υπέρβασης των χρονοδιαγραμμάτων.  

Αυτό που διαβεβαιώθηκε από πλευράς Αττικό Μετρό Α.Ε., δια στόματος κ. Κωνσταντινίδη, είναι ότι το έργο έχει χρηματοδότηση εξασφαλισμένη και πως η προθεσμία περαίωσης, το Δεκέμβριο του 2018, δίνει ικανό χρόνο για να κατασκευαστεί και ο σταθμός «Αρετσού», στον οποίο ακόμη δεν έχουν αρχίσει εργασίες επειδή δεν έγιναν οι απαλλοτριώσεις και συνεπώς δεν εξασφαλίστηκε η γη.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ ( με 32 εκατ. από το περιφερειακό Μακεδονίας- Θράκης), ενώ υπάρχει εγκεκριμένο δάνειο απο την ΕΤΕπ, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ποσό απο το οποίο η Αττικό Μετρό Α.Ε. έχει εκταμιεύσει 200 εκατ. ευρώ. Το έργο που κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ ( στα έργα πολιτικού μηχανικού), είναι συμβατικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, ενώ επόμενη δημοπράτηση θα αφορά τα Η/Μ και τους συρμούς. Πέραν αυτών, υπάρχουν συζητήσεις για χρηματοδότηση του έργου ( σ.σ στο σύνολό του έχει προϋπολογιστεί στα 518 εκατ.) και από το ΣΕΣ 2014-2020.

Ειδικά για τις απαλλοτριώσεις σημειώνεται ότι στις 20 Απριλίου, θα γίνει μετά από αναβολή, το δικαστήριο για τον ορισμό της τιμής μονάδας ώστε να διενεργηθούν οι απαλλοτριώσεις στο αδιάνοικτο τμήμα της Πόντου. Η κατασκευή της επέκτασης του μετρό, συντελεί στη διάνοιξη της Πόντου ως το σημείο της Περιμετρικής τάφρου, αφού μετά από νομοθετική ρύθμιση  η Αττικό Μετρό Α.Ε., από τα κονδύλια των επιλέξιμων δαπανών, θα διαθέσει, όπως υπολογίζεται, περί τα 16 εκατ. ευρώ για τα τμήματα της οδού που θα κατασκευαστούν οι σταθμοί «Αρετσού», «Νέα Κρήνη», «Μίκρα» καθώς και ο επίσταθμος στη συνέχειά του.

Άλλωστε, όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο Δήμος χρηματοδοτεί τη διάνοιξη διαθέτοντας ποσό 16 εκατ. ευρώ, από επιχορήγηση που έλαβε από το υπ. Εσωτερικών για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με μια κουβέντα, στο τέλος του 2018, η Καλαμαριά θα έχει μετρό και θα έχει και την οδό Πόντου. Βεβαίως, το αν θα λειτουργεί το Μετρό, είναι μία άλλη υπόθεση, αφού  η λειτουργία συνδέεται με την ολοκλήρωση της κατασκευής και τη θέση σε λειτουργία της βασικής γραμμής.

 

Υπενθυμίζεται πως η επέκταση προς Καλαμαριά, μήκους 4,78 χλμ., θα εξυπηρετείται από πέντε σταθμούς, «Νομαρχία», «Καλαμαριά», «Αρετσού», «Νέα Κρήνη» και «Μίκρα», ενώ από τη «Μίκρα» θα ξεκινάει μελλοντικά η επέκταση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Η συγκεκριμένη επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά,  ξεκινάει από το σταθμό «Πατρίκιος» της βασικής γραμμής και ακολουθεί τις οδούς Σόλωνος, Κρήτης, Μοσχονησίων, Μητροπολίτη Κυδωνιών και Πόντου, καταλήγοντας στη συμβολή των οδών Πόντου και Ικάρων, λίγο πριν την Περιμετρική τάφρο.

Σημειώνεται τέλος ότι κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση ο κ. Μπακογλίδης, ζήτησε  από την Διεύθυνση Μετρό Θεσσαλονίκης, ενημερώσεις των δημοτών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να παρακολουθείται η εξέλιξη του έργου, αίτημα στο οποίο υπήρξε θετική ανταπόκριση.

 

No comments yet.