Αναβλήθηκε και πάλι η προσφυγή του δήμου στο ΣτΕ για τα αρχαία του Μετρό

Mar 6th, 2014

Voria.gr, 06.03.2014

Η εξέταση της προσφυγής αναβλήθηκε για τις αρχές Απριλίου

Αναβλήθηκε εκ νέου η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του δήμου Θεσσαλονίκης για τα ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό. Η εξέταση της προσφυγής αναβλήθηκε για τις αρχές Απριλίου.

Πρόκεται για τη δεύτερη αναβολή, καθώς η κύρια προσφυγή του δήμου επρόκειτο να συζητηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, την αναβολή ζήτησε ο εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να έχει τον απαιτούμενο χρόνο για να τεκμηριώσει την εισήγησή του επί του θέματος, βάσει της σχετικής απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η εκτέλεση της απόφασης που έλαβε, στις 24 Ιανουαρίου 2013, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, η οποία προβλέπει, βάσει γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), την απόσπαση και μεταφορά των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν στη Βενιζέλου.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2013 εκδόθηκε απόφαση του τμήματος αναστολών του ΣτΕ με την οποία απαγορεύεται η απόσπαση των αρχαιοτήτων μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής. Πάντως, η απόφαση του ΚΑΣ που ελήφθη στις 28 Ιανουαρίου 2014, ουσιαστικά ακύρωσε το λόγο της κύριας προσφυγής του δήμου, καθώς προβλέπει απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων, εργασίες για την κατασκευή του σταθμού του μετρό, επανατοποθέτησή τους στο ίδιο σημείο και διαμόρφωση επισκέψιμου χώρου.

 

No comments yet.