Αλλάζει η χάραξη του μετρό στη Θεσσαλονίκη

Jan 11th, 2011
Έθνος, 11.01.2011
Προς νέα χάραξη, με κατάργηση δύο προγραμματισμένων σταθμών και ενός αμαξοστασίου, οδεύει το υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ η επέκταση της Καλαμαριάς πρόκειται να ενσωματωθεί στη βασική γραμμή, με προοπτική ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου -από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό έως τη Μίκρα- το 2015.

Αλλάζει η χάραξη του μετρό στη Θεσσαλονίκη

Η αναδιάρθρωση του έργου θα εξοικονομήσει πόρους της τάξης των 250-300 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά απαιτεί τη συγκατάθεση και της ΕΕ, στην οποία έχει ήδη υποβληθεί το αίτημα από την «Αττικό Μετρό ΑΕ».

Η προτεινόμενη αλλαγή χάραξης προβλέπει την κατάργηση των σταθμών στις περιοχές της Νέας Ελβετίας και της Βούλγαρη, καθώς και του ενός από τα δύο αμαξοστάσια, αυτού που έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στη Νέα Ελβετία. Οι κάτοικοι της Βούλγαρη θα εξυπηρετούνται από τον παρακείμενο σταθμό της Νομαρχίας, τον πρώτο της επέκτασης προς Καλαμαριά.

Σε περίπτωση που οι αλλαγές δεν γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ, θα προχωρήσει ως έχει ο υφιστάμενος σχεδιασμός.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Μαγκριώτης, έκανε λόγο χθες για ανορθολογικό σχεδιασμό του μετρό Θεσσαλονίκης εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης και επισήμανε πως στόχος είναι με τη νέα χάραξη και τις μεταβολές της να καταστεί το έργο πιο λειτουργικό και οικονομικό.

«Τα προηγούμενα χρόνια η πόλη ταλαιπωρήθηκε μέχρι να βρει τον δρόμο της. Από το 2006 μπήκε σε καλό δρόμο, ωστόσο έγιναν σοβαρά λάθη στη μελέτη και στις συμβάσεις, που κόστισαν σε χρόνο και χρήμα», τόνισε ο υφυπουργός, προσθέτοντας πως το σύνολο του έργου (βασική γραμμή και επέκταση Καλαμαριάς) προβλέπεται να παραδοθεί το 2015.

Tags:
No comments yet.