Εμπλεξαν οι επιχειρήσεις στα γρανάζια του… μετροπόντικα

Oct 22nd, 2009
Αγγελιοφόρος, 22.10.09

Του Τάσου Τασιούλα

Στα γρανάζια του μετροπόντικα έχουν μπλέξει δεκάδες καταστήματα, επιχειρήσεις και έμποροι από το Βαρδάρι και τη Βενιζέλου μέχρι την Αγίας Σοφίας και τη Δελφών. Τρία χρόνια με τους πελάτες να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση οι επιχειρήσεις κρατιούνται στην αγορά με νύχια και δόντια.

Την αγωνία του για τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, στο διευθυντή της «Αττικό Μετρό ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη, Ευάγγελο Γιαλούση.Την τραγική κατάσταση περιγράφουν τέσσερις διαπιστώσεις:

1. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Αθήνα.

2. Διετής καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.

3. Σημαντικότατες καθυστερήσεις από την εξέταση των αρχαιολογικών ζητημάτων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

4. Στο τραγικό 11% η απορρόφηση των κονδυλίων.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Υποδομών, Γιάννη Μαγκριώτη, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα ειδικά της αυτονόμησης των υπηρεσιών του μετρό στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα πρέπει να έχουν και αποφασιστικές αρμοδιότητες επί σειράς ζητημάτων που αφορούν το έργο σε σχέση με τη λειτουργία της πόλης.
Διεκδικήσεις

«Ούτε το 2015 δε θα έχει τελειώσει με αυτούς τους ρυθμούς το μετρό. Πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες στο ΚΑΣ και να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα του έργου, όπως έκανε και στην Αθήνα. Δεν είναι δυνατόν οι αιτήσεις ιδιωτών να προηγούνται εκείνων του μετρό. Το έργο κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Πότε επιτέλους θα φύγουν οι λαμαρίνες, που έχουν θάψει τα καταστήματα; Οι τζίροι είναι μηδενικοί σε όλα τα καταστήματα. Εν μέσω οικονομικής κρίσης ουσιαστικά μιλάμε για “κλειστά” καταστήματα επί τρία χρόνια σε όλο τον άξονα του μετρό», τόνισε ο κ. Ζορπίδης.

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και μέλος του δ.σ. του ΕΕΘ, Θωμάς Ρομπόπουλος, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ελλιπή διαχείριση του έργου, από την Αθήνα και διά τηλεφώνου, με αποτέλεσμα να υπάρξει κενό. Πιστεύω ότι με τον κ. Μαγκριώτη θα μπορέσουμε να πετύχουμε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων ώστε να λαμβάνονται άμεσα οι αποφάσεις από τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει επίγνωση των θεμάτων. Επίσης, θα διεκδικήσουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών σε θέματα του υπουργείου Πολιτισμού».
Εξελίξεις

Ο κ. Γαλούσης ενημέρωσε ότι από αύριο θα τεθεί σε λειτουργία διάβαση πεζών στην οδό Εγνατία στο ύψος της Βενιζέλου. Το άνοιγμα της διάβασης θα διευκολύνει κάπως την κατάσταση και θα μπορούν να περπατούν (και να σταματούν) με ασφάλεια τουλάχιστον οι πεζοί.

Επίσης, όταν η αρχαιολογική ανασκαφή φτάσει σε βάθος τεσσάρων μέτρων, στο εργοτάξιο της Βενιζέλου, θα τοποθετηθεί σιδερένια γέφυρα στο όρυγμα και θα ανοίξει ο δρόμος, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο κομφούζιο που επικρατεί. Οι εργασίες θα συνεχίζονται υπογείως χωρίς να επηρεάζουν την κίνηση πεζών και οχημάτων, αλλά ο χρόνος που θα επιτευχθεί αυτό είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο των αρχαιολόγων.

Tags:
No comments yet.