Απέραντο εργοτάξιο

Αγγελιοφόρος, 03.09.07

Σε απέραντο εργοτάξιο έχει μετατραπεί ο άξονας Μοναστηρίου – Εγνατία, με τα έργα του μετρό να «τρώνε» πολύτιμες λωρίδες κυκλοφορίας και την κατάσταση να γίνεται ανυπόφορη για τους οδηγούς. Εξίσου ανυπόφορη, αν όχι αφόρητη, είναι η κατάσταση και για τους πεζούς, αφού τα πεζοδρόμια έχουν σβηστεί από το χάρτη, λόγω των έργων.
Και να σκεφτεί κανείς ότι τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη αρχίσει. Είναι αδύνατο να φανταστεί κάποιος πώς θα είναι η κατάσταση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης την εβδομάδα της ΔΕΘ. Σχέδια εναλλακτικών διαδρομών δεν έχει καταρτίσει κανείς και ούτε υπάρχει πλάνο για διοχέτευση της κυκλοφορίας σε άλλους οδικούς άξονες, όπως για παράδειγμα στην Ερμού, την Αγίου Δημητρίου, την Κασσάνδρου ή την Oλύμπου. Παρ όλα αυτά, η Τροχαία προγραμματίζει, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, να προχωρήσει σε… σαφάρι ελέγχου των παράνομα παρκαρισμένων οχημάτων σε παράλληλους και κάθετους προς την Εγνατία οδικούς άξονες.
Ειδικά, πάντως, για τις μέρες της Εκθεσης, οπότε και θα γίνονται προεκλογικές συγκεντρώσεις, όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Ζήνων Κοσμάς, θα αποφασίζονται από την Τροχαία επιτόπου κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ανάλογα με τα δεδομένα.
Εντονη είναι ωστόσο η ανησυχία εμπόρων αλλά και επαγγελματιών οδηγών για το τι μέλλει γενέσθαι. Oπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χατζαρίδης, όλα τα μαγαζιά γύρω από τους μελλοντικούς σταθμούς του μετρό αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς η πρόσβαση σε αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Oι καταναλωτές αποφεύγουν να προχωρήσουν δίπλα σε χαντάκια και η μείωση της κίνησης στα καταστήματα είναι πολύ μεγάλη. Το μετρό είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο πρέπει να γίνει. Το θέλαμε και το θέλουμε. Πρέπει όμως η Πολιτεία να βοηθήσει τους καταστηματάρχες να αντέξουν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών. Η κατάργηση των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα έργα, αλλά και η φορολογική ελάφρυνση για όσο διαρκέσουν οι εργασίες, θα ήταν μια ανάσα για τους ανθρώπους που βλέπουν τον τζίρο τους να φτάνει στο ναδίρ. Oμως, δυστυχώς, δε βλέπω πολιτική βούληση», σημειώνει ο κ. Χατζαρίδης.
O γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων OΑΣΘ, Κώστας Αγγελούδης, υπογραμμίζει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του κυκλοφοριακού. «Αντί για μέτρα βελτίωσης, έχουμε την ουσιαστική κατάργηση των λεωφορειολωρίδων, με την είσοδο των ταξί σε αυτές. Τελικά, αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο είναι οι επιβάτες του OΑΣΘ, αλλά και οι οδηγοί που γίνονται αποδέκτες της δικαιολογημένης αγανάκτησης του επιβατικού κοινού», σημειώνει ο κ. Αγγελούδης.
Για επιδείνωση μιας ούτως ή άλλως τραγικής κυκλοφοριακής κατάστασης κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «O Ερμής», Κώστας Γιαννακάκης. «Μόνο η απαγόρευση της κυκλοφορίας των ΙΧ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να μας σώσει τις μέρες της ΔΕΘ», επισημαίνει.

Στο Ν.Σ. Σταθμό
Ζιγκ ζαγκ κάνουν οι οδηγοί πέριξ του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου θα βρίσκεται το ένα άκρο του μετρό. Η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει ως έχει για τα επόμενα τρία χρόνια. Εκεί τα συνεργεία εργάζονται σε τρία διαφορετικά τμήματα, ωστόσο δίνουν βαρύτητα στο σημείο απ όπου οι δύο μετροπόντικες, ο «Κάσσανδρος» και η «Θεσσαλονίκη», θα αρχίσουν το ταξίδι τους στα έγκατα της πόλης, κατασκευάζοντας τους διαφραγματικούς τοίχους (το περίβλημα του φρεατίου). Μάλιστα, εντός της εβδομάδας αναμένεται η ολοκλήρωση των διαφραγματικών τοίχων, ώστε τα συνεργεία να αρχίσουν την εκσκαφή.

Στο σταθμό Δημοκρατίας
Στις 15 Σεπτεμβρίου στοχεύουν οι ιθύνοντες της «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ», του φορέα ο οποίος έχει την ευθύνη επίβλεψης του έργου, να έχουν ολοκληρωθεί οι παρακάμψεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας στο σταθμό Δημοκρατίας, ώστε αμέσως μετά να αρχίσει η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων. Oι παρακάμψεις των δικτύων είναι απαραίτητες, προκειμένου να απελευθερωθεί ο χώρος όπου θα βρίσκεται ο σταθμός του μετρό, αλλά και η διασταύρωση του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά προς Σταυρούπολη, και να αρχίσουν να κατασκευάζονται οι διαφραγματικοί τοίχοι.

Στη Βενιζέλου

Τα… ευμεγέθη μηχανήματα που θα κατασκευάσουν τους διαφραγματικούς τοίχους στο σταθμό Βενιζέλου, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι πρόδρομες εργασίες, έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στην περιοχή και να συναρμολογούνται. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ», από σήμερα πιάνουν δουλειά. Η κατάσταση στην περιοχή σχετικά με την κυκλοφορία θα παραμείνει ως έχει, με το δρόμο να έχει τη μορφή ενός «S». Επιπλέον, εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση για τους πεζούς, καθώς στην οδό Βενιζέλου, πάνω από την Εγνατία, τα πεζοδρόμια και από τις δύο πλευρές έχουν καταληφθεί.

Share/Bookmark
Leave a Comment