Αναμόρφωση με συνταγή Βαρκελώνης

Mar 12th, 2011
Έθνος, 12.03.2011
 Του Βασίλη Ιγνατιάδη
Ενα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς θα «διώξει» τα αυτοκίνητα από το ιστορικό κέντρο, προκειμένου να διευρυνθούν τα πεζοδρόμια και να δημιουργηθούν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι    

Θεσσαλονίκη, όπως… Βαρκελώνη. Το μετρό στην Εγνατία και το τραμ στην Τσιμισκή έχουν αποβάλει από το ιστορικό κέντρο την πλειονότητα των αυτοκινήτων, αφού οι πολίτες εξυπηρετούνται με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Ο χώρος που… περίσσεψε έδωσε ζωτικό χώρο στα πεζοδρόμια, που έχουν πλέον διπλάσιο πλάτος και φιλοξενούν εκατοντάδες σταντ για τη στάθμευση ποδηλάτων. Αλλοτε πολύβουοι κεντρικοί δρόμοι, όπως η Αγίας Σοφίας, έχουν μετατραπεί σε πεζόδρομους, δίνοντας ζωή στο σύνολο του κέντρου, που ανακτά την παλιά του αίγλη.

την οδό Τσιμισκή τα λεωφορεία είναι ελάχιστα, οι επιβάτες εξυπηρετούνται με τραμ και τα πεζοδρόμια έχουν διπλάσιο πλάτος, στη διάθεση πεζών και ποδηλάτων

Η ιδανική αυτή εικόνα της Θεσσαλονίκης του μέλλοντος μοιάζει εξωπραγματική για όσους βιώνουν τη σημερινή κατάσταση της πόλης.

Ο εμπνευστής της, ωστόσο, που έχει παρακολουθήσει την αναμόρφωση της Βαρκελώνης, καταθέτει την πρότασή του στον δημόσιο διάλογο και υποστηρίζει πως η πόλη μπορεί και πρέπει να αποκτήσει αυτό το ελκυστικό πρόσωπο.
Η οδός Μπότσαρη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, με λεωφορειόδρομους, σύμφωνα με την πρόταση που καταθέτει ο αρχιτέκτοντας – πολεοδόμος Ν. Σουλάκης


«Ζητάμε πίσω τον χαμένο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης», λέει στο «Εθνος» ο κ. Νίκος Σουλάκης, αρχιτέκτονας – πολεοδόμος αστικού σχεδιασμού, διδάκτωρ της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Βαρκελώνης, που θα παρουσιάσει αύριο την πρότασή του στους εκπροσώπους φορέων, σε δημόσια εκδήλωση της Ενωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών.

Η «στροφή προς τη βιώσιμη κινητικότητα» που προτείνει στοχεύει στην ανάκτηση δημόσιου χώρου, με βασικό εργαλείο τη μεταφορά των μετακινήσεων από τα ιδιωτικά προς τα δημόσια μέσα.

Αυτό προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς. Εκτός από το μετρό, που βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής, προτείνεται η άμεση προώθηση της κατασκευής γραμμής τραμ, που θα διατρέχει το κέντρο μέσω των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως.

Φωτοβολταϊκοί σταθμοί
Δύο φωτοβολταϊκοί σταθμοί στις αφετηρίες του μπορούν να εξασφαλίσουν έως και το 8% των ενεργειακών αναγκών για την κίνηση του τραμ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Αυτή η υποδομή των μέσων σταθερής τροχιάς θα διώξει τα ΙΧ από το κέντρο και θα απελευθερώσει οδόστρωμα. Αυτό θα επιτρέψει τη διεύρυνση των πεζοδρομίων και τη μετατροπή κεντρικών δρόμων σε πεζόδρομους», αναφέρει ο κ. Σουλάκης, ο οποίος προτείνει την Αγίας Σοφίας ως άξονα και σημείο αναφοράς για την εμπορική αναβάθμιση του συνόλου του ιστορικού κέντρου.

Σε ολόκληρη τη λεγόμενη «πυρίκαυστο» ζώνη δεν θα κυκλοφορούν αστικά λεωφορεία, παρά μόνο ορισμένα, που θα εκτελούν κυκλικές διαδρομές στον άξονα Βορρά – Νότου, ενώ για την εξυπηρέτηση του σχεδίου απαιτείται η κατασκευή νέων σταθμών αυτοκινήτων σε επιλεγμένα σημεία.

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε πρόσφατα από την Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, στην Αποθήκη Δ’ του ΟΛΘ, κλήθηκαν όλοι οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών, καθηγητές του ΑΠΘ και άλλοι φορείς της πόλης.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Προσιτό το κόστος

«Οι παρεμβάσεις δεν έχουν απαγορευτικό κόστος και αν δεν ετίθετο θέμα οικονομικής κρίσης, θα ήταν άμεσα υλοποιήσιμες», υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας. Αποδέχεται πως η πρότασή του έχει ως πηγή έμπνευσης τον αναμορφωτή της Βαρκελώνης, Χοσέ Αθεμπίγιο, και διευκρινίζει πως οι μεγάλου εύρους παρεμβάσεις που έγιναν στην ισπανική μεγαλούπολη (κατεδαφίσεις κτιρίων για δημιουργία νέων πλατειών) είναι απαγορευτικές λόγω υψηλών απαλλοτριώσεων.

Tags:
No comments yet.