Εντός χρονοδιαγράμματος το Μετρό Θεσσαλονίκης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 16.4.2007
Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Εντός του χρονοδιαγράμματος κατασκευής βρίσκεται το Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται η άφιξη του Μετροπόντικα το αργότερο μέχρι το τέλος του 2007. Οπως επισήμανε, από τη συμπρωτεύουσα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» κ. Γ. Γιαννής, πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε εκτεταμένη εκσκαφή πλησίον του σημείου που βρίσκεται σήμερα ο Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός (όπου και θα είναι η αφετηρία του Μετρό), καθώς από εκεί θα εισχωρήσει στο έδαφος ο Μετροπόντικας. Ανάλογες εργασίες θα γίνουν αμέσως μετά και στον σταθμό Βενιζέλου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η ολοκλήρωση μελετών.

Εργοτάξια
Ακόμη γίνονται εργασίες μετατόπισης δικτύων κοινής ωφέλειας, ρυθμίζονται ζητήματα για την εξασφάλιση χώρων εργοταξίων και λίγο αργότερα θα αρχίσουν να υλοποιούνται και τα κελύφη των σταθμών. Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Γιαννή, ακόμη και εάν οι Μετροπόντικες δεν ξεκινήσουν την εργασία τους τον Οκτώβριο, αλλά περί τον Δεκέμβριο, το επιπλέον αυτό χρονικό διάστημα θα καλυφθεί με την ταχύτερη αποπεράτωση της υπόγειας δραστηριότητας από τους Μετροπόντικες.

Οσον αφορά στο αρχαιολογικό-ανασκαφικό έργο, συνολικά θα καλυφθεί έκταση 20.000 τ.μ. και ήδη τρεις σταθμοί, ήτοι Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας, χαρακτηρίζονται ως υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχει 13 σταθμούς και θα μεταφέρει σε κάθε συρμό 450 επιβάτες ή σε ώρες αιχμής 18.000 επιβάτες την ώρα και 250.000 ημερησίως, με αναχωρήσεις ανά 1 λεπτό και μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα ή μέση εμπορική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα.

Share/Bookmark
Leave a Comment