Αρχαιολόγοι: Να ανοίξει στο κοινό η ανασκαφή του σταθμού Βενιζέλου

Feb 11th, 2013

Voria.gr, 11.02.2013

Οι Έλληνες Αρχαιολόγοι ζητούν από την Αττικό Μετρό να θέσει στη διάθεση του Συλλόγου και όλων των ενδιαφερόμενων τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία του σταθμού, ώστε να είναι δυνατή η εκπόνηση και άλλων μελετών

Να ανοίξει στο κοινό η ανασκαφή του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε όλοι οι θεσμικοί φορείς και οι πολίτες να αποκτήσουν σαφή αντίληψη για το εύρημα και για τη σημασία της κατά χώρα διατήρησής του ζητεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Παράλληλα με ανακοίνωσή τους οι αρχαιολόγοι καλούν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τις δημοτικές παρατάξεις να αφιερώσουν μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις αρχαιότητες του σταθμού της Βενιζέλου για να παρουσιαστούν, όσο το δυνατό πιο τεκμηριωμένα οι προτάσεις για το μέλλον τους.

Επιπλέον, ο Σύλλογος ζητεί από την Αττικό Μετρό να θέσει στη διάθεση του Συλλόγου και όλων των ενδιαφερόμενων τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία του σταθμού, ώστε να είναι δυνατή η εκπόνηση και άλλων μελετών.

«Επειδή η στάση μας απέναντι στα αρχαιολογικά ευρήματα της Βενιζέλου δεν είναι μόνο ενδεικτική της στάση μας απέναντι στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά  σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τη μελλοντική εικόνα της πόλης, είναι σημαντικό οποιαδήποτε απόφαση να ληφθεί με τη συναίσθηση του ιστορικού της βάρος και όχι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συγκυρίας»  σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν στην απόφαση για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων από το σταθμό της Βενιζέλου στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και ζήτησαν την επανεξέταση της και την εξάντληση όλων των περιθωρίων για την εξεύρεση τεχνικής λύσης για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώραν και την ενσωμάτωσή τους στο σταθμό του μετρό.

«Παρά την αρκετά μεγάλη συζήτηση όλο αυτό το διάστημα δεν έχει καταστεί δυνατό να αποσαφηνιστούν οι απορίες μας σχετικά με το ζήτημα. Η Αττικό Μετρό δεν έχει μέχρι τώρα εκθέσει με συγκεκριμένο τρόπο τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι είναι αδύνατη η διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό και ευνοεί την καλλιέργεια φημολογίας σχετικά με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου. Όλες οι σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις γίνονται με την επίκληση στοιχείων στα οποία κανένας άλλος δεν έχει πρόσβαση και τα οποία παρουσιάζονται ως αδιαμφισβήτητα» τονίζουν οι Έλληνες αρχαιολόγοι.

Ο Σύλλογος αρχαιολόγων δηλώνει απερίφραστα ότι το βλέμμα του είναι στραμμένο στο μέλλον. «Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε στο σταθμό της Βενιζέλου ένα αρχαιολογικό σύνολο εμβληματικό για την πόλη, η ενσωμάτωση του οποίου στο σταθμό του μετρό θα αναμορφώσει την μελλοντική εικόνα της πόλης και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα για την τουριστική προβολή και την οικονομική της ανάπτυξη» τονίζει.

No comments yet.