Έργα αναβάθμισης της Θεσσαλονίκης με ορίζοντα 15ετίας

Sep 22nd, 2010
Ελευθεροτυπία, 22.09.2010
Σε διαβούλευση οι κυβερνητικές προτάσεις
Πλαίσιο παρεμβάσεων, έργων και δράσεων με ορίζοντα 15ετίας που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη και πιο οικολογική παρουσίασε σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη η υπουργός περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
«Στόχος μας, μέσα από το Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012» είναι η πόλη να αποκτήσει σύγχρονη και ανταγωνιστική ταυτότητα. Είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πόλη. Επιδιώκουμε τον διπλασιασμό του Σέιχ Σου, τη δημιουργία νέων γενιών υπηρεσιών που θα υπηρετούν σωστά την ανάπτυξη για να βγούμε από την οικονομική παρακμή», δήλωσε η υπουργός.
Το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε μεγάλες πολεοδομικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις:
1. Ο ανασχεδιασμός ανάπλασης και αξιοποίησης του συνολικού θαλάσσιου μετώπου της πόλης από τη Χαλάστρα μέχρι το Αγγελοχώρι με στόχο την άρση των παθογενειών που σήμερα παρατηρούνται, την εξομάλυνση των αντιθέσεων και τη ρύθμιση των τοπικών παρεμβάσεων των φορέων σ’ αυτό.
2. Η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πολιτισμού και πρασίνου στο χώρο της ΔΕΘ: Θα εντάσσεται σε συνολικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει χωροταξική, πολεοδομική, περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή προσέγγιση. Περιλαμβάνει τις περιοχές του Λευκού Πύργου, πάρκου ΧΑΝΘ, πανεπιστήμια, Γ΄ Σώμα Στρατού, Πεδίο του Άρεως, Μουσεία , Δημαρχείο με εκτόνωση της Ευαγγελίστριας και τους Κήπους του Πασά και θα λειτουργεί ως εκτόνωση των παρακείμενων πανεπιστημιακών και άλλων εγκαταστάσεων συνδέοντας το εμπορικό κέντρο με τον πυκνό αστικό ιστό συνολικά.
3. Ο σχεδιασμός της νέας περιοχής υποδοχής της ΔΕΘ και της ευρύτερης περιοχής: Θα απαιτηθεί η εκπόνηση μελετών, που θα επιστρέψουν το βέλτιστο σχεδιασμό της με διασφάλιση της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής αναβάθμισής της. Σχολιάζοντας η Τίνα Μπιρμπίλη την απόφαση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στο Δήμο Εχεδώρου δήλωσε ότι η νέα θέση παρουσιάζει πλεονεκτήματα και ικανοποιεί την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
4. Η απόδοση στην πόλη ζωτικών χώρων των στρατοπέδων: Για τα στρατόπεδα που βρίσκονται στο Β.Δ. τμήμα της πόλης θα γίνει μελετητική προσέγγιση των δυνατοτήτων, των αναγκαίων ρυθμίσεων και των απαιτούμενων ανατροπών για τη δημιουργία «τόξου ελεύθερων χώρων». Για τα στρατόπεδα που βρίσκονται στο Κέντρο, προβλέπεται η ένταξή τους στο Μητροπολιτικό πάρκο πολιτισμού και πρασίνου της ευρύτερης περιοχής της ΔΕΘ, τα στρατόπεδα Φαρμάκη, Νταλίπη και Κόδρα θα αντιμετωπισθούν ανά περίπτωση.
5. Η χωροθέτηση και σχεδιασμός της Ζώνης Καινοτομίας: Κεντρικός στόχος όπως τόνισε η υπουργός είναι η καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως βασικού κέντρου παραγωγής και διάχυσης της καινοτομίας στη Ν.Α. Ευρώπη.
Από τη μεριά του ο Γιάννης Μαγκριώτης δήλωσε: “Η κ. Μπιρμπίλη απολύτως συνεπής στις δεσμεύσεις της πριν από δύο περίπου μήνες αποφάσισε να εντάξει στο ΥΠΕΚΑ 2 σημαντικά έργα για τη Θεσσαλονίκη που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία και στην υδροδότηση της περιοχής και σήμερα παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης. Η συνεργασία όλων μας, όλων των πολιτών είναι αποφασιστικός παράγοντας για την ολοκλήρωση του σχεδίου”.
Το “παρών” στην παρουσίαση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης , οι Γιάννης Μπουτάρης, Μάρκος Μπόλαρης, Χρύσα Αράπογλου καθώς και ο Δημήτρης Φατούρος.
Οι προτάσεις της υπουργού μπαίνουν σε διαβούλευση, την οποία θα κάνει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της αναβάθμισής του, ώστε το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο να προωθηθεί για θεσμοθέτηση στις αρχές του 2011.
Tags:
No comments yet.