«Ανακούφιση» από τα έργα του μετρό

Αγγελιοφόρος, 09.12.09

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Σε κινήσεις ανακούφισης της αγοράς από το… βραχνά των έργων προχωρά η «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ». Στο πλαίσιο αυτό, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, «παγώνουν» προσωρινά οι εργασίες κατασκευής του μετρό στο σταθμό Αγίας Σοφίας.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το εργοτάξιο του σταθμού Αγίας Σοφίας βρίσκεται στο μέσον της οδού Εγνατία. Εκεί οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και κανονικά τα έργα θα έπρεπε να μετακινηθούν βόρεια και νότια, δηλαδή στα πεζοδρόμια γύρω από καταστήματα. Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε ότι μέσα στο Δεκέμβριο, το μήνα που περιμένει η αγορά για να πάρει… ανάσα, θα βρισκόταν ακόμη περισσότερα καταστήματα πίσω από λαμαρίνες και πλέγματα. Ετσι, η «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ», σε συνεννόηση με τον ανάδοχο, αποφάσισε τα συνεργεία να πιάσουν δουλειά στο εργοτάξιο αυτό από τη νέα χρονιά. Οι εργαζόμενοι του σταθμού Αγίας Σοφίας αυτές τις μέρες μετακινούνται, προσωρινά, σε άλλα εργοτάξια στα οποία επιταχύνονται οι εργασίες.

Λαμαρίνες

Εξάλλου, στο σταθμό Βενιζέλου απομακρύνονται σήμερα οι λαμαρίνες και αντικαθίστανται από πλέγματα, κάτι το οποίο πρόκειται να αποτελέσει μία… τονωτική ένεση για τους καταστηματάρχες, καθώς τα μαγαζιά τους θα γίνουν και πάλι ορατά από τους διερχόμενους.

«Ξήλωμα» λαμαρινών, όμως, έγινε και σε ορισμένα σημεία της πλατείας Δημοκρατίας, όπου ο χώρος «άνοιξε» και τα μαγαζιά… φωτίστηκαν.

Εξάλλου, τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν θα αναπτυχθεί το εργοτάξιο στο σταθμό Πατρικίου, γύρω από το ομώνυμο πάρκο, που είναι γνωστότερο στους Θεσσαλονικείς ως «μεγάλο πάρκο Κρήτης».

Αν διαπιστωθεί ότι οι πρώτες εργασίες, που αφορούν μετατοπίσεις δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας μπορούν να γίνουν σε χώρους όπου δε δημιουργούνται προβλήματα στην αγορά, το εργοτάξιο θα αναπτυχθεί τις επόμενες μέρες. Ειδάλλως, οι σχετικές εργασίες θα δρομολογηθούν από τη νέα χρονιά.

Κι αυτό καθώς η «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ» έχει αποφασίσει να μην ανοίξει νέα μέτωπα προβλημάτων και… ταλαιπωρίας στους Θεσσαλονικείς, αυτή τη γιορτινή περίοδο.

Το Επιμελητήριο

Την ικανοποίησή του για την απομάκρυνση των λαμαρινών και την «απελευθέρωση» των επιχειρήσεων εκφράζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης. Υπενθυμίζεται ότι το Επιμελητήριο έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή μεταφέροντας στη διοίκηση της «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ» τα προβλήματα των επαγγελματιών που θίγονται από τις εργασίες του μετρό.

«Οι πιέσεις αρκετών ημερών απέδωσαν. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στο εξής θα υπάρχει μια στενή συνεργασία με την επιβλέπουσα αρχή του έργου του μετρό, προκειμένου να λύνονται άμεσα τα προβλήματα και να μην επηρεάζεται η ζωή της πόλης και η λειτουργία των επιχειρήσεων», τόνισε στον «Α» ο κ. Ζορπίδης.

Share/Bookmark
Leave a Comment