Εντός του Οκτωβρίου οι κρίσιμες ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το μετρό της πόλης

Sep 14th, 2012

Αγγελιοφόρος, 14.09.2012

 Εντός του Οκτωβρίου, το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει την περαιτέρω πορεία κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης, έργου που εδώ κι έξι μήνες υπολειτουργεί. Μέχρι τότε, θα έχει ολοκληρώσει τις συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους φορείς και θα επανακαθορίσει τη σχέση του με τον ανάδοχο προκειμένου να λυθούν, αν αυτό είναι εφικτό στα όρια της υπάρχουσας σύμβασης, οι απαιτήσεις της κοινοπραξίας.

   Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Ανάπτυξης Στράτος Σιμόπουλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης για το θέμα. Συγκεκριμένα, σχολίασε ότι υπάρχουν προβλήματα στους τομείς της παράδοσης χώρων στον εργολάβο, των απαλλοτριώσεων και των αρχαιολογικών εργασιών.

   «Πρέπει ο ανάδοχος να ποσοτικοποιήσει και να συγκεκριμενοποιήσει τις διεκδικήσεις του. Κάποιες απ' αυτές είναι εύλογες. Αν μπορούν να ικανοποιηθούν στο πλαίσιο της σύμβασης και αυξηθεί η προκαταβολή από το 6 στο 10%, τότε θα υπάρξει συνεννόηση. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα εξετάσουμε τα επόμενα σενάρια» τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από αυτές τις επαφές θα κριθεί και η εξέλιξη του έργου. «Αν πιστέψω ότι το μετρό θα ολοκληρωθεί τελικά το 2030 ή το 2040 θα βγω να το πω τον Οκτώβρη. Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες το έργο να είναι έτοιμο στο τέλος του 2016» τόνισε χαρακτηριστικά.

   «Χρειάζεται χρηματοδότηση, είτε μέσω αποζημίωσης για καθυστερήσεις για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε, είτε μέσω κάποιας προκαταβολής» είπε από την πλευρά της κοινοπραξίας, ο εκπρόσωπός της Μιχάλης Σίμας. Ειδικότερα, επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, ανέφερε ως κυρίαρχα προβλήματα την μη παράδοση χώρων και τις καθυστερήσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας και τόνισε πως μόνον εφόσον λυθούν τα παραπάνω θα είναι δυνατόν να μπει ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί το έργο στα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017.

   Εξάλλου, ο κ. Σιμόπουλος απηύθυνε έκκληση στο Δήμο Θεσσαλονίκης να λάβει, την ερχόμενη Δευτέρα, στο δημοτικό συμβούλιο τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις που, όπως είπε, δεν λαμβάνονταν μέχρι τώρα από υπηρεσιακούς παράγοντες που αναπαράγουν την εξουσία τους. Με τις αποφάσεις αυτές αναμένεται να αποδεσμευτούν οι χώροι του αμαξοστασίου και της Νέας Ελβετίας ώστε να αρχίσει ο εργολάβος τις εργασίες. Επίσης, ζήτησε από τις υπηρεσίες της αρχαιολογίας να υπερβούν τις ευαισθησίες τους, να σταθμίσουν την αξία των ευρημάτων και να βρουν τη χρυσή τομή με την αξία του μετρό για την πόλη.

   Για τους χώρους του αμαξοστασίου και της Νέας Ελβετίας ο σύμβουλος του δημάρχου Βασίλης Κάππας απάντησε ότι οι χώροι του δήμου έχουν αδειάσει και μπορεί γρήγορα να μπει ο εργολάβος, θέμα που αντέκρουσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώνοντας ότι σε προσωπική του επίσκεψη διαπίστωσε πως δεν έχουν αδειάσει οι εν λόγω χώροι.

   Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αρμόδιων εφορειών αρχαιοτήτων, Δέσποινα Μακροπούλου και Βασιλική Μισαηλίδου, έκαναν λόγο για τεράστιο κινητό και ακίνητο αρχαιολογικό πλούτο που βρέθηκε στις ανασκαφές (94.052 ευρήματα), γνωστοποίησαν ότι οι εργασίες που είναι σε εξέλιξη θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου και διαβεβαίωσαν ότι θα υποστηρίξουν την πραγματοποίηση εργασιών σε τριπλή βάρδια.

   Να αναλάβει η Εγνατία Οδός τη διοίκηση του έργου ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) Τάσος Κονακλίδης, θέμα που ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι θα συζητηθεί, σε συνδυασμό και με το ενδεχόμενο τοποθέτησης εντεταλμένου συμβούλου από το Αττικό Μετρό, για να παρακολουθεί τα θέματα της Θεσσαλονίκης.

   Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σχολίασε ότι για τους συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις λήγουν γίνονται προσπάθειες να απορροφηθούν. Απαντώντας δε στους εκπροσώπους των επιμελητηρίων που τόνισαν ότι το 35% των καταστημάτων που βρίσκονται πάνω από τα εργοτάξια έχουν κλείσει, είπε ότι θα γίνει προσπάθεια για φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των επαγγελματιών.

No comments yet.