Αισιοδοξία για παράδοση μετρό Θεσσαλονίκης στις αρχές 2018

Jul 3rd, 2014

MegaTV, 23.06.2014

Το κομβικό έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό στις αρχές του 2018.

Εντός του 2018 και σχεδόν ταυτόχρονα με τη βασική γραμμή του έργου, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη και η επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά, με πέντε νέους σταθμούς, που θα εξυπηρετούν καθημερινά 65.000 επιβάτες.

Ο ένας από τους συνολικά 13 σταθμούς της κεντρικής γραμμής μήκους 9,6 χιλιομέτρων, αυτός της οδού Φλέμιγκ, έχει δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς στις οποίες θα κινούνται 18 υπεραυτόματοι συρμοί χωρίς οδηγό.

Επιπλέον σήμερα, οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε έναν από τους κεντρικούς σταθμούς και να δουν την πρόοδο των έργων.

Πρόβλημα για την ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με τον γραμματέα δημοσίων έργων είναι η διαμάχη του δήμου Θεσσαλονίκης με το υπουργείο για τα αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό της Βενιζέλου.

Ο δήμος ζητά τα ευρήματα να παραμείνουν στο σημείο και προσέφυγε στο συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου που γνωμοδότησε υπέρ της απομάκρυνσης τους και της επανατοποθέτησης χωρίς να διευκρινίζει το χώρο. Η δημοτική Αρχή δεν αποσύρει την προσφυγή παρά τις διαβεβαιώσεις της αναδόχου εταιρίας ότι τα ευρήματα θα επανατοποθετηθούν σε μουσείο στο ίδιο σημείο.

Παράλληλα, άρχισαν στον σταθμό της Νέας Κρήνης οι εργασίες της επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά. Το έργο προϋπολογισμού 518 εκατ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, θα έχει μήκος 4,8 χιλιόμετρα, 5 υπερσύγχρονους σταθμούς και υποδομές για μελλοντική επέκταση προς το αεροδρόμιο.

Βίντεο εδώ

 

No comments yet.