Το Μετρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος… και της αδιαφορίας

Feb 2nd, 2016

Gothess.gr, 20.01.2016

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης έκανε την εξής δήλωση:

"Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στον Υπουργό Πολιτισμού, κο. Μπαλτά, ο οποίος αφού έκανε μια «πολιτιστική περιοδεία» στη Θεσσαλονίκη, το ΣΚ που μας πέρασε, φυσικά δεν είχε την ευαισθησία να συναντήσει τους εργαζόμενους στο αρχαιολογικό τμήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η υποκρισία πλέον περισσεύει.

Από τη μία πλευρά εκθειάζουμε τα ευρήματα του Σταθμού Βενιζέλου, από την άλλη αδιαφορούμε για τους ανθρώπους που τα εντόπισαν, τα μελέτησαν και τα υποστήριξαν.

Από τη μία πλευρά λέμε ότι υποστηρίζουμε τον πολιτισμό και από την άλλη, ενώ έχουν αρχίσει οι εργασίες στα ανατολικά εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης, αδιαφορούμε για τις εκεί αρχαιότητες και ανεχόμαστε την πλημμελή επίβλεψη με μόλις έναν αρχαιολόγο να καλύπτει τόσο την Καλαμαριά όσο και τη Βασική Γραμμή.

Αν είναι, προκειμένου να πιάσουμε τα χρονοδιαγράμματα, απλά να αδιαφορήσουμε από εδώ και στο εξής για τις υπόλοιπες αρχαιότητες της πόλης και ειδικά των κεντρικών σταθμών, καλύτερα τουλάχιστον ο Υπουργός να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και την πόλη. Άλλωστε το γεγονός πως, σε προφανή συνεννόηση με τον κο. Σπίρτζη, αποφασίσθηκε τα αρχαιολογικά θέματα των μεγάλων έργων να υπάγονται απ’ ευθείας στον Υπουργό Πολιτισμού, πέρα από ΚΑΣ και τοπικές εφορείες, μαρτυρά τις προθέσεις. Όλα για τον εθνικό μας εργολάβο, που υποτίθεται πως η κυβέρνηση αυτή θα τον πολεμούσε και δε θα ανεχόταν τα παιχνίδια του.

Το αρχαιολογικό άλλοθι ευαισθησίας η Βενιζέλου και για τα υπόλοιπα, βοήθα παναγιά.

Έτσι, προφανώς και δεν χρειάζονται εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό τμήμα, προφανώς και δεν χρειάζεται να ισχύσει η υπόσχεση πως 15 Ιανουαρίου θα καλούσε δήθεν η Αττικό Μετρό τον εργολάβο να υπογράψει τη δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση για τις αρχαιολογικές εργασίες, προφανώς για άλλη μια φορά παραπλανήθηκε η πόλη και οι εργαζόμενοι.

Ας μας το πούνε λοιπόν καθαρά. Έπρεπε να απομακρυνθούμε από την εργασία μας, αφού δεν σκοπεύουν να γίνουν άλλες ανασκαφές. Έπρεπε να φύγουν οι εργαζόμενοι που λένε τις αλήθειες για το έργο.

Δυστυχώς γι’ αυτούς είμαστε εδώ και θα είμαστε. Με κάθε τρόπο. Γιατί θέλουμε πίσω τη δουλειά μας, γιατί αγαπάμε και τον πολιτισμό μας και το έργο. Γιατί πάνω από όλα έχουμε δίκιο και θα το βρούμε σε κάθε επίπεδο.

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 11:00 στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας, θα συνεχίσουμε να απαιτούμε το αυτονόητο. Την ολοκλήρωση του Μετρό χωρίς επιπλέον παιχνίδια στην πλάτη μας και στις πλάτες όλων".

No comments yet.