Αναμονή για την πρόταση του ΤΕΕ για τα αρχαία στη Βενιζέλου

Feb 21st, 2013

Ypodomes.com, 18.02.2013

Και το θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης και ειδικά των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου βρέθηκε στο επίκεντρο της ειδικής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ. που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και κατόπιν εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γ. Τσαμασλή, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχετικά με το έργο του Μετρό και τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Βενιζέλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε πως «είναι παράδοξο ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση, με τοποθετήσεις διαφόρων προσώπων και φορέων, χωρίς να έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα δεδομένα. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τοποθετήσεις αρμοδίων χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση της κατάστασης στην τρέχουσα φάση από τεχνοκράτες εμπειρογνώμονες. Το Μετρό είναι ένα έργο ανάπτυξης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. Από την άλλη πλευρά, τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο σταθμό έχουν μεγάλη ιστορική και πολιτισμική αξία. Δεν είναι λύση η αυθαίρετη μεταφορά των αρχαιοτήτων. Άλλωστε, ο επίσημος σύμβουλος του κράτους είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο έχει συστήσει ομάδα εργασίας ειδικών, που τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των αρχαίων αυτών ευρημάτων ως προς τον τρόπο και το κόστος. Ας περιμένουμε τη γνώμη των τεχνοκρατών και στη συνέχεια ας τοποθετηθούν οι πολιτικοί».

 

Απευθυνόμενος προς τον Αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης Α. Κουράκη, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να διευκρινιστεί εάν ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει παραχωρήσει το αμαξοστάσιό του στην Πυλαία για τα έργα του Μετρό, διότι, όπως επισήμανε, «διαφορετικά επίκειται η απόλυση από το Μετρό Θεσσαλονίκης 450 εργαζομένων λόγω έλλειψης αντικειμένου εργασίας».

 

No comments yet.