Από το μετρό στις αποθήκες

Feb 22nd, 2010
Μακεδονία, 16.02.2010

Του Σάκη Αποστολάκη

Μπορεί να αποφασίστηκε ταχύτατα στο ΚΑΣ η μεταφορά του αρχαίου κτίσματος που βρέθηκε στο εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης (σταθμός «Σιντριβάνι»), αλλά υπάρχει πολλή δουλειά μέχρι τη μεταφορά του στις αποθήκες του μετρό, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Σε δύο φάσεις θα γίνει η μετακίνηση, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι εργασίες των αρχαιολόγων Σε δύο φάσεις θα γίνει η μετακίνηση, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι εργασίες των αρχαιολόγων Την ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κορρές, που έχει υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων που θα έρθουν στο φως στα εργοτάξια του μετρό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί κάτι παρόμοιο στη Θεσσαλονίκη. Μετακίνησε το κτίριο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού κατά τη διάνοιξη της δυτικής εισόδου της πόλης, και ένα κτίριο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη, για τη διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά.

Οπως μας λέει, η μεταφορά του συγκεκριμένου αρχαίου κτίσματος δεν παρουσιάζει δυσκολίες. «Το μόνο που μένει για να προχωρήσουμε είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες των αρχαιολόγων. Απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχουν φτάσει σε όλο το βάθος και δεν έχουν καταλήξει αν πρόκειται για ρωμαϊκό ή ελληνιστικό μνημείο», τονίζει. Μετά την τεκμηρίωση θα γίνει και η μετακίνηση, σε δύο φάσεις. «Μειώνονται έτσι οι πιθανότητες να θιγούν τα δύο τμήματα, τα οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, ανήκουν σε διαφορετικές περιόδους», τονίζει.

Το έδαφος στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι ιδιαίτερα σταθερό. Ο Δ. Κορρές τονίζει ότι θα πρέπει να στηριχτεί το κτίσμα εξωτερικά, ώστε να μην υποχωρήσουν τα τοιχώματά του όσο οι αρχαιολόγοι θα προχωρούν σε μεγαλύτερο βάθος.

Η μεταφορά του συγκεκριμένου μνημείου δεν είναι η πρώτη που αναλαμβάνει κατά τις εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης. «Ηδη μετακινήσαμε στις αποθήκες πέντε μεγάλους τάφους, ελληνιστικούς ή ρωμαϊκούς, αλλά και έναν κλίβανο, βάρους περίπου 120 τόνων».

Η μετακίνηση ολόκληρου του Καθολικού της Παλαιάς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τορνικίου, στη Δεσκάτη Γρεβενών, προκάλεσε το ενδιαφέρον του «Discovery Channel», που ζήτησε να την καταγράψει.

Tags:
No comments yet.