«Έχει κατασκευαστεί μονάχα το 13% του Μετρό Θεσσαλονίκης»

Isotimia.gr, 09.02.2010

Του Φώτη Φωτεινού

Το 13% του φυσικού αντικειμένου του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει κατασκευαστεί ως σήμερα, όπως αποκάλυψε χθες, σε ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Πορεία- Προοπτικές», ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης.

Μέχρι τα τέλη του 2009, όπως φαίνεται από τη σύμβαση και την εξέλιξη του έργου, αν και είχε παρέλθει το 58% του συμβατικού χρόνου κατασκευής της γραμμής, είχε κατασκευαστεί μονάχα το 13% του φυσικού αντικειμένου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών τα αίτια των καθυστερήσεων είναι τέσσερα:

-Η υποχρηματοδότηση, αφού η Εθνική Συμμετοχή στη συγχρηματοδότηση του έργου με Κοινοτικούς Πόρους, γίνεται μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και όχι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

-Η γραφειοκρατία και η έλλειψη συνεννόησης, μεταξύ των υπουργείων και των αρμόδιων υπηρεσιών.

-Η αδυναμία της αποτελεσματικής διοίκησης και εποπτείας του Μετρό από την Αθήνα.

-Τα εσωτερικά προβλήματα της κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ) που κατασκευάζει το Μετρό.

Το Μετρό Θεσσαλονίκηςκινδυνεύει να τιναχτεί στον «αέρα», καθώς οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευαστική κοινοπραξία ζητούν διακοπή των εργασιών, εξαιτίας τεράστιων προβλημάτων στη διαδικασία υλοποίησης, που έχουν προκαλέσει τον πλήρη «εκτροχιασμό» του χρονοδιαγράμματος περάτωσης.

Μάλιστα οι εταιρείες εκτιμούν ότι η διακοπή των εργασιών θα καταστεί αναγκαστική μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να απολυθεί το 80% του απασχολούμενου προσωπικού, ήτοι σχεδόν 700 άτομα.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από σχετική επιστολή (την οποία δημοσίευσε πρόσφατα η βορειοελλαδική εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής»), των εταιρειών της κοινοπραξίας προς την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μέχρι σήμερα το έργο εκτελείται αποσπασματικά, εξαιτίας προβλημάτων όπως:

α) έλλειψη απαιτούμενων απαλλοτριώσεων και καθυστερήσεις παράδοσης χώρων,

β) μεγάλης έκτασης αρχαιολογικές έρευνες με απροσδιόριστο χρόνο ολοκλήρωσης,

γ) μη έγκαιρη έγκριση απαιτούμενων μελετών,

δ) αδυναμία απόρριψης προϊόντων εκσκαφής στον 6ο Προβλήτα Θεσσαλονίκης και ε) μη σύνταξη των απαραίτητων απρόβλεπτων πινάκων εργασιών.

Μάλιστα, το σύνολο των καθυστερήσεων έχει οδηγήσει την κοινοπραξία στο σημείο να μην μπορεί να εκτελέσει εργασίες, παρά μόνο τους διαφραγματικούς τοίχους σε δύο μόνο σταθμούς.

Οι προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών, όπως ανέφερε χθες ο κ. Μαγκριώτης, εστιάζονται στην υλοποίηση των μελετών προς την Καλαμαριά, στη λύση των προβλημάτων με το ΣτΕ, τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων και την ουσιαστική δημοπράτηση του έργου.

«Να προχωρήσουμε στην μελέτη των επεκτάσεων προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη και φυσικά να διασφαλίσουμε τους πόρους για τη χρηματοδότηση της κατασκευής τους», κατέληξε ο υφυπουργός.

Share/Bookmark
Leave a Comment