Υπέρ της κοινοπραξίας η πρώτη απόφαση της διαιτησίας

Dec 1st, 2014

Euro2day.gr, 01.12.2014

Εν μέρει δεκτή έκανε το διαιτητικό δικαστήριο αίτηση της κατασκευαστικής κοινοπραξίας του μετρό Θεσσαλονίκης, υπό την ΑΕΓΕΚ, για τις διαφωνίες που έχουν ανακύψει με την Αττικό Μετρό σε θέματα που συνδέονται με το χρονοδιάγραμμα. Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις

Υπέρ της κατασκευαστικής κοινοπραξίας, υπό την ΑΕΓΕΚ, που έχει αναβάλλει το μετρό Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη απόφαση της διαιτησίας για μία από τις δεκάδες διαφωνίες που έχουν προκύψει με την Αττικό Μετρό. Η απόφαση που κατατέθηκε σήμερα στο Βιβλίο Διαιτησιών του Πρωτοδικείου Αθηνών, αφορά τη διαφωνία 66 (εξαιρουμένου του καταψηφιστικού αιτήματος, δηλαδή της αποζημίωσης) η οποία συνδέεται κυρίως με την μονομερή παράταση στην ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου από την Αττικό Μετρό καθώς και αλλαγές σε διάφορες τμηματικές προθεσμίες του μετρό Θεσσαλονίκης.

Οι διαφορές μεταξύ κοινοπραξίας και Αττικό Μετρό ανέρχονταν σε περίπου 65 όταν ξεκίνησε η διαδικασία της διαιτησίας και σήμερα έχουν φτάσει τις 70. Νομικοί κύκλοι θεωρούν πλέον σίγουρη την επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει για την τύχη του έργου: Αν δηλαδή θα συνεχίσει με τον ίδιο εργολάβο αφού του πληρώσει αποζημιώσεις ή αν θα επιλέξει την λύση της σύμβασης και την επαναπροκήρυξη του έργου.

Σημειώνεται πως η κοινοπραξία διεκδικεί μέσω σειράς προσφυγών περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, ενώ θεωρεί πως οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο έργο (που έπρεπε να ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2012) βαρύνουν την Αττικό Μετρό και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες που ενεπλάκησαν.

Το διαιτητικό δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει την αίτηση διαιτησίας της κατασκευαστικής κοινοπραξίας ειδικά για το τμήμα που αφορά στη μονομερή αλλαγή του χρονοδιαγράμματος από πλευράς Αττικό Μετρό καθώς και παρατάσεις σε τμηματικές προθεσμίες ολοκλήρωσης. Σημειώνεται πως ένα από τα μέλη του διαιτητικού δικαστηρίου, ο κ. Θ. Παπαευαγγέλου, μειοψήφισε.

Σε δεύτερο στάδιο και σίγουρα μέχρι το τέλος του μήνα θα εκδοθεί η απόφαση της διαιτησίας για την αποζημίωση που διεκδικεί η κοινοπραξία (μόνο για τη συγκεκριμένη διαφορά) με την Αττικό Μετρό η οποία ανέρχεται σε περίπου 215 εκατ. ευρώ. Αναμένεται, πάντως, σειρά αποφάσεων της διαιτησίας και για τις άλλες αιτήσεις που έχει καταθέσει η κατασκευαστική κοινοπραξία.

Το διαιτητικό δικαστήριο συγκροτήθηκε από την κα Αϊριν – Εβελυν – Μικέλα Μαίρη Σαρπ, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ως Επιδιαιτητή και τους κ.κ. Κωνσταντίνο Ρόβλια, δικηγόρο, ως διαιτητή και Θωμά Παπαευαγγέλου, Επίτιμο Σύμβουλο Επικρατείας ως διαιτητή. Ο κ. Ρόβλιας είναι πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου το 2009.

No comments yet.