Ειδική μελέτη για την ανάδειξη των αρχαίων

Apr 3rd, 2013

Καθημερινή, 03.04.2013

Του Γιωργου Λιαλιου

Απόσπαση και επανατοποθέτησή τους στους σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης

Τη διενέργεια ξεχωριστής μελέτης, μέσω διαγωνισμού, για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στους 13 σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας. Ανάμεσα σε αυτούς και ο σταθμός «Βενιζέλου», στον οποίο η εταιρεία κλίνει υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης του 65-70% των ιδιαίτερα σημαντικών ευρημάτων. Οσο για την τύχη του έργου, ο κ. Τσίτουρας εκφράζει την εκτίμηση ότι η ΑΕΓΕΚ δεν είναι σε θέση να προχωρήσει το έργο, χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις επόμενες ημέρες.

Παρότι τόσο η Αττικό Μετρό, όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών έχουν εμφανέστατα «βάλει νερό στο κρασί τους» σε σχέση με το θέμα «Βενιζέλου» (σε σχέση, για παράδειγμα, με όσα ελέχθησαν προ διμήνου ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης), τόσο ο κ. Τσίτουρας, όσο και ο γ.γ. Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος υποστηρίζουν ότι ουδέποτε απέκλεισαν το θέμα της επανέκθεσης των αρχαιοτήτων. «Προσωπικά υποστήριξα ότι τα αρχαία δεν μπορούν να διατηρηθούν στη θέση τους, όπως ζητούν οι αρχαιολόγοι. Η απόσπαση και επανέκθεση του μεγαλύτερου μέρους των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου είναι ένας συμβιβασμός τον οποίο δέχομαι. Δεν είμαι, βέβαια, τόσο σίγουρος αν θα τον δεχθεί το ΚΑΣ ή ο σύλλογος αρχαιολόγων», λέει στην «Κ» ο κ. Σιμόπουλος. «Σήμερα ερευνούμε τις δυνατότητες ώστε να αποσπαστεί και να επανεκτεθεί το 65-70% των αρχαιοτήτων που βρέθηκε στον σταθμό “Βενιζέλου”», προσθέτει στην «Κ» ο κ. Τσίτουρας. «Αυτό δεν απαιτεί νέα μελέτη. Το ζητούμενο βέβαια είναι τι θα βρούμε από κάτω, καθώς οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα ευρήματα ενδέχεται να είναι πολύ πιο σπουδαία».

Ο τρόπος επανέκθεσης των αρχαιολογικών ευρημάτων προβληματίζει την Αττικό Μετρό. «Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε 13 μουσεία στους σταθμούς με την υπάρχουσα σύμβαση. Χρειάζεται ειδική μελέτη. Οταν τελειώσουν οι διαδικασίες (σ.σ. του «ξεκαθαρίσματος» με τον κατασκευαστή) θα υποβάλουμε αίτημα χρηματοδότησης στην Ε.Ε. Αν η μελέτη δημοπρατηθεί έγκαιρα, τότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί παράλληλα με το κυρίως έργο. Αλλωστε το σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να οριστικοποιηθεί ο χώρος στον οποίο θα εκτεθούν αρχαία σε καθέναν από τους 13 σταθμούς, προκειμένου η κατασκευή να λάβει υπόψη το βάρος των αρχαιοτήτων. Ο τρόπος έκθεσης μπορεί να έρθει στη συνέχεια».

Για να συζητηθεί το θέμα των αρχαιοτήτων, πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαρίσει η τύχη του έργου. «Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές για δημόσιο έργο. Ο ανάδοχος έχει όσους διαθέσιμους πόρους χρειάζεται. Αλλά δυστυχώς η κοινοπραξία δεν μπορεί να συνεχίσει την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου, ώστε να πληρωθεί. Είναι σε τέτοια οικονομική κατάσταση που αδυνατεί να προχωρήσει το έργο. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες».

Οσον αφορά το ενδεχόμενο απώλειας κοινοτικής χρηματοδότησης, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης, ο κ. Τσίτουρας εκτιμά ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υφίσταται. «Ουδεμία όχληση έχει γίνει από την Ε.Ε. για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Αλλά ούτε με τις επεκτάσεις της Αθήνας θα υπάρξει πρόβλημα· το Μοναστηράκι δόθηκε σε λειτουργία με 5-6 χρόνια καθυστέρηση και οι κοινοτικές αρχές αναγνώρισαν τα προβλήματα».

 

No comments yet.