Δηλώσεις υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά για Μετρό Θεσσαλονίκης

Dec 1st, 2007
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ, 30.11.07

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς επισκέφθηκε σήμερα τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης και έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για το έργο κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Υποδεχόμαστε τον πρώτο από τους δύο Μετροπόντικες που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της διάνοιξης της σήραγγας για το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Αυτό το Μηχάνημα Ολομέτωπης Διάνοιξης Σηράγγων όπως λέγεται ο μετροπόντικας είναι ένα πραγματικά υπερσύγχρονο μηχάνημα – το καλύτερο που έχουμε στην Ελλάδα – γερμανικής κατασκευής που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τμημάτων της σήραγγας μονής τροχιάς μεταξύ των σταθμών «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και «Νέα Ελβετία» με συνολικό μήκος 7,7 χλμ.

Σημειώνω ιδιαίτερα ότι ο Μετροπόντικας αυτός, που θα έχει συνολικό μήκος 90 μέτρα διαθέτει Ασπίδα Εξισορρόπησης, της Πίεσης Εδάφους που ελαχιστοποιεί τις επιφανειακές καθιζήσεις, μέσω του ελέγχου της φυσικής εδαφικής πίεσης στο μέτωπο της σήραγγας.
Επίσης σε καθημερινή βάση θα κατασκευάζει 10 μέτρα σήραγγας Μετρό σε βάθος από 16 έως 31 μέτρα.

O δεύτερος Μετροπόντικας θα φτάσει εδώ στις αρχές του επόμενου χρόνου. Και οι δύο μετροπόντικες μαζί θα ξεκινήσουν από την προσεχή άνοιξη το υπόγειο ταξίδι τους.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι με ικανοποίηση διαπιστώνω την πρόοδο του έργου. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει γίνει πολλή δουλειά, που μπορεί να μην γίνεται άμεσα αντιληπτή στο ευρύ κοινό, αλλά είναι εξαιρετικά καθοριστική για την υλοποίηση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Καταρχήν, εκπονήθηκε και εγκρίθηκε η Γενική Οριστική Μελέτη του Μετρό, πραγματοποιήθηκαν 350 γεωτρήσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος των γεωτεχνικών ερευνών, ενώ καταγράφηκαν όλα τα κτίρια κατά μήκος του άξονα του Μετρό και σε εξέλιξη βρίσκεται η γεωδομητική παρακολούθησή τους

Επίσης, λύθηκαν πολύπλοκα ζητήματα όπως η εξασφάλιση των χώρων για τα εργοτάξια του μετρό και η συνολική μελέτη και εφαρμογή των καλύτερων δυνατών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Πλέον, οι εργασίες κατασκευής του Μετρό εξελίσσονται συστηματικά και εντατικά σε 8 εργοτάξια και κατασκευάζονται τρεις Σταθμοί : Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Βενιζέλου και Σιντριβάνι.

Ένα τόσο μεγάλο έργο, αναπόφευκτα προκαλεί μία προσωρινή ενόχληση. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η ενόχληση αυτή να είναι η μικρότερη δυνατή. Σε κάθε περίπτωση, ζητάμε την υπομονή και την κατανόησή τους.

Θέλω, όμως, να επισημάνω και μία άλλη σημαντική παράμετρο του μεγάλου αυτού έργου. Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια αρχαιολογική ανασκαφή σε έκταση 6.000 τμ και ήδη έχουν έρθει στο φως σημαντικά ευρήματα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα σήμερα έδωσα εντολή στην Αττικό Μετρό ΑΕ για την απαραίτητη αναστήλωση του τζαμιού Χαμζά-Μπέη (Αλκαζάρ) ώστε με την ολοκλήρωση των εργασιών του Μετρό να αποτελέσει το κεντρικό Μουσείο με τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών από το έργο.

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν σταματά όμως εδώ. Με υπεύθυνο σχεδιασμό και συστηματική δουλειά πραγματοποιούμε τις μελέτες των πρώτων επεκτάσεων του δικτύου προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη, ενώ παράλληλα εξετάζονται και οι επόμενες επεκτάσεις προς Αεροδρόμιο και Κορδελιό.
Στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η επέκταση προς Καλαμαριά να υλοποιηθεί ταυτόχρονα με την κατασκευή του Βασικού Έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης και να τεθεί σε λειτουργία σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη λειτουργίας του μεγαλύτερου συγκοινωνιακού έργου της πόλης.

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο στη χώρα με προϋπολογισμό 1,1 δις ευρώ. Είναι λογικό, λοιπόν, στα πρώτα βήματα κάθε τέτοιου έργου να παρουσιάζονται προβλήματα. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν πλέον λυθεί και από εδώ και πέρα οι διαδικασίες κατασκευής επιταχύνονται και έως τα τέλη του 2012 η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη, το οποίο θα εκτείνεται σε μήκος 9,6 χλμ. με 13 σταθμούς.

Ένα όνειρο 15 ετών των κατοίκων της Θεσσαλονίκης γίνεται πλέον πραγματικότητα.
Το Μετρό, σε συνδυασμό με την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας, θα μεταμορφώσουν τη πόλη και θα αλλάξουν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό, θέλω κλείνοντας να συγχαρώ όλα τα στελέχη της Αττικό Μετρό ΑΕ και τους 600 εργαζόμενους στην ανάδοχο κοινοπραξία που καθημερινά μοχθούν για να κατασκευασθεί ένα σύστημα Μετρό με τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα και τις πλέον απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας, ασφάλειας και λειτουργίας.
Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω θερμά τη Νομαρχία, τον Δήμο και όλους τους Φορείς της πόλης, καθώς και όλους τους πολίτες για τη συνεργασία τους και την κατανόηση τους στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου».

Tags:
No comments yet.