Ελλάκτωρ: Κλείνει το deal με ΑΕΓΕΚ

Mar 21st, 2013

Euro2day.gr, 21.03.2013

Του Φώτη Κόλλια
 
Κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά της ΑΕΓΕΚ βρίσκεται πλέον ο όμιλος Ελλάκτωρ με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη βασική εργολαβία για το μετρό Θεσσαλονίκης πριν υπογραφεί η συμφωνία για την επέκταση του δικτύου προς την Καλαμαριά.

Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το deal θα κλείσει εντός των προσεχών ημερών εδράζονται στη ανεπίσημη ενημέρωση των εργαζομένων της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το μετρό Θεσσαλονίκης από τη διοίκηση της Αττικό Μετρό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη συμπρωτεύουσα και επισκέφτηκαν τα εργοτάξια του μετρό.

Η διοίκηση του ομίλου διαπραγματεύεται τις τελευταίες εβδομάδες με τις δύο πιστώτριες τράπεζες της ΑΕΓΕΚ, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Μηχανικοί που ασχολούνται με την υπόθεση του μετρό Θεσσαλονίκης επισημαίνουν πως χωρίς να εξασφαλιστεί η υλοποίηση του βασικού δικτύου, δεν μπορεί η Ελλάκτωρ να υπογράψει τη σύμβαση για την επέκταση προς Καλαμαριά, ύψους περί τα 315 εκατ. ευρώ.

Το βασικό δίκτυο (9,6 χιλιόμετρα με 13 σταθμούς) έπρεπε να λειτουργεί από τα τέλη του έτους, αλλά βρίσκεται σε αρχικό στάδιο με τους μετροπόντικες ακινητοποιημένους και άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών είχαν ανακοινώσει πως θα υπογράψουν τη σύμβαση για την επέκταση προς Καλαμαριά εντός του Απριλίου.

Στελέχη της ΑΕΓΕΚ και των τραπεζών υποστήριζαν προ εβδομάδων πως ο «πραγματικός δανεισμός της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική είναι περί τα 60 εκατ. ευρώ καθώς ο υπόλοιπος συνδέεται με απαιτήσεις της τεχνικής εταιρείας από το Δημόσιο». Στο εννεάμηνο, η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική παρουσίασε κύκλο εργασιών 67,7 εκατ. ευρώ, αλλά και ζημίες άνω των 15 εκατομμυρίων.

Η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ-IMPREGILO-ANSALDO T.S.F.-SELI-ANSALDOBREDA έχει εγείρει σημαντικές απαιτήσεις από το Δημόσιο για το μετρό Θεσσαλονίκης και αναζητείται φόρμουλα ικανοποίησής τους μέσω διαιτησίας ή φιλικού διακανονισμού.

Τα δύο έργα στο μετρό Θεσσαλονίκης (βασικό δίκτυο και η σχεδιαζόμενη επέκταση προς Καλαμαριά) περιλαμβάνονται στα πέντε μεγαλύτερα έργα του ΕΣΠΑ και η χώρα κινδυνεύει με απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Με τις δύο συμβάσεις (η μία δεν έχει υπογραφεί όπως προαναφέρθηκε) να αγγίζουν το 1,3 δισ. οι δαπάνες μόλις που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

No comments yet.