Αλλάζει η χάραξη του μετρό

Jan 11th, 2011
Ημερήσια, 11.01.2011
Του Δ.Διαμαντίδη
Νέα χάραξη προωθείται για το υπό κατασκευή τμήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς θα καταργηθούν δύο σταθμοί, ένα αμαξοστάσιο και η επέκταση της Καλαμαριάς θα ενσωματωθεί στη βασική γραμμή του έργου, με προοπτική περάτωσης το 2015.

Αυτή η αναδιάρθρωση του έργου εκτιμάται πως θα εξοικονομήσει πόρους της τάξης των 250-300 εκατ. ευρώ, αλλά απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε., στην οποία έχει αποταθεί η κατασκευάστρια εταιρεία «Αττικό Μετρό Α.Ε.». Όπως δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Μαγκριώτης, έχει υποβληθεί η αίτηση ώστε να αλλάξει η χάραξη του βασικού κορμού του μετρό και να καταργηθούν οι σταθμοί στις περιοχές Νέα Ελβετία και Άγιος Ελευθέριος (Βούλγαρη), ενώ παράλληλα δεν θα κατασκευαστεί το ένα από τα δύο αμαξοστάσια, που είχαν αρχικά προγραμματιστεί.

Ειδικότερα, ο σταθμός του Αγίου Ελευθερίου δεν θα κατασκευαστεί και οι κάτοικοι θα εξυπηρετούνται από τον παρακείμενο κοντινό σταθμό της πρώην νομαρχίας, ο οποίος είναι και ο πρώτος σταθμός της επέκτασης προς την Καλαμαριά. Ακόμη η ματαίωση της υλοποίησης του σταθμού της Νέας Ελβετίας (Αλλατίνη) εκτιμάται ότι δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς αφορά μία σχετικά αραιοκατοικημένη περιοχή. Όσον αφορά στο αμαξοστάσιο, δεν θα κατασκευαστεί αυτό στη Νέα Ελβετία, αλλά μόνο στην περιοχή της Μίκρας, γεγονός που περικόπτει σημαντικά το κόστος. Εάν οι αλλαγές δεν γίνουν αποδεκτές από την Ε.Ε., τότε θα προχωρήσει ως έχει ο υφιστάμενος σχεδιασμός.

Tags:
No comments yet.