Δανειακές συμβάσεις 900 εκ. με ΕΤΕπ

Sep 29th, 2008
Εξπρές, 29.09.08

Tρεις δανειακές συμβάσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ θα υπογράψει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχος Σακελλάρης κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Με τις δανειακές αυτές συμβάσεις, ουσιαστικά, καλύπτεται και ο εφετινός στόχος της ΕΤΕπ για χορηγήσεις προς τη χώρα μας αν και μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχει ενδεχόμενο το ποσό αυτό να ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τις τρεις συμβάσεις η ΕΤΕπ θα χορηγήσει:

1. Δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ προς την Αττικό Μετρό για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης. Η ΕΤΕπ προ διετίας είχε χορηγήσει προς την εταιρία πόρους ύψους 200 εκατ. ευρώ και με τη νέα σύμβαση θα διατεθεί το δεύτερο μέρος συμφωνηθείσας χορήγησης για το έργο (σύνολο 550 εκατ. ευρώ).

2. Δάνειο ύψους 550 εκατ. ευρώ προς την Αττικό Μετρό για τη συγχρηματοδότηση κατά 50% της επέκτασή της γραμμής 3 του μετρό από το Χαϊδάρι προς τον Πειραιά.

3. Δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προνομιακής δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
…….

Κατασκευή μετρό Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τη μελέτη που υποβλήθηκε στην ΕΤΕπ το μετρό θα ξεκινά από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και θα τελειώνει στην περιοχή Βότση, όπου θα είναι και το αμαξοστάσιο. Θα έχει μήκος 9,5 χιλιόμετρα και όλες οι κατασκευές θα είναι υπόγειες εκτός από το αμαξοστάσιο και το συνεργείο που θα είναι επίγειο. Η χάραξη του μετρό ακολουθεί τις οδούς Μοναστηρίου, Ν. Εγνατίας, Κατσιμίδη, Δελφών, Σόλωνος, Παπαδάκη και Παπαναστασίου, κοντά στην περιοχή του Βότση, με 13 συνολικά σταθμούς. Μελλοντική επέκταση σχεδιάζεται προς Λαγκαδά και Καλαμαριά.

Οι σημαντικές διαφορές του μετρό Θεσσαλονίκης, που αποτελούν βελτιώσεις σε σχέση με τις Γραμμές 2 και 3 του μετρό της Αθήνας, είναι ότι θα υπάρχουν δύο μονές ανεξάρτητες σήραγγες (αντί της μιας σήραγγας διπλής τροχιάς στο μετρό της Αθήνας) καθώς και σύστημα θυρών επί των αποβάθρων κάθε σταθμού για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Tags:
No comments yet.