«Γκάζι» στο μετρό Θεσσαλονίκης, με συντονισμό για τα αρχαιολογικά ζητήματα

Feb 2nd, 2010
Ελευθεροτυπία, 02.02.2010

Του Σάκη Αποστολάκη

Ατυπο συντονιστικό όργανο, που θα αποτελείται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, θα συνεδριάζει, υπό τον υφυπουργό Υποδομών, Γιάννη Μαγκριώτη, ανά 15θήμερο, για να εξετάζει θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του μετρό Θεσσαλονίκης.

Εργοτάξιο του μετρό: Οπου υπάρχει θέμα αρχαίων θα επιλαμβάνεται το Συντονιστικό Εργοτάξιο του μετρό: Οπου υπάρχει θέμα αρχαίων θα επιλαμβάνεται το Συντονιστικό Παράλληλα, κλιμάκιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) θα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, για να δίνονται άμεσα λύσεις σε θέματα αρχαιολογικών εργασιών στο μετρό. Αμεσα επίσης θα συζητούνται στο ΚΑΣ ζητήματα αρχαιολογίας που σχετίζονται με τα έργα του μετρό. Τα θέματα θα έρχονται προς συζήτηση την ίδια εβδομάδα που θα φτάνουν στο ΚΑΣ.

Αυτά ανακοίνωσαν χθες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έπειτα από σύσκεψη στα γραφεία της «Αττικό Μετρό» στη Θεσσαλονίκη.

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, ο Γ. Μαγκριώτης ανακοίνωσε την αλλαγή της διοίκησης της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και τη μεταφορά -σε σύντομο χρονικό διάστημα- της διοίκησης του έργου στη Θεσσαλονίκη. Αυτό, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα επιταχύνει τους ρυθμούς προόδου του έργου και θα δώσει λύσεις σε ζητήματα που προκάλεσαν καθυστερήσεις.

Η Λ. Μενδώνη υποσχέθηκε επιτάχυνση των ρυθμών, στο μέτρο που αυτό εξαρτάται από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Η γ.γ. του ΥΠΠΟ περιόδευσε στα εργοτάξια του μετρό όπου γίνονται ανασκαφές. Αυτό που διαπίστωσε ήταν, όπως είπε, η δυνατότητα περισσότερο ορθολογικής οργάνωσης των εργοταξίων. Αυτό, τόνισε, μπορεί να γίνει με την πρόσληψη προσωπικού από τον ανάδοχο για τη λειτουργία διπλοβάρδιας, την τοποθέτηση σκέπαστρων σε σημεία των σκαμμάτων, ώστε να μη δημιουργείται λάσπη από τη βροχή. Στο «Αλκαζάρ» διαπίστωσε την ανάγκη στατικής μελέτης για το μνημείο. «Οπου υπάρχει ανάγκη διπλοβάρδιας, κάντε το. Οπου χρειάζεται ορθολογική οργάνωση του σκάμματος, προχωρήστε», είπε στους αρχαιολόγους η Λ. Μενδώνη. Υπογράμμισε όμως ότι «δεν θα πληρώσει το ΥΠΠΟ ούτε η αρχαιολογική υπηρεσία καθυστερήσεις που οφείλονται σε άλλους».

Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος του τομέα Δημόσιων Εργων της Ν.Δ., Μιχάλης Χαλκίδης, ζήτησε την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών του μετρό Θεσσαλονίκης.

Tags:
No comments yet.