Αλληλοκαταγγελίες φορέων

Μακεδονία, 19.03.2014

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Σειρά αντιδράσεων από φορείς, πολιτικούς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης πυροδότησε από την πρώτη στιγμή η «ειδική δήλωση διακοπής των έργων» που κατέθεσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία του μετρό Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες για την καταγγελία της σύμβασης του έργου.

Οι αντιπαραθέσεις και οι καταγγελίες συνεχίστηκαν χθες με δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες είχαν σαν κοινό παρανομαστή την ανάγκη απόδοσης ευθυνών για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε το έργο.
Σε φιάσκο ολκής εξελίσσεται για την πόλη ένα έργο ζωτικής σημασίας όπως είναι το μετρό, εκτιμά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). «Επανειλημμένως έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου», αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η υπομονή των Θεσσαλονικέων έχει εξαντληθεί και ότι «οι υπεύθυνοι των καθυστερήσεων έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει να σταματήσουν να εμπαίζουν τους πολίτες αυτής της πόλης, που ζουν εδώ και χρόνια σε ένα απέραντο εργοτάξιο». Η Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της προτείνει «να αναλάβει τώρα το κράτος τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, χωρίς την εμπλοκή εργολάβων, με δημόσιο κατασκευαστικό φορέα». Η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου τόνισε ότι «η διακοπή των έργων του μετρό αποτελεί το αποκορύφωμα του εκβιασμού που υφίσταται η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τις αέναες τρύπες, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση και τα φυλακισμένα καταστήματα». «Το μετρό είναι πάρα πολύ σημαντικό έργο για τη Θεσσαλονίκη και θεωρώ ότι θα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, από την πρώτη ημέρα που έγινε γνωστή η δήλωση διακοπής εργασιών, χαρακτήρισε την ενέργεια της κοινοπραξίας εκβιασμό. Ο υποψήφιος δήμαρχος με τη ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης απέδωσε ευθύνες στον Γιάννη Μπουτάρη για τη στάση του σχετικά με τις αρχαιότητες της Βενιζέλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατηγόρησε τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο, ενώ ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τη ΝΔ Γιάννης Ιωαννίδης τα έβαλε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, διότι «επιτίθεται μόνο στους κυβερνητικούς». Άμεση απεμπλοκή του έργου ζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Μάτης.
Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια κοινοπραξία του μετρό Θεσσαλονίκης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης επέδωσε στην Αττικό Μετρό ΑΕ (που είναι η αναθέτουσα αρχή) δήλωση διακοπής εργασιών. Η δήλωση εκτιμήθηκε ως μέτρο πίεσης στη διεκδίκηση πρόσθετων χρημάτων από τον ανάδοχο, λόγω καθυστερήσεων του έργου. Ο ανάδοχος επικαλείται κυρίως τις πολύμηνες καθυστερήσεις στον σταθμό Βενιζέλου, λόγω αρχαιοτήτων, την καθυστέρηση στην παράδοση του σταθμού της Βούλγαρη λόγω καθυστέρησης των απαλλοτριώσεων, κάτι που συμβαίνει και στο τμήμα από τη Νέα Ελβετία προς το αμαξοστάσιο. Όπως περιγράφει η κοινοπραξία, στον σταθμό της Νέας Ελβετίας υπάρχει πρόβλημα με ένα ρέμα που πλημμυρίζει, στον σταθμό Πατρικίου (διασταύρωση προς Καλαμαριά) έγινε αλλαγή στον σχεδιασμό και η Αττικό Μετρό δεν δέχεται το επιπλέον κόστος, οι μετροπόντικες είναι κολλημένοι στην Ανάληψη και διακόπηκαν οι εργασίες στους σταθμούς Ευκλείδη, Φλέμινγκ, Πανεπιστήμιο και διακλάδωση Δημοκρατίας. Ενώ έχει περάσει ενάμισι έτος από τη λήξη της συμβατικής προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου, έχει εκτελεστεί μόνο το 26,84% αυτού, δαπάνης 214,2 εκατ. ευρώ.
Η Αττικό Μετρό απάντησε με ανακοίνωση ότι το έργο επιβάλλεται να συνεχίσει απρόσκοπτα τις κατασκευαστικές εργασίες του σε όλους τους σταθμούς που είναι διαθέσιμοι χωρίς να χαθεί ούτε μία μέρα και ότι η σύμβαση κατασκευής του δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το υπουργείο Υποδομών, πάντως, πρέπει να απαντήσει επίσημα στη δήλωση διακοπής εργασιών μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Εν τω μεταξύ, με χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία ΑΚΤΩΡ δηλώνει ότι δεν συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων από την ανάδοχο κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Ansaldo-Seli-Ansaldobreda του μετρό Θεσσαλονίκης.

ΑΠΟΨΗ Όταν ανακαλύφθηκε η πυρίτιδα

Του Δημήτρη Παππά, αρχαιολόγου, αντιπροέδρου Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης

Το να κάνεις τον μετά Χριστόν προφήτη δεν λέει και τίποτα. Το να μη γίνεται τίποτα όμως, ενώ βρισκόμαστε εν μέσω τέτοιας κρίσης, αναφορικά με την τύχη του έργου, μάλλον λέει πολλά. Ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν την πυρίτιδα. Ο Μπουτάρης εξαγγέλλει πρωτοβουλίες. Δηλαδή μπορούσε να κάνει κάτι μέχρι τώρα και δεν το έκανε; Δεν απαντά όμως -αφήνοντας στην άκρη την προσφυγή στο ΣτΕ για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου- γιατί καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια να παραδώσει στην Αττικό Μετρό τον χώρο του ΣΜΑ στην Πυλαία, όπου και θα κατασκευαστεί το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας και το Αμαξοστάσιο. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων ανακαλύπτει πως τελικά δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όπως του τα παρουσίαζαν όλοι και τρέχει τώρα να βρει λύσεις. Ο Χρυσοχοΐδης ίσως αποφάσισε να διαβάσει τη σύμβαση του έργου, σε αντίθεση με το μνημόνιο, για να καταλάβει τι συμβαίνει. Ο περιφερειάρχης αναφέρεται σε συσκέψεις όπου όλα τα ζητήματα είχαν τεθεί επί τάπητος, αλλά ποιος τον ακούει, ο Καλαφάτης και οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης εύλογα αναρωτιούνται για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ένα δημόσιο έργο τέτοιας κλίμακας, η διοίκηση της Αττικό Μετρό ίσως κατάλαβε πως εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν εργολάβο που δεν παίζει και στη μέση βρίσκεται η πόλη και οι πολίτες της που έχουν μείνει άναυδοι. Επιτέλους, ας σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το έργο για άλλους σκοπούς και ας δούμε την κατάσταση στην πραγματική της διάσταση, μήπως και χρησιμοποιήσουμε αυτό το έργο κάποτε για μετακίνηση! Άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει. Ας αφήσουμε στην άκρη για την ώρα τον καταλογισμό ευθυνών και ψύχραιμα, με ηρεμία και νηφαλιότητα ας αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα, χωρίς ένα μεγάλο αγκάθι: το πολιτικό κόστος. Η πόλη και οι πολίτες της είναι ώριμοι να ακούνε αλήθειες. Ευκαιρίες για απόδοση ευθυνών θα υπάρξουν. Άλλωστε πλέον όλα είναι στο φως, χωρίς να μπορούν να κρυφτούν στις σήραγγες!

Share/Bookmark
Leave a Comment