«Πέρασε» το μετρό από το Αριστοτέλειο

Ελευθεροτυπία, 17.05.07
Του Ν. Φωτόπουλου

Με μόνο μία αρνητική ψήφο και μία αποχή, η σύγκλητος του ΑΠΘ ενέκρινε χθες τη διέλευση της γραμμής και τη δημιουργία δύο σταθμών κάτω απ’ την πανεπιστημιούπολη. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Πανσπουδαστική κι ο Σύλλογος Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού.

Η ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ 45 παρισταμένων συγκλητικών, απ’ τους οποίους 43 ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των έργων, ενώ καταγράφηκαν μία αρνητική ψήφος και μία αποχή. Το θέμα της διέλευσης του μετρό απ’ την πανεπιστημιούπολη παρέμενε μετέωρο εδώ και περίπου 20 μέρες, μετά τις αντιδράσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, που ζητούν ν’ αλλάξει η χάραξη της γραμμής, ώστε να περάσει απ’ τους χώρους της Διεθνούς Εκθέσεως, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Οι αντιρρήσεις αυτές, μάλιστα, εκφράστηκαν σε προηγούμενη ανοιχτή συνεδρίαση της συγκλήτου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου. Τα ζητήματα που τέθηκαν από φοιτητές και καθηγητές είχαν να κάνουν με:

* Την προστασία του ασύλου.

* Την ασφάλεια των φοιτητών και των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

* Την αναβολή των έργων επέκτασης του τμήματος χημικών μηχανικών.

* Τις επιπτώσεις στον ευαίσθητο εξοπλισμό πολλών εργαστηρίων.

* Τη στατική επάρκεια των κτιρίων.

* Την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων στην πανεπιστημιούπολη όσο διαρκούν τα έργα.

* Την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της συγκλήτου, όμως, δεν φάνηκε να προβάλουν οι ίδιες έντονες ανησυχίες. Αντιθέτως, επικράτησε η ανησυχία του πρύτανη Αναστάσιου Μάνθου ότι «αν ζητήσουμε νέα χάραξη, αυτό σημαίνει καθυστέρηση τόση, ώστε το έργο να ματαιωθεί».

Ο κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής Νίκος Μουσιόπουλος, που είχε θέσει αρκετούς προβληματισμούς και ενστάσεις, ψήφισε τελικά «ναι» υπό αίρεση.

«Οχι» ψήφισε η εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών, Επαμεινώνδας Σιδηρόπουλος, δήλωσε ότι απέχει της ψηφοφορίας.

Αντίθετος εμφανίσθηκε και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, που δεν εκπροσωπείται με ψήφο στη σύγκλητο.

Share/Bookmark
Leave a Comment