«Τρέχουν» τα έργα για το μετρό Θεσσαλονίκης

Sep 12th, 2010
Express.gr, 11.09.2010
Ευκλείδη Καραγιαννίδη
 «EΘNIKA έργα, τύπου μετρό, πρέπει να μένουν έξω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, γιατί ο μόνος χαμένος θα είναι ο πολίτης», δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστος Τσίτουρας, ο οποίος επισκέφθηκε το εργοτάξιο στην περιοχή του Ευκλείδη, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Eργων, Ιωάννη Οικονομίδη.
Ο κ. Τσίτουρας ζήτησε από τους φορείς της πόλης να στηρίξουν το έργο και να μη θέτουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Τόνισε δε ότι προσπαθούν να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο εξαιτίας των καθυστερήσεων, επιταχύνοντας τις εργασίες. Hδη άρχισε το έργο του ο «Κωστίκας», ο ένας από τους δύο μετροπόντικες, ο οποίος διάνοιξε σήραγγα 380  μέτρων εντός του έτους.

Σχετικά με την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, ο κ. Τσίτουρας γνωστοποίησε ότι το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ εκτίμησε ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει το επόμενο έτος. Από την πλευρά του ο κ. Οικονομίδης, είπε ότι ο βασικός κλάδος του έργου είναι προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ καθώς και ότι οι πόροι για την κατασκευή του είναι εξασφαλισμένοι. Παράλληλα, η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά έχει κόστος 430 εκατ. ευρώ.  Πιθανολόγησε δε ότι οι εργασίες στον βασικό κλάδο του έργου μπορούν να γίνουν παράλληλα με την επέκταση προς την Καλαμαριά. Επίσης, ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης θα έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα 6-8 μηνών, ενώ λύνονται και τα προβλήματα με την αρχαιολογία. Ωστόσο, σχολίασε ότι οι αρχαιολόγοι πρέπει να επιταχύνουν τις ανασκαφές «για να μην εκτροχιαστεί το μετρό». Εξάλλου, εργασίες γίνονται σε 6 εργοτάξια του μετρό, ενώ αναμένονται και οι εργασίες στους σταθμούς Πατρικίου, Βούλγαρης και Νέας Ελβετίας. Hδη στον σταθμό Πατρικίου γίνονται εργασίες για τους παραδρόμους. Oσον αφορά την πρόοδο των εργασιών, ο κ. Οικονομίδης σημείωσε ότι σε καλύτερο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του σταθμού στον Ευκλείδη και στο εργοτάξιο στον ΟΣΕ. Στο Συντριβάνι έχουν γίνει μόνο οι εργασίες διάνοιξης της διασταύρωσης των σηράγγων.

Tags:
No comments yet.