«Γκαζώνουν» για τις επεκτάσεις

May 30th, 2010
Αγγελιοφόρος, 30.05.2010
Γκάζι… πατούν στην «Αττικό Μετρό ΑΕ», προκειμένου να προχωρήσουν με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς οι διαδικασίες για την επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά. Η προσπάθεια καταβάλλεται μέσω της ακύρωσης του διαγωνισμού για την «εκπόνηση συγκοινωνιακής μελέτης και μελέτης οικονομικής αξιολόγησης, για την επέκταση προς Καλαμαριά του μετρό Θεσσαλονίκης».

Οι σχετικές μελέτες πρόκειται να εκπονηθούν εσωτερικά, από το στελεχιακό δυναμικό της «Αττικό Μετρό ΑΕ», με τη συμβολή του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), προκειμένου να κερδηθούν χρήματα, αλλά και χρόνος.

Ο διαγωνισμός που ακυρώθηκε, προέβλεπε ότι οι σχετικές μελέτες είχαν χρόνο περαίωσης 18 μήνες. Με την εκπόνησή τους από την «Αττικό Μετρό ΑΕ» υπολογίζεται ότι θα κερδηθούν περί τους 12 μήνες, ώστε να γίνει γρηγορότερα η δημοπράτηση της επέκτασης.

Εξάλλου, στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους μπορεί να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση για την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, ενώ πρόσφατα ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης, δήλωσε ότι το υπουργείο του, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, έχουν διασφαλίσει συνολικά τη χρηματοδότηση, τόσο της κατασκευής της βασικής γραμμής, όσο και της επέκτασης προς την Καλαμαριά.

Εξάλλου, στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν και οι μελέτες για την επέκταση των γραμμών του μετρό προς τα δυτικά. Πρώτα, παράλληλα στην οδό Λαγκαδά, προς την Ευκαρπία και τα νοσοκομεία στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, δηλαδή το «Παπαγεωργίου» και το «424». Στόχος είναι η δημοπράτηση της γραμμής να γίνει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Επίσης, σχεδιάζεται μία νέα γραμμή, η οποία θα συνεχίζει από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, την Ξηροκρήνη, τους Αμπελόκηπους, τη Μενεμένη, τον Εύοσμο, το Ελευθέριο – Κορδελιό και θα καταλήγει σε συνδυασμό με τον προαστιακό στη βιομηχανική περιοχή και στα ΤΕΙ της Σίνδου.

Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει ότι η Θεσσαλονίκη του μέλλοντος θα έχει ένα δίκτυο μετρό μήκους 35 χιλιομέτρων. Το κόστος του φιλόδοξου σχεδίου για την ανάπτυξη αυτού του δικτύου υπολογίζεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ.

Tags:
No comments yet.