Τσακώνονται στα ερείπια του Μετρό Θεσσαλονίκης

Nov 21st, 2014

Ράδιο Θεσσαλονίκη, 21.11.2014

Σ.Σιμόπουλος στο ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: O Tζιτζικώστας έβαλε μπουρλότο στο μετρό.

A.Τζιτζικώστας: Να αφήσουν τα παραμύθια.

Την ώρα που το έργο είναι υπό κατάρρευση και η ανάδοχος κοινοπραξία είναι με το ένα πόδι εκτός – όπως φαίνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις της – αρμόδιοι, φορείς και τοπικοί "άρχοντες" ανταλλάσσουν φαρμακερά βέλη. Παράλληλα από την ΑΤΤΙΚΟ Μετρό δίνουν νέα ημερομηνία λειτουργίας του Μετρό. Στα μέσα του 2018, δηλαδή 6 χρόνια μετά την πρώτη ημερομηνία παράδοσης του έργου και βέβαια αν όλα πάνε καλά…

« Ο κ. Τζιτζικώστας βάζει μπουρλότο στο έργο σε μία κρίσιμη στιγμή. Δεν θα το επιτρέψω σε κανέναν» δήλωσε στο ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ο γ.γ δημοσίων έργων.
Τον κατηγόρησε ότι «δημιουργεί μία επικοινωνιακή φιέστα μόνο και μόνο για να επιτεθεί εναντίον του». «Την ίδια στιγμή η περιφέρεια δεν μπορεί να φέρει σε πέρας πολύ χαμηλότερου κόστους συμβάσεις που διαχειρίζεται π.χ το δρόμο Θεσσαλονίκη –Κιλκίς.Τι πρέπει να κάνω να μαζέψω τους τοπικούς παράγοντες και κάνουμε μήνυση στην περιφέρεια;»αναρωτήθηκε ο κ.Σιμόπουλος.
Ο κ.Σιμόπουλος σημείωσε ότι «η εταιρία εξυπηρετεί τα συμφέροντά της όπως νομίζει καλύτερα. Εμένα με ενδιαφέρει τι λένε οι θεσμικοί παράγοντες. Σήμερα ο εργολάβος δημιουργεί εκείνο το κλίμα που του επιτρέψει οι διεκδικήσεις του να γίνουν περισσότερες. Όταν αναλάβαμε εμείς οι διεκδικήσεις του ήταν 475 εκ. ευρώ.Σήμερα ζητάει συν 75 εκ. ευρω. Υπάρχουν φωνές που λένε να συνεχίσει το έργο χωρίς να δώσουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Πώς θα γίνει αυτό;» αναρωτήθηκε ο γγ δημοσίων έργων.
Ο κ.Σιμόπουλος τόνισε ότι «χωρίς το αποτέλεσμα των διαιτησιών για την κοινοπραξία, που τις περιμένουμε, χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου δεν μπορεί να υπάρξει. Αν όμως οι διαιτησίες πάνε καλά, τότε το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί το 2018».

O Απ. Τζιτζικώστας ρωτήθηκε σήμερα από το ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ για τα λεγόμενα του Στρ. Σιμόπουλου στο σταθμό μας και επέμεινε στους χαρακτηρισμούς «φιάσκο» και «τραγωδία".Eπανέλαβε την πρόθεσή του να προσφύγει στην δικαιοσύνη σχολιάζοντας «Θα συμβούλευα κάποιους να αφήσουν τα παραμύθια και να ασχοληθούν επιτέλους με την ουσία του έργου»

«Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο , ένα έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων.
Ένα έργο που δυστυχώς έχει γίνει φιάσκο και τραγωδία μαζί, έχει καταστρέψει καταστηματάρχες, πολίτες, επιχειρηματίες και έχει επιβραδύνει και δυσχεράνει την καθημερινή ζωή στην πόλη μας.
Θα συμβούλευα κάποιους να αφήσουν τα παραμύθια και να ασχοληθούν επιτέλους με την ουσία του έργου.
Περιμένουμε γρήγορα λύσεις στα προβλήματα του Μετρό αλλιώς σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα αποταθώ στον εισαγγελέα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Τι έγραψε χθες το rthess.gr

Στον αέρα το Μετρό Θεσσαλονίκης

Από την ΑΤΤΙΚΟ Μετρό δίνουν νέα ημερομηνία λειτουργίας του Μετρό. Στα μέσα του 2018, δηλαδή 6 χρόνια μετά την πρώτη ημερομηνία παράδοσης του έργου και βέβαια αν όλα πάνε καλά…

Απειλεί με αποχώρηση η ανάδοχος κοινοπραξία, το 2018 μπορεί να λειτουργεί το Μετρό υποστηρίζει από τη μεριά της η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Για το ζήτημα του Μετρό συνεδρίασε χθες η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Για τα κύρια προβλήματα του έργου μίλησε στην τοποθέτηση του ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης. Υποστήριξε ότι αυτά είναι ζητήματα σύμβασης (μελετοκατασκευή), κτήσης των γηπέδων (απαλλοτριώσεις – αρχαιολογικά) και η ρευστότητα του αναδόχου.

