Αλλάζουν τα πλάνα για μετρό

Μακεδονία, 10.01.2011
Του Νίκου Ηλιάδη
ΜΕΤΡΟ Μια κι έξω μέχρι Καλαμαριά
Σημαντικές ανατροπές ενδέχεται να υπάρξουν και στην κατασκευή του μετρό. Ειδικότερα το υπουργείο Υποδομών εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο ταυτόχρονης ενιαίας λειτουργίας του μετρό από το σιδηροδρομικό σταθμό έως την Καλαμαριά αντί της σταδιακής λειτουργίας του, αρχικά της βασικής γραμμής ως τη Νέα Ελβετία και ακολούθως έως την Καλαμαριά. Το σενάριο αυτό προέκυψε λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στην πρόοδο των εργασιών εξαιτίας των οποίων ο αρχικός σχεδιασμός για ολοκλήρωση της βασικής γραμμής των 9,8 χιλιομέτρων το 2012 μετατέθηκε ήδη κατά δυόμισι με τρία χρόνια.
Αμαξοστάσιο
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα «η καθυστέρηση αυτή μας δίνει την ευκαιρία να γλιτώσουμε περί τα 250 εκατ. ευρώ, αφού το μετρό θα χρειάζεται πλέον ανατολικά ένα αμαξοστάσιο αντί δύο που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός». Η υλοποιούμενη μελέτη προβλέπει την κατασκευή αμαξοστασίου στην περιοχή μεταξύ Νέας Ελβετίας και Φοίνικα, το οποίο θα είναι τριώροφο, κόστους περίπου 120 εκατ. ευρώ, και άλλα 150 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η σήραγγα από το τέρμα της Νέας Ελβετίας ως το αμαξοστάσιο. Εξαιτίας όμως των καθυστερήσεων στην κατασκευή της βασικής γραμμής τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των 9,8 χιλιομέτρων με την επέκταση της Καλαμαριάς συγκλίνουν πλέον, γεγονός που καθιστά μάλλον περιττή την κατασκευή του πρώτου αμαξοστασίου. «Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, το μετρό μπορεί να λειτουργήσει μια κι έξω, από το σιδηροδρομικό σταθμό ως τη Μίκρα, όπου μπορεί να κατασκευαστεί και το αμαξοστάσιο», επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος. Οι οριστικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί ώς το Μάρτιο, αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν κάποιες μελέτες αλλά και διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ανάποδα οι μετροπόντικες
Από το υπουργείο εκτιμάται πάντως ότι ολόκληρη η σήραγγα έως τη Μίκρα και μαζί και το αμαξοστάσιο θα μπορούν να είναι έτοιμα ώς το τέλος του 2015, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής, ώστε να δοθούν συγχρόνως σε χρήση. Εάν προκριθεί αυτή η λύση, θα υπάρξουν ανατροπές και στην πορεία κατασκευής των έργων. Συγκεκριμένα εξετάζεται το ενδεχόμενο η διάνοιξη των δύο σηράγγων να γίνει σε αντίθετη φορά από τη σημερινή, από την ανατολική πλευρά της πόλης προς το κέντρο. Αυτό θα λύσει και το πρόβλημα που υπάρχει στο σταθμό της Ανάληψης, όπου λόγω της στενότητας του χώρου δεν χωρούν οι γερανοί που συνδέονται με τους μετροπόντικες, με αποτέλεσμα να απαιτείται να γκρεμιστούν μερικά μπαλκόνια πολυκατοικιών. Η λύση που εξετάζεται είναι να αποσυναρμολογηθούν οι μετροπόντικες, μόλις φτάσουν στην Ανάληψη, και να μεταφερθούν ανατολικά (στο σταθμό του Πατρικίου ή της Βούλγαρη ή και ανατολικότερα), ώστε να συνεχιστεί η διάνοιξη των σηράγγων σε αντίθετη κατεύθυνση από τη σημερινή. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η επέκταση προς Καλαμαριά αναμένεται να δημοπρατηθεί ώς το τέλος του έτους, ώστε μέσα στο 2012 να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Η επέκταση κοστολογείται περίπου στα 425 εκατ. συν άλλα 150 εκατ. που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις.
Συνέργειες
Στο μεταξύ σήμερα το πρωί διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, η πρώτη σύσκεψη για τη διαμόρφωση εταιρικής σχέσης μεταξύ των φορέων εκπροσώπησης των παραγωγικών και οικονομικών τάξεων της Θεσσαλονίκης και της Αττικό Μετρό Α.Ε. Στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξουν συνέργειες για τον περιορισμό των προβλημάτων που ανακύπτουν στις περιοχές οι οποίες πλήττονται από τις εργασίες κατασκευής του μετρό και για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσα από την προβολή των σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη στα εργοτάξια του μετρό.
Share/Bookmark
Leave a Comment