Βουγιας: Υπέρ της δημιουργίας τραμ προς το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης

Apr 20th, 2011
newpost.gr, 18.04.2011
Υπέρ της χρήσης τραμ, για τη σύνδεση του αεροδρομίου «Μακεδονία» με τον τερματικό σταθμό του μετρό στη Μίκρα Καλαμαριάς, τάχθηκε ο υφυπουργός Υποδομών,  Σπύρος Βούγιας, επισημαίνοντας ότι σε λίγα χρόνια η Θεσσαλονίκη δεν θα είναι η πόλη που μετακινείται μόνο με τα λεωφορεία, αλλά θα έχει ένα μεγάλο φάσμα μέσων σταθερής τροχιάς όπως μετρό, τραμ και παράλληλα θαλάσσια συγκοινωνία.

Ως προς το τραμ, ο κ. Βούγιας τόνισε ότι οι μελέτες αρχίζουν τώρα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε δύο χρόνια, η κατασκευή του μπορεί να ολοκληρωθεί και να συμπέσει με την ολοκλήρωση της κατασκευής του μετρό.

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του, ότι του χρόνου τέτοιο καιρό η θαλάσσια συγκοινωνία θα είναι πραγματικότητα στα νερά του Θερμαϊκού, συνδέοντας την περιοχή της Αγίας Τριάδας και της Περαίας με το κέντρο της πόλης, μέσω Καλαμαριάς.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε στο πλαίσιο ημερίδας, με θέμα “τη σύνδεση του Διεθνούς Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» με το μελλοντικό δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς.του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης (ΣΑΣΘ).

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, τα δύο τρίτα των πολιτών της Θεσσαλονίκης εμπιστεύονται τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, μονορέιλ).

Ο συγκοινωνιολόγος Μανώλης Βουγιούκας δήλωσε ότι σήμερα οι μετακινήσεις προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» γίνονται κυρίως με I.X. αυτοκίνητα και ότι ο μέσος χρόνος μετάβασης από το κέντρο της πόλης υπολογίζεται σε 30 λεπτά (I.X. και ταξί) και σε 45-70 λεπτά με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Η χρήση του μετρό ή του μονορέιλ θα μειώσει σημαντικά το χρόνο μετάβασης του επιβάτη στο αεροδρόμιο, που υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται περίπου στα εννέα λεπτά.

Τα οφέλη από τη χρήση των μέσων σταθερής τροχιάς είναι πολλαπλά, υπογράμμισε, από πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος, ενεργειακής απόδοσης, τόνωσης της τοπικής οικονομίας και αύξησης του περιφερειακού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Tags:
No comments yet.