Δηλώσεις Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

Sep 3rd, 2008
Ανακοίνωση Τύπου, 02.09.08

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα, επισκέφθηκε σήμερα το εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης στον Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Το ΜΕΤΡΟ είναι το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το ΥΠΕΧΩΔΕ. Κατασκευάζουμε ένα σύστημα Μετρό με τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα και τις πλέον απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας και λειτουργικότητας. Θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης και σταδιακά θα καλύψει ολοένα και περισσότερες περιοχές της πόλης προκειμένου να προσφέρει αξιόπιστη, άνετη και γρήγορη μετακίνηση και γενικότερα να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια επένδυση του 1,1 δις ευρώ για το υπό κατασκευή έργο των 9,6 χλμ. με 13 σταθμούς, ενώ εξασφαλίσθηκαν τα πρώτα 335 εκατ. ευρώ από το Δ’ ΚΠΣ για τις επεκτάσεις του προς την Καλαμαριά και την Σταυρούπολη, συνολικού μήκους 10χλμ με 10 Σταθμούς.

Το έργο εξελίσσεται εντός του χρονοδιαγράμματος δεδομένου του μεγέθους του. Έχουν βέβαια δοθεί ορισμένες παρατάσεις σε επιμέρους προθεσμίες λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων, μετατοπίσεων των δικτύων αλλά και παράδοσης των απαραίτητων χώρων, οι παρατάσεις όμως αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το συνολικό χρονοδιάγραμμα του έργου εφόσον εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι εργασίες. Μία καθυστέρηση μικρότερη από δύο μήνες που παρατηρήσαμε στις αρχές του καλοκαιριού οφειλόταν σε κάποια οικονομικά ζητήματα μίας εταιρείας της Αναδόχου Κοινοπραξίας, τα οποία όπως μαθαίνω έχουν ήδη ρυθμιστεί και σήμερα οι εργασίες εκτελούνται με πολύ έντονους ρυθμούς, όπως μπορεί ο καθένας να παρατηρήσει.

Σήμερα τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, τα εργοτάξια δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς και ο χρόνος που χάθηκε σύντομα θα αναπληρωθεί.
‘Aλλωστε σε όλα τα μεγάλα έργα η αρχή είναι πάντα δύσκολη και η εκτέλεση του έργου σταδιακά ωριμάζει και επιταχύνεται. Σας θυμίζω ότι αντίστοιχα προβλήματα υπήρξαν και στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας. Όταν άρχισε το Μετρό των Αθηνών πέρασαν 17 μήνες για να εγκατασταθεί το πρώτο εργοτάξιο.

Το σημαντικό είναι ότι πλέον ξεκίνησε η συναρμολόγηση του πρώτου «μετροπόντικα» και θα αρχίσει την διάνοιξη της σήραγγας και σύντομα θα αρχίσει και η συναρμολόγηση του δεύτερου «μετροπόντικα».
Μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, η ανάδοχος κοινοπραξία κατασκεύασε το φρεάτιο εκκίνησης για τους δύο «Μετροπόντικες» Πολύ σύντομα οι δύο «Μετροπόντικες», ο «Γιωρίκας» και ο «Κωστίκας» αθόρυβα και δίχως καμία όχληση στη λειτουργία της πόλης, θα ξεκινήσουν να κατασκευάζουν δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς. Σημειώνω ιδιαίτερα ότι ο Μετροπόντικας έχει συνολικό μήκος 90 μέτρα, βάρος 400 τόνων και διαθέτει Ασπίδα εξισορρόπησης της πίεσης του εδάφους, η οποία ελαχιστοποιεί τις επιφανειακές καθιζήσεις, μέσω του ελέγχου της φυσικής εδαφικής πίεσης στο μέτωπο της σήραγγας. Επίσης σε καθημερινή βάση, κάθε μετροπόντικας θα κατασκευάζει 10 μέτρα σήραγγας Μετρό σε βάθος από 16 έως 31 μέτρα.

Αντίστοιχη μέριμνα έχει δοθεί στην ελαχιστοποίηση της όχλησης από την κατασκευή των Σταθμών, καθώς χάρις στην μέθοδο «κάλυψη και υπόγεια εκσκαφή» (cover & cut) το μεγαλύτερο τμήμα των εργασιών θα εκτελεσθεί υπογείως.

Παράλληλα, χάρις στην κατασκευή των 13 Σταθμών και 9,6 χλμ Γραμμής Μετρό, πραγματοποιείται σήμερα η μεγαλύτερη ενιαία αρχαιολογική ανασκαφή της Θεσσαλονίκης (20.000τμ.) και ήδη σημαντικά και απρόσμενα ευρήματα έχουν έρθει στο φως. Μέρος αυτών των αρχαιολογικών ευρημάτων θα αναδειχθούν στους κεντρικούς Σταθμούς του Μετρό, ενώ με χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ το «Αλκαζάρ» θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Μουσείο που θα στεγάσει άγνωστες πτυχές από την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Για την κατασκευή του Μετρό εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν συνολικά 3.000 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ ο αριθμός αυτός θα διπλασιασθεί στα επόμενα χρόνια καθώς ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Αττικό Μετρό ΑΕ προωθεί τις επεκτάσεις του έργου».

Tags:
No comments yet.