«Ξεπαγώνουν» τα έργα του μετρό

Jan 29th, 2009
Αγγελιοφόρος, 29.01.09

Mε καθυστέρηση 8 μηνών -κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν «παγώσει» τα έργα του μετρό- αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι οι Θεσσαλονικείς θα δουν ένα από τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά έργα της πόλης να γίνεται πραγματικότητα.

Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, αναμένεται να ανακοινώσει τη δημοπράτηση του έργου επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά, μήκους 5 χιλιομέτρων, με 5 σταθμούς, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα το πρώτο μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων (ο «Κωστίκας») άρχισε τις εργασίες εκσκαφής στο χώρο στάθμευσης των συρμών στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η συναρμολόγηση του δεύτερου μηχανήματος (του «Γιωρίκα»).

Αισιόδοξος ο Σουφλιάς

Χτες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του έργου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Το μετρό Θεσσαλονίκης βρήκε τη σειρά του. O μετροπόντικας ξεκίνησε και τα προβλήματα που είχαν υπάρξει με τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και με την κοινοπραξία ξεπεράστηκαν». O κ. Σουφλιάς αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να επισκεφτεί, εκτός απροόπτου, τη Θεσσαλονίκη, όπου θα ανακοινώσει και το έργο δημοπράτησης της επέκτασης προς την Καλαμαριά, καθώς διασφαλίστηκαν από το Δ ΚΠΣ τα κονδύλια που απαιτούνται για την κατασκευή του, ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Στοπ για οκτώ μήνες

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα του μετρό είχαν σταματήσει για τουλάχιστον 8 μήνες, όχι μόνο εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων και των απαλλοτριώσεων, αλλά και λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της ΑΕΓΕΚ, μίας εκ των βασικών μετόχων της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το έργο. Η είδηση για τα προβλήματα της ΑΕΓΕΚ είχε «παγώσει» το αίμα των υπευθύνων της «Αττικό Μετρό», που αναζητούσαν λύση ώστε οι υπόλοιποι εταίροι της αναδόχου (IMPREGILO – ANSALDO TSF – SELI – ANSALDOBREDA), που έχουν το 73% της κοινοπραξίας, να καλύψουν τα κενά της.

Πότε θα τελειώσει;

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, η κατασκευή του μετρό πρέπει να ολοκληρωθεί στις 2.10.2012, ωστόσο η 8μηνη καθυστέρηση θέτει υπό αμφισβήτηση την καταληκτική ημερομηνία του έργου.

«Ελπίζουμε ότι η καθυστέρηση αυτή θα καλυφθεί, αν εντατικοποιηθούν από την εταιρία οι εργασίες κατασκευής. Ηδη τα έργα του μετροπόντικα άρχισαν την περασμένη εβδομάδα και ένας καλός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι η διάνοιξη προχωρά με γοργούς ρυθμούς», δήλωσε στον «Α» στέλεχος της «Αττικό Μετρό» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αν ο κ. Σουφλιάς δεν ανέβει την άλλη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, δε θα προλάβει το μετροπόντικα στην επιφάνεια».

Προς την Καλαμαριά

Oσο για την επέκταση της γραμμής νοτιοανατολικά, προς Καλαμαριά, στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η κατασκευή της παράλληλα με την κατασκευή του βασικού έργου και η ολοκλήρωσή της σε μικρό χρονικό διάστημα από τη λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό.

Ανάλογος είναι και ο στόχος για την επέκταση της γραμμής βορειοδυτικά, προς Σταυρούπολη, επίσης μήκους 5 χιλιομέτρων. Το έργο προγραμματίζεται να αρχίσει μέσα στο 2009, ωστόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκεται ακόμη προς αναζήτηση των σχετικών κονδυλίων, ώστε να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή του.

Σύμφωνα με την «Αττικό Μετρό», στη δεύτερη φάση των επεκτάσεων του έργου αναμένεται να ενταχθούν και άλλες περιοχές της πόλης, όπως προς Αεροδρόμιο και Ελευθέριο – Κορδελιό, ώστε να δημιουργηθεί σταδιακά ένα πλήρες δίκτυο μετρό στη Θεσσαλονίκη, ανάλογο με της Αθήνας.

Tags:
No comments yet.