Εναρξη δημοπράτησης για την επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά

Ημερισία, 07.05.09

Του Κασσιανού Τζέλη

Το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών στη χώρα μας αναμένεται να προσελκύσει η δημοπράτηση της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά που ξεκίνησε χτες με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά.

Ο προϋπολογισμός του έργου της πρώτης επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι 425 εκατ. ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται η κατασκευή γραμμής μήκους 4,8 χλμ. και 5 σταθμών στη Νομαρχία, την Καλαμαριά, την Αρετσού, τη Νέα Κρήνη και τη Μίκρα. Ακόμα, η κατασκευή σταθμού μετεπιβίβασης και χώρου στάθμευσης 1.000 ΙΧ οχημάτων στον τερματικό σταθμό της Μίκρας.

Οι διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρείες οφείλουν να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του έργου έως τις 22 Ιουνίου 2009. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2010.

Με την κατασκευή της επέκτασης το Μετρό Θεσσαλονίκης θα διαθέτει δίκτυο 14,4 χλμ. με 18 σταθμούς.

Αντικείμενο άλλων διαγωνισμών που θα ακολουθήσουν θα αποτελέσουν ορισμένα ειδικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου επέκτασης φτάνει στα 465 εκατ. ευρώ.

Στο ΥΠΕΧΩΔΕ προγραμματίζουν μια ακόμη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης με βορειοδυτική κατεύθυνση, που θα ξεκινάει από το σταθμό «Δημοκρατία» και θα περιλαμβάνει 5 νέους σταθμούς στη Νεάπολη, την Παύλου Μελά, τη Σταυρούπολη, την Πολίχνη και τη Νικόπολη.

Share/Bookmark
Leave a Comment