Δριμεία κριτική από το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε όσους εμπλέκονται στο μετρό Θεσσαλονίκης

Nov 18th, 2014

Voria.gr, 13.11.2014

Αιχμηρός στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, κατά πάντων. «Πώς τα καταφέρνουμε να πνιγόμαστε σε 9 χιλιόμετρα σήραγγα;», είπε

Αιχμηρή κριτική σε όσους εμπλέκονται στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης άσκησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, μιλώντας στη διημερίδα του ΣΑΣΘ και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Νικόπολις» στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μπίλλιας αρχικώς αναφέρθηκε στο Ενιαίο Στρατηγικό Σύστημα Υποδομών Μεταφορών της Θεσσαλονίκης και στην έλλειψη συσχετισμού του με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της περιοχής.

Ωστόσο, το μεγάλο βάρος στην ομιλία του το έριξε στο μετρό. Είπε ότι το μετρό για το ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι έργο πρώτης προτεραιότητας, όπως άλλωστε και για την πόλη, όμως άσκησε δριμύτατη κριτική στους εμπλεκομένους.

«Πως τα καταφέραμε, πως τα καταφέρνουμε να πνιγόμαστε σε 9 χιλιόμετρα σήραγγα;», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Τα προβλήματα του έργου όπως είπε είναι:

-Ο άστοχος τρόπος δημοπράτησης, χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες, με όλα τα συμπαρομαρτούντα: Τα προβλήματα στις απαλλοτριώσεις, στις εκτιμήσεις χρόνου και χρήματος για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, στις χωροθετήσεις των σταθμών Παπάφειο, Βούλγαρη, Αναλήψεως, Νέα Ελβετία, Πατρίκιος, τα αρχαιολογικά ευρήματα της Βενιζέλου.

-Οι κωλυσιεργίες σε όλα τα ζητήματα δικαστικών διαδικασιών και διαιτησιών.

-Οι χειρισμοί όλων όσων ενεπλάκησαν  με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο έργο.

-Η τηλεδιοίκηση του έργου από την «Αττικό Μετρό ΑΕ».

«Δεν είναι απλά ζητήματα αλλά είναι αντιμετωπίσιμα. Πάντως δεν μπορεί να βγαίνει η εταιρεία που έχει την ευθύνη της κατασκευής του και να διαρρέει  ότι δεν χάλασε ο κόσμος και αν το επαναδημοπρατήσουμε. Ναι! Χάλασε. Δεν ξέρω αν είναι τακτική κίνηση και επίδειξη ισχύος απέναντι στον ανάδοχο, αλλά δεν επιτρέπεται να λέγεται ούτε για αστείο. Δεν γελάει κανείς με τα σταματημένα εργοτάξια σε περιοχές κρίσιμες για τη ζωή της πόλης και ότι αυτό σημαίνει για την καθημερινότητα των κατοίκων της και τις απώλειες των επιχειρηματιών. Δεν μπορεί να παίζει κανείς με ένα έργο που τα 20 και πλέον έτη προσμονής και τα 8 μέχρι τώρα έτη κατασκευής το έχουν αναγάγει σε έργο πρώτης προτεραιότητας για τους Θεσσαλονικείς. Δεν μπορεί να βγαίνει ο Γ. Γραμματέας Δημοσίων Έργων και να λέει ότι θα παραδοθεί μεν αλλά χωρίς κανα – δυό σταθμούς. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος του κεντρικού δήμου να το κρατάει μανιάτικο με τα αρχαία της Βενιζέλου, εις βάρος των δημοτών του, ενώ έχουν βρεθεί οι λύσεις. Και αν δεν αρέσει η δική μας, ας ακολουθήσουμε τις επόμενες που παρουσιάστηκαν με μικρές διαφοροποιήσεις. Πριν μερικούς μήνες συγκεντρωθήκαμε οι επιστημονικοί, οικονομικοί και παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας για να διακηρύξουμε το αυτονόητο. Ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματα και να προχωρήσει το έργο. Το τεχνικό έργο έχει να παρουσιάσει μακρά ιστορία διαφωνιών και συγκρούσεων μεταξύ του αναδόχου και του κυρίου του έργου, εξού και έχουν βρεθεί και εφαρμοστεί διαδικασίες επίλυσης. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό», τόνισε ο κ. Μπίλλιας.

Ο ίδιος ζήτησε άμεση αντιμετώπιση των τεχνικών ζητημάτων, διοίκηση του έργου από φορέα στη Θεσσαλονίκη και σύνταξη νέου ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος και ενημέρωση των φορέων και των πολιτών, με ταυτόχρονη δημιουργία διαρκούς διαύλου επικοινωνίας, ιδιαίτερα με τους θιγόμενους επαγγελματίες.

Για το τραμ ο κ. Μπίλλιας είπε ότι «εφόσον μπορέσουν να διασφαλιστούν πόροι και γίνει εκτίμηση της ζήτησης και της βιωσιμότητας ενός τέτοιου μέσου και αποφασιστεί, εγκριθεί και καλυφθεί νομικά και διαδικαστικά μια ενιαία πολιτική αστικών συγκοινωνιών (συνοδευόμενη από κατάλληλες πολεοδομικές ρυθμίσεις) με συνδυασμό Μετρό, Τραμ και λεωφορείων, θα χαιρετίζαμε αυτήν την προοπτική».

Ο κ. Μπίλιας τόνισε ότι «η μικρή υποθαλάσσια θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποσυμφόρηση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Κατ’ επέκταση αποτελεί προϋπόθεση και για την υλοποίηση και του “τολμηρού” προγράμματος ανάπλασης του κέντρου και της οδού Τσιμισκή (περιορισμός Ι.Χ., εξέταση δημιουργίας γραμμής ΤΡΑΜ κ.λπ.)». Επίσης, άσκησε κριτική στις υπηρεσίες που παρέχει ο ΟΑΣΘ.

 

No comments yet.