Μίλησε για υπευθυνότητα και προσπάθεια των στελεχών της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να κρατήσουν το έργο ζωντανό.
Εκτίμησε ότι το Μετρό μπορεί να λειτουργεί στα μέσα του 2018 αν ο ανάδοχος λειτουργεί το έργο απρόσκοπτα από τούδε και στο εξής.

Νέες απειλές για διακοπή του έργου και ουσιαστικά αποχώρηση από το Μετρό Θεσσαλονίκης από τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Θεόδωρο Μεγγούλη.

Αποκρούωντας τις κατηγορίες για ευθύνες της κοινοπραξίας τόνισε πως ακόμα και σήμερα, δυο χρόνια μετά την πρώτη συμβατική περάτωση του έργου, υπάρχουν αναπαλλοτροίωτοι σταθμοί και αρχαιολογικές εργασίες.

Τόνισε ότι αυτές οι καθυστερήσεις εκτός από επιπτώσεις στην πόλη έχουν επιπτώσεις και στον ανάδοχο.

Ζήτησε να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να βρουν μια κοινή τεχνοοικονομική λύση αλλιώς "είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν εκτελεστεί η σύμβαση, θα διακοπεί το έργο και την λύση θα δώσουν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια".

"Χρόνος δεν υπάρχει. Το έργο βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και δεν είναι σχήμα λόγου" τόνισε καταλήγοντας πως αν δεν λυθούν τα ζητήματα "είναι αναπόφευκτη η διακοπή του έργου και μάλιστα πολύ σύντομα".

" Ο ανάδοχος δεν είναι διατεθειμένος να υφίσταται συνέπειες που δεν του ανήκουν " κατέληξε.

Τζιτζικώστας για Μετρό: Φιάσκο και τραγωδία

Επίθεση στην Αττικό Μετρό και τον ΓΓ Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλο από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα στην ειδική συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης για το Μετρό. Απείλησε με προσφυγή στην δικαιοσύνη αν δεν λυθούν τα προβλήματα μέσα σε 45 μέρες.

Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για φιάσκο και τραγωδία. Τόνισε ότι το έργο είναι στον αέρα κάνοντας λόγο για ανικανότητα και ανευθυνότητα ορισμένων που πληρώνει η Θεσσαλονίκη.

"Δεν έχουν την ευθιξία, ούτε το σθένος να είναι παρόντες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους" τόνισε  αναφερόμενος στον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Αττικό Μετρό Χρήστο Τσίτουρα και στον ΓΓ Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλο.
Μάλιστα επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Σιμόπουλο με αφορμή και σημερινή, πανικόβλητη όπως την χαρακτήρισε, ανακοίνωση του δεύτερου.

Ο κ. Σιμοπουλος ζήτησε με την ανακοίνωση του από όσους κατέχουν υπεύθυνες θέσεις να αποφεύγουν δηλώσεις και επικοινωνιακές φιέστες.

"Επικοινωνιακές φιέστες δεν έκανα και δεν θα κάνω στην ζωή μου. Δεν χρησιμοποίησα δημόσια θέση για τις προσωπικές μου φιλοδοξίες. Άλλοι είναι ενόψει εκλογών και βγάζουν ανακοινώσεις" ανέφερε αρχικά.

"Που είναι να μας πουν γιατί το μετρό δεν θα τελειώσει στα τέλη του 2016- αρχές 2017 όπως είχαν ανακοινώσει;" αναρωτήθηκε ο κ. Τζιτζικωστας.

"Δεν είναι τεχνοκράτες. Συμπεριφέρονται σαν αποικιοκράτες. Η απρέπεια έχει όρια και τα έχουν ξεπεράσει. Μόνο τα όρια της ανικανότητας μένει να δουμε αν θα τα ξεπεράσουν" συμπλήρωσε.

"Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εμπαίζει τους Θεσσαλονικείς. Υπάρχουν κάποιοι που πραγματικά δεν θέλουν να τελειώσει αυτό το έργο" τόνισε στη συνέχεια απειλώντας με προσφυγή στην δικαιοσύνη.

"Η ανοχή μας τελειωσε. Θέτουμε προ των ευθυνών τους όλους εκείνους που δηλώνουν αρμόδιοι. Προειδοποιώ ότι αν μέσα στις επόμενες 45 ημέρες δεν γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προσωπικά και θεσμικά, διακοπτών κάθε συνομιλία με τον επιβλέποντα του έργου και θα απευθυνθώ στην δικαιοσύνη" κατέληξε στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας.

Επίθεση Σιμόπουλου σε Τζιτζικώστα

Λίγες ώρες πριν συνεδριάσει η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα του Μετρό ο ΓΓ Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος επιτέθηκε στον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα.

Μεταξύ άλλων ζήτησε από όσους «κατέχουν υπεύθυνες θέσεις, καλό είναι να αποφεύγουν για το Μετρό δηλώσεις και επικοινωνιακές φιέστες».

Παράλληλα τον παρότρυνε να παραδειγματιστεί από την αθόρυβη δουλειά της Γενικής Γραμματείας ενώ τον κάλεσε να ασχοληθεί με «βαλτωμένα έργα» της Περιφέρειας.

Η δήλωση του Στρ. Σιμόπουλου

Η διαχείριση της σύμβασης του Μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε ένα πολύ λεπτό σημείο και γι? αυτό καλό είναι όσοι κατέχουν υπεύθυνες θέσεις να αποφεύγουν δηλώσεις και επικοινωνιακές φιέστες, που δεν προσφέρουν τίποτε ουσιαστικό στην ομαλή εξέλιξη του πολύπαθου έργου για την ολοκλήρωση του οποίου εργαζόμαστε συνεχώς και δίνουμε λύσεις στα πολλά προβλήματα που κληρονομήσαμε. Ο σταθμός Παπάφη είναι χαρακτηριστική απόδειξη.

Τους παροτρύνω να παραδειγματιστούν από τον αθόρυβο τρόπο με τον οποίο συμβάλλαμε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων να ξεκολλήσουν ορισμένα βαλτωμένα έργα της Περιφέρειας. Ενδεικτικά αναφέρω τον δρόμο Ποτίδαιας-Κασσανδρείας, τον κόμβο στη Λαχαναγορά και τον κόμβο στην Αμφίπολη.

Τους παροτρύνω τέλος να ασχοληθούν με κάποια βαλτωμένα έργα της Περιφέρειας όπως είναι ο δρόμος Κιλκίς-Θεσσαλονίκη και οι δεκάδες ημιτελείς σχολικές αίθουσες σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα, αλλά και ο αποχιονισμός των μεγάλων οδικών αρτηριών.

Οι τοποθετήσεις των φορέων

Στην συζήτηση στην Περιφέρεια τον λόγο πήραν και οι εργαζόμενοι τονίζοντας πως αντί για έργο ανάπτυξης, αυτό έχει βαλτώσει.
"Το κράτος θα πληρώσει πολλά λεφτά για να καταφέρει να αποπληρώσει τα λάθη αυτής της σύμβασης" τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χάρης Κυπριανίδης.

Λύσεις για το από εδώ και πέρα πρότεινε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γ. Ορφανός.

Ζήτησε να υπάρχει μια διευθύνουσα αρχή στην Θεσσαλονίκη που θα λύνει τα προβλήματα, να ολοκληρωθούν άμεσα τα ζητήματα της διαιτησίας αναφέροντας ότι γνωρίζει ότι οι απαιτήσεις της κοινοπραξίας φτάνουν τα 560 εκ ευρώ. "Διέβλεψα ότι η εταιρία είναι έτοιμη να φύγει" σχολίασε.
Για τις αρχαιότητες στην Βενιζέλου πρότεινε να προχωρήσει το έργο χωρίς σταθμό στο σημείο και εκεί να γίνει ένα υπόγειο μουσείο πολιτισμού που θα αναδείξει και τα αρχαία.
Για τις απαλλοτριώσεις ζήτησε να εξεταστεί αν χρειαστεί να υπάρξουν διατάξεις όπως αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κριτική στην απουσία του δήμου Θεσσαλονίκης έκανε ο Στ. Καλαφάτης. Έκανε λόγο για εκκωφαντική απουσία και για φυγή του Γ. Μπουτάρη.

"Το Μετρό δεν τελειώνει αν δουλεύουν 5 μέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα" σχολίασε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

" Η Θεσσαλονίκη έχει αγανακτήσει. Είναι απαραίτητο να προχωρήσει το έργο " σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Ιωαννίδης.

Για υπερβολικές απαιτήσεις της κατασκευάστριας εταιρίας που έχουν μπλοκάρει το έργο μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δ. Χαραλαμπίδου. Έκανε καταγγελίες και για διαπλοκή αναρωτώμενη "το υπουργείο τι κάνει;".

" Κινδυνεύει το έργο να γίνει ανέκδοτο " είπε από τη μεριά του ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της παράταξης "Συμμετέχω" Μάρκος Μπόλαρης, πολιτικές ευθύνες βλέπει ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης.

 

No comments yet